Birkózó-vb: Veréb olimpiai ezüstérmest vert a vigaszágon, de nem lett meg a kvóta

KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.09.22. 13:06
null
Veréb Istvánnak nem lett meg a kvóta (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Parádés birkózással olimpiai ezüstérmest vert Veréb István az első vigaszágas meccsén a nur-szultani kvalifikációs világbajnokságon, utána azonban nem sikerült a bravúr, így a szombathelyi szabadfogású versenyző egyelőre nem vívta ki a szereplési jogot a harmadik olimpiájára. 

86 kg-os Eb- és vb-bronzérmesünk mögé menésekkel, levitellel és egy remekbe szabott négypontos dobással 10:2-re verte a londoni második Puerto Ricó-i Jaime Espinalt, aki csupán kétszer tudta kiléptetni a magyart.

A Haladás klasszisára a vigaszág következő fordulójában az orosz Artur Najfonov várt, ez a mérkőzés már a bronzmeccsért, azaz az olimpiai kvótáért zajlott.

Najfonov ellen azonban kijött a különbség, látszott, hogy Veréb mindössze 20 percet pihenhetett az előző vigaszágas összecsapása után, míg az oszétnek ez volt az első meccse a záró napon.

Az Európa-bajnok egy mögé kerüléssel, egy kiléptetéssel és egy derékra menés utáni kivitellel 5:0-ra elhúzott, innen a magyar még szintén csinált egy kiléptetést (5:1), de ezt követően végleg eldőlt a mérkőzés. „Jimmy” ugyanis megpróbálta eldobni az oroszt, de nem volt igazán jó pozícióban, ráadásul Najfonov bele is fogott, így Veréb tulajdonképpen magára rántotta ellenfelét, négy pontot ajándékozva neki. 9:1-nél már nem volt miről beszélni, vb-bronzérmesünk meg is tört, az oszét egy újabb mögé kerüléssel technikai tussal (11:1) lezárta az összecsapást, és ő vívta ki az ötkarikás szereplés lehetőségét.

„Öt egyes vezetésénél úgy voltam vele, megpróbálom eldobni négyért, és azzal már én álltam volna jobban, de sajnos belefogott, nyolcpontos hátrányt pedig egy ilyen szintű versenyző ellen jóformán lehetetlen behozni – mondta Veréb István, hozzátéve, a kvalifikációs sorozatban is pokolian nehéz dolga lesz. – Sajnos nagyon jó birkózók maradtak bent, annak következtében is, hogy a másik ág bohózatba illően könnyűre sikeredett, guami, jamaicai, perui, libanoni és hasonlóversenyzőkkel, míg a miénk brutálisan erős volt. Mindegy, ez már csak ilyen, feladni természetesen nem fogom, megyek előre, már csak azért is, mert a mostani birkózásom jó visszajelzés volt arra, hogy jól tettem, amikor az Eb után úgy döntöttem, folytatom. Ott kilencvenkét kilóban indultam, rossz állapotban, jóformán nem is gondoltam volna, hogy néhány hónappal később reális esélyem lesz az olimpiáért küzdeni. De szerencsére néhányan meggyőztek, hogy van még keresnivalóm, úgyhogy a márciusi, budapesti kvalifikációs viadalon is mindent megteszek, hogy kijussak Tokióba, vagy ha ott nem sikerül, a világkvalifikációs versenyen próbálom meg!”

A magyar küldöttség számára így véget ért a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság, amely a legsikeresebb szereplést hozta, amióta a mostani rendszer van életben – mindhárom szakágunk szerzett legalább egy-egy kvótát, összesen négyet, s mellette négy magyar érem is született. A kötöttfogásúaknál a 77 kg-os Lőrincz Tamás fantasztikus világbajnoki címet, öccse, a 87 kilós Viktor ezüstérmet ünnepelhetett (ezek értelemszerűen kvótával jártak együtt), a nem olimpiai súlycsoportnak számító 72 kg-ban Korpási Bálint bronzérmes lett (és nem lennénk meglepődve, ha lefogyasztanák és ő szállna harcba a kvótáért 67 kg-ban).

A nőknél a 36 éves Sastin Marianna ötödik helyével pályafutása negyedik olimpiájára nyert indulási jogot (itt egyedül Barka Emese elszalasztott esélye miatt bosszankodhatunk), a szabadfogásúaknál a frissen honosított Muszukajev Iszmail a kvóta és a bronzérem mellett az új közönségkedvencnek járó nem hivatalos címet is elnyerte, Veréb és Ligeti Dániel pedig Barkához hasonlóan a kvalifikációs sorozatból próbálhatja meg majd kivívni a tokiói szereplés jogát.

Összességében: soha rosszabb vb-t!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik