Cselgáncs GP: Özbas Szofi és Ungvári Attila a bronzért küzdhet

Vágólapra másolva!
2019.07.13. 16:02
null
Özbas Szofi a bronzéremért dzsúdózhat (Fotó: Tumbász Hédi)
Négy súlycsoportban férfi 73 és 81 kilogrammban, valamint női 63 és 70 kilogrammban kezdődtek meg a küzdelmek a budapesti Grand Prix második napján a Papp László Budapest Sportarénában. A délutáni döntős programba két magyar, Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81 kg) kvalifikálta magát – mindketten a bronzért küzdhetnek.

 

Nem voltak megilletődöttek fiataljaink a budapesti Grand Prix második napján. Főként nem a tavalyi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia győztese, a 63 kilogrammban szereplő Özbas Szofi, aki szenzációsan menetelt végig a nap folyamán.

Első mérkőzésén a mongolok 2017-es vb-bronzérmesét, Mungunchimeg Baldorjt búcsúztatta, majd az amerikai Alisha Galles után a mexikói Prisca Awiti-Alcaraz skalpja is bekerült gyűjteményébe, így óriási meglepetésre az elődöntőre készülődhetett.

„Türelmet kérünk, majd a végén nyilatkozunk” – intette nyugalomra a sajtó képviselőit Bíró Norbert, aki minden rezdülésére figyelt 17 esztendős tanítványának.

UNGVÁRI MIKLÓS: NEHÉZ ÚT NÉLKÜL NINCS GYŐZELEM

– Keményen megizzadt a nyolc közé jutásért.
– Az első két mérkőzésen mondhatni azt, hogy a kötelezőt hoztam. Az első fordulóban egy albánt vertem, aki egyébként olasz, a sydneyi olimpiai bajnok Giuseppe Maddaloni öccse. Marco saját országában nem tudott labdába rúgni, így az albánokhoz „igazolt”, vagyis aki ismeri a dzsúdót, tudja, hogy ő sem akárki. Szerencsére a gongra sikerült vazarit dobni és továbbmenni. A következő ellenfelem, az amerikai srác fekete ló volt, annyira nem ismertem, de gyorsan letudtam, viszont Turajev ellen számítottam a nagy küzdelemre, mert nem egyszerű dzsúdós, roppant erős és stabil.

– Mit hibázott ellene?
– Ki-ki meccs volt, talán az ő fogásai jobbak voltak, egy próbálkozásánál egy kicsit meg is sérült a jobb könyököm. Taktikai hiba volt a részemről, hogy sok alibi indulással próbálkoztam, amire meg is kaptam az intéseket. Talán a kevesebb, most több lett volna. Aztán a hosszabbításban megkaptam a harmadikat is, amit nagyon bánok, mert már kezdtem felőrölni őt. Ha továbbmegyek, akár összejöhetett volna a döntő, vagy egy vigaszágas meccs. Kellettek volna a pontok, ez a győzelem most nagyon hiányzik.

– Hogy folytatja a kvalifikációs menetelést?
– Aggódni nem kell, rengeteg verseny van még. A világbajnokság előtt itt a zágrábi GP, amin lehet, hogy elindulok, aztán gőzerővel készülünk a tokiói világbajnokságra. Bízom benne, hogy a kvalifikáció sikerül, bár az idő nem nekem dolgozik, idén 39 éves leszek, jövőre az olimpián közel negyven. De nehéz út nélkül nincs győzelem.

– Amikor tatamin volt, az öccse, Attila éppen a világklasszis Frank de Witet gyűrte maga alá.
– Láttam fél szemmel, hogy az öcsém nyert, a minszki Európa-bajnokság után másodszor is meg tudta fogni Frank de Witet. A hangulat óriási volt a mérkőzéseink alatt, rengetegen eljöttek szurkolni nekünk határon innen és túlról is. Sajnálom, hogy én nem tudtam kielégíteni a szurkolók igényeit, de bízom benne, hogy Attila délután is kitart.

Szofi rendre mosolygósan hagyta el az Arénát, főként a mexikóival vívott küzdelme után, hiszen ő már biztos részvevője lett a délutáni éremosztós küzdelmeknek. Az elődöntőben a brazil Ketleyn Quadros elleni vesztes mérkőzése után eldőlt az is, hogy a fiatal ceglédi a bronzért mérkőzhet a délutáni programban. Másik női versenyzőnk, a 70 kilogrammban szereplő Lőrinc Renáta az első mérkőzésén búcsúzott, ám Özbashoz hasonlóan férfi dzsúdósaink is elkényeztettek bennünket számos izgalmas mérkőzéssel.

A 73 kilogrammos súlycsoportban Végvári Martin, Tóth Botond és Szabó Frigyes is a legjobb 32 között búcsúzott el. Utóbbi tavaly óriási meglepetést keltve bronzérmet nyert a budapesti viadalon, most is közel állt ahhoz, hogy tovább menetelhessen, de az aranypontba torkolló mérkőzésen a japánok kétszeres olimpiai bronzérmese, Ebinuma Maszasi állta útját.

„Még sosem meccseltem japánnal nemzetközi versenyen, ráadásul ilyen nagy névvel. Ebinuma az elején aktívabb volt, jobb fogásai voltak, többet mozgott, majd a Golden Score-ban elindított egy akciót, amit megkontráztam, s kaptam rá egy vazarit, amit azonban elvettek tőlem. Bentről vazari értékű dobás volt, kintről ezt lehet, hogy másként lehetett értékelni. A lényeg, hogy összességében jót küzdöttünk, tanulni kell a hibából és menni tovább az olimpia felé vezető úton, hiszen nem titkolt célom, hogy kvalifikáljam magam Tokióra” – magyarázta Szabó Frigyes.

A 73 kg-osok között olimpiai ezüstérmesünk, Ungvári Miklós jutott a legtovább ő a legjobb nyolc közé jutásért hosszabbításban, harmadik intését is begyűjtve szenvedett vereséget az üzbég Himatilloh Turajevtől.

A 81 kilogrammos súlycsoportban friss Európa-bajnoki bronzérmesünk, Ungvári Attila mutatta meg a család erejét. Első meccsén könnyedén verte jordán ellenfelét, majd jött a hollandok ásza, a világbajnok Frank de Wit, akit egy végtelenül felfokozott hangulatú meccsen, vérre menő (De Wit arca felszakadt) küzdelemben vazarival győzött le. A legjobb nyolc közé jutásért az üzbég Boltabojev várt rá, aki Grand Prix-bronzérmes volt korábbról, de ezúttal nem bírt el a bombaformában szereplő Ungvári Attilával. Olyannyira nem, hogy térdsérüléssel, hordágyon kellett elvinni az ippont érő akció után.

„Karvaly” (ez Ungvári Attila beceneve) az elődöntőért a kazah Didar Hamzával küzdhetett, akit valamivel több, mint egy perccel a mérkőzés vége előtt újabb ippont érő akcióval búcsúztatott el, így Özbas Szofihoz hasonlóan ő is az elődöntő részvevőjének tudhatta magát. Nem sokat kellett várni arra, hogy kiderüljön milyen színű éremért küzdhet a ceglédiek versenyzője. Miután a grúz Grigarasvili ipponnal nyert ellene, így 17 óra után Ungvári Attila a bronzért mérkőzhet.

A 81 kilogramm krónikájához tartozik még, hogy Rajkai Róbert első meccsén, Tóth Benedek a 64, Nerpel Gergely a legjobb 32 között esett ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik