Cselgáncs: újraindul az idény, a budapesti Grand Slamre készül a válogatott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 10:56
Szombaton tartja meg első versenyét a koronavírus-járvány kirobbanás óta a Magyar Judo Szövetség (MJSZ), mely továbbra is úgy készül, hogy október végén a budapesti Grand Slammel folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat.

Nagy András, a szövetség sportigazgatója csütörtökön az M4 Sport Sporthíradójában beszélt arról, hogy az edzőbizottság múlt heti ülését követően szerdán rendkívüli elnökségi ülésen fogadták el a versenynaptárt, mely alapján a hétvégén az északkelet-magyarországi régió számára kiírt Tóth Péter-emlékversennyel kezdődik újra az élet, majd jövő héten Pakson a dél-magyarországi régiónak lesz hasonló viadala.

A felnőttek tíz nap múlva, szeptember 27-én a most létrehozott Szuperligában kezdik meg szereplésüket, ebben a sportigazgató tájékoztatása szerint súlycsoportonként a legjobb hat dzsúdós küzd majd meg egymással körmérkőzéses rendszerben. A hosszú kihagyás után a szövetség kisebb engedményeket tett a sportolók felé, akiknek így aznapi mérés lesz és két kilogrammos súlyengedmény.

„A Szuperliga célja, hogy versenyhelyzetbe kerüljenek a sportolók, mert nem elég csak edzeni – mondta Nagy András. – Október 23–25-én remélhetőleg meg tudjuk tartani a budapesti Grand Slamet és ez pedig egy felkészítő verseny lesz rá.”

A sportigazgató közölte, az MJSZ egyértelműen úgy áll hozzá, hogy meg tudja rendezni és meg kell rendeznie a GS-viadalt, az pedig a bizalom megnyilvánulása a nemzetközi szövetség részéről, hogy a magyar fővárosban lesz az első pontszerző viadal a hosszú kényszerszünet után.

A budapesti nyitány után a tervek szerint november 8-10-én Prága ad otthon a felnőtt Európa-bajnokságnak, majd december elején Tokióban egy újabb Grand Slam-viadal következik, január elején Dohában pedig a Mesterek Tornáját rendezik meg.

Az MJSZ a versenynaptár mellett a szükséges biztonsági protokollt is megalkotta a fertőzések elkerülése érdekében. Nagy András elmondta, a versenyek év végéig biztosan zárt kapusak lesznek, a sportolókon, edzőkön, rendezőkön, technikai személyzeten kívül más nem lehet jelen. Az edzőknek és a technikai személyzet tagjainak végig maszkot kell viselniük, ami alól a dzsúdósok is csak a bemelegítés és a mérkőzések idejére kapnak felmentést.

Nagy András beszélt arról is, hogy a sportágban két pozitív esetet regisztráltak eddig, minden más esetben negatív eredményt hoztak a tesztek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik