Csupasport: amikor a magyarok a világ tetejére léptek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 22:31
Címkék
A legjobb hazai hegymászók már többször próbálkoztak a világ legnagyobb hegyének megmászásával, mire első magyar állampolgárként Erőss Zsolt 2002 májusában elérte a Mount Everest 8850 magas csúcsát. Egy korszak lezárult, és egy új elkezdődött.

A hazai alpinizmus 1996-ban jutott olyan helyzetbe, hogy expedíciót indíthasson a Mount Everestre, s a nehezebbnek tartott tibeti oldalról próbált feljutni. A csúcsot végül nem sikerült elérni, s a vállalkozást beárnyékolta egy tragédia, a 8300 méteres csúcstámadó táborban a 45 éves osztrák Reinhard Wlasich agyödémában meghalt.

Az első kudarcok azonban nem szegték kedvét a hazai vállalkozásoknak, és 2002-ben egy kis létszámú csapat vágott neki az Everestnek Nepál felől. Végül Erőss Zsolt 2002. május 25-én, szombat délelőtt fél 11-kor első magyarként ért fel a Mount Everest tetejére, amiért itthon megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Egyéb részleteket megtudhat a csupasport.hu weboldalról, amelyen útfoglaló birkanyájról, horgászó gátőrről, cicapólós filmrendezőről és elkeveredett dugókáról is olvashat – ezek is hozzátartoztak ugyanis a népszerű Korinthosz160 versenyekhez az elmúlt években.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik