Csupasport: kamerával a Himalájában, Erőss Zsolt után

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.05.16. 18:33
Címkék
Lavinabalesete után a 2010-es Cso-Oju-expedíción tért vissza a Himalájába Erőss Zsolt, Kollmann András pedig vele tartott és filmet forgatott róla. A Csupasportnak elmesélte, hogyan emlékszik vissza a tíz évvel ezelőtt történtekre.

„Erőss Zsoltot személyesen ismertem a kilencvenes évektől, már akkor is nagy neve volt a hegymászók között, holott még nem járt nyolcezreseken, viszont a Pamírban és a Tien-sanban már voltak emlékezetes mászásai – emlékezett vissza Kollmann András. A 2010-es a lavinabalesete után tudtam, hogy ez az ember biztosan nem fogja feladni, és vissza fog menni a hegyek közé. Közben pedig a személyisége is roppant érdekes, semmi manír nincsen benne, így hát bementem hozzá a kórházba az ötletemmel, ő pedig egyből beleegyezett a film elkészítésébe.”„Erőss Zsoltot személyesen ismertem a kilencvenes évektől, már akkor is nagy neve volt a hegymászók között, holott még nem járt nyolcezreseken, viszont a Pamírban és a Tien-sanban már voltak emlékezetes mászásai – emlékezett vissza Kollmann András. A 2010-es a lavinabalesete után tudtam, hogy ez az ember biztosan nem fogja feladni, és vissza fog menni a hegyek közé. Közben pedig a személyisége is roppant érdekes, semmi manír nincsen benne, így hát bementem hozzá a kórházba az ötletemmel, ő pedig egyből beleegyezett a film elkészítésébe.”

Eleinte sokat forgattak a rehabilitációs intézetben, de ahogy telt az idő, s Erőss Zsolt kirándulni és futni kezdett, a forgatócsoport amikor csak lehetett, vele tartott. Nemcsak mogyoródi otthonában és annak környékén, hanem Ausztriában is, ahol május-június környékén már felkészülési túrákat szerveztek, például a 3666 méter magas Grossvenedigerre és a 3798 méteres Grossglocknerre.

Már tavasszal kiderült, hogy ősszel expedíció indul a 8201 méter magas Cso-Ojura, s a célja Erőss visszatérése a Himalájába. A filmeseknek ehhez is meg kellett szerezni az anyagi hátteret, és mikor ez meglett, az is véglegessé vált, hogy a hegymászó- és extrém sportos múlttal rendelkező, a közeget ezért elég jól ismerő Kollmann és az operatőr Tóth Zsolt utazik a Magyarok a világ nyolcezresein vállalkozással.

A teljes cikket elolvashatják a Csupasport oldalán, amelyen találhatnak egy összeállítást is a legendás Chuck Norris tanácsaiból, aki elmondja, mibe és hogyan érdemes belefogni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik