Birkózó-vb: megvan az első kvóta, Lőrincz Viktor már döntős

KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 14:51
null
Kiss Balázsnak a fejét is be kellett kötni (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Az olimpiai súlycsoportok küzdelmei is megkezdődtek a kazah fővárosban, a néhai Asztanából lett Nur-Szultanban zajló kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Kötöttfogásúink közül a második napon Lőrincz Viktor, Kiss Balázs és Krasznai Máté lépett szőnyegre a délelőtti programban. Lőrincz egészen a döntőig menetelt, így ő szállította a magyar birkózóküldöttség első olimpiai kvótáját. Kiss és Krasznai azonban búcsúzott a helyi jégkorongcsapat, az orosz bázisú szuperligában (KHL) szereplő Barisz Asztana monumentális arénájában rendezett viadaltól.

Nyolcvanhét kilogrammos Európa-bajnokunkban, Lőrincz Viktorban van az egyik legnagyobb bizodalmunk, már ami a tokiói kvótaszerzést illeti – a kétszeres vb-bronzérmes, olimpiai ötödik (na de hogy…) ceglédi klasszisnak ráadásul az ága sem rossz. Az első akadályt mindenesetre gond nélkül vette: kiemeltként a 32 között kezdett, ahol leküldetés után pörgetésekkel és billentésekkel nem egészen két perc alatt simán, technikai tussal győzte le a türkmén Ovelekovot. A legjobb 16 között várhatóan a kirgiz Aziszbekovval találkozik majd.

Elnyűhetetlen világbajnokunk, Kiss Balázs az osztrák Daniel Gastllel kezdett a 97 kilósok selejtezőjében, és nyert izgalmas, látványos mérkőzésen. A BVSC 36 esztendős veteránja már a meccs elején megpróbálta „eladni” a védjegyének számító válldobást, felemás sikerrel: egyrészt nem billent át teljesen az osztrák, másrészt ebből ő tudott kontraakciót csinálni – ezt követően viszont Kiss került ellenfele mögé. A szőnyegbíró először 4:0-val a magyarnak adta, ám osztrák challenge-et követően a döntést megváltoztatták, négyet adtak Gastlnek, hármat Kissnek – a visszajátszások alapján jogosnak tűnt. A második menetben azonban Kiss fogott bele az osztrák indításába, szépen áthúzta a feje fölött négyért, csakhogy beragadt a karja, ebből megint az osztrák tudott újabb akciót csinálni, és lendületből még ki is tolta a magyart – 7:7-tel, utolsó akcióval így Gastl állt jobban.

Ekkor, 1:40-nel a vége előtt egy összefejelést követően ápolni kellett Kisst, kapott egy kötést a fejére, de a szünet szerencsére neki tett jót: a folytatás után nagyon szépen összefogta ellenfelét, mögé került, a 9:7-es előnyét pedig már megtartotta, így megérdemelten győzte le kereken tíz évvel fiatalabb riválisát. Kiss a következő körben a bivalyerősnek tűnő kubai Gabriel Rosillo Kindelánnal folytatja.

A 67 kg-os Krasznai Mátéa vb előtt sérüléssel bajlódott, ráadásul csak a héten dőlt el, hogy egyáltalán utazhat Nur-Szultanba, és itt rögtön a selejtezőben összekerült a kategória egyik legjobbjával, a világbajnok, riói bronzérmes azeri Rasul Chunayevvel, aki egy leküldetés után villámgyorsan letechnikaizta, fél perc alatt 8:0. Ráadásul az azerit a következő körben megverte a kétszeres világbajnok dél-koreai Riu Han Szu, így Krasznainak véget ért a vb.

Lőrincz Viktor tusgyőzelmet aratott a 16 között (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Lőrincz Viktor tusgyőzelmet aratott a 16 között (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

NYOLCADÖNTŐ

Eddig minden úgy alakul, ahogy azt vártuk Lőrincz Viktortól: a Honvéd versenyzője második mérkőzésén is magabiztos győzelmet aratott, így máris negyeddöntős.

Az ifjabbik Lőrincz fivér a 16 között végig irányította a kirgiz Atabek Aziszbekov elleni összecsapását, az is bőven belefért, hogy miután már az elején leküldette ellenfelét, a második pörgetése nem sikerült, és abból a kirgiz csinált egy pontot. Lőrincz 3:1 után is akkora iramot ment, hogy egyszerűen nem lehetett visszainteni, mi több, miután másfél perccel a vége előtt szépen lecsípőzte a látványosan semmit sem csináló Aziszbekovot, 7:1-nél be is tusolta a hátán elterülő, az erejével teljesen elkészülő ellenfelet. Parádé, Lőrincz ezzel egyetlen győzelemre került a biztos olimpiai kvóvát jelentő elődöntőtől!

Nem sikerült viszont a bravúr Kiss Balázsnak. A kubai Gabriel Rosillón már a nyitó meccsén látszott, hogy iszonyatos erőben van, 9:0-ra megverte Kiss régi nagy riválisát, Daigoro Timoncinit – és sajnálatos módon pont ugyanezt tette a magyar klasszissal is. Kissnek addig volt sansza, amíg le nem küldték, ott sajnos egyből vége lett a dalnak; a kubai úgy emelte-dobálta-pörgette százkilós világbajnokunkat, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, két 9:0-s sikerrel jutott be a nyolcaddöntőbe. Kár, hogy a bravúros menetelés eddig tartott: bár fél perccel a vége előtt még itt is 4:1-re vezetett az iráni Szaravi ellen, utóbbi elképesztő hajrával az utolsó másodpercekben fordított, Rosillo 5:4-es veresége pedig azt jelenti, hogy Kiss Balázs számára véget ért a világbajnokság (és lehet, hogy nemcsak az…)

NEGYEDDÖNTŐ

Első blikkre úgy tűnt, a magyar klasszisra talán a nap eddigi „legkönnyebb” meccse várt a 87 kg-osok negyeddöntőjében, a fiatal kínai NaCsün-csie gyakorlatilag nem rendelkezik még érdemi nemzetközi eredménnyel – és ez szerencsére nem Nur-Szultanban fog megváltozni.

Persze, ebben a sportágban sosem szabad biztosra menni, most sem lehetett előre inni a medve bőrére, és a kínai tényleg jóval keményebb ellenfélnek bizonyult Lőrincz első két riválisánál. De a „papírforma” igazolódott – legnagyobb örömünkre! A kirobbanó formában lévő magyar versenyző a negyeddöntőben ugyanúgy felőrölte ellenfelét, ahogy első két összecsapásán is, ismét aktívabb birkózást mutatott be, a leküldetés után megint megcsinálta a pörgetést lentről (3:0). Itt azonban a második menetben visszaintették Lőrinczet, aki viszont szépen kivédekezte a partert, a maradék időt pedig már rutinosan lepörgette, így 3:1-re nyert. Ezzel bejutott az elődöntőbe, vagyis akármi történik, már az olimpiai indulást jelentő első hat hely valamelyikén végez – azaz Magyarország Lőrincz Viktor révén a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában szerezte meg első olimpiai kvótáját!

„Egyszer ilyen a sorsolás, másszor olyan – szerencsére nekem most könnyebb jutott, de ezt ki is kellett használnom – nyilatkozta a lefújás után boldogan Lőrincz, aki a döntőért az üzbég Rustam Assakalovval küzd majd meg (akit Rióban legyőzött). Most már olyanok a szabályok, hogy szinte akármi van, így is, úgy is visszakapja az intést a másik fél, így a kínai látványosan arra játszott, hogy tartogassa az erejét a végére, amikor engem küldenek le. Szerencsére sikerült kivédekeznem, és ezen felül is minden működött, amit elterveztünk és gyakoroltunk az elmúlt időben. Mentek az akciók állásból, a pörgetések lentről, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Az első két meccsemen még nem a kvóta lebegett a szemem előtt, és bár a kínai ellen volt egy pont, amikor egy pillanatra beugrott, mekkora a tét, de egy gyors »mentáltréninggel« sikerült kizárnom. Örülök, hogy így sikerült, és remélem, ebből a bátyám is erőt tud majd meríteni!” – zárta szavait a 77 kg-ban hétfőn kezdő, olimpiai ezüstérmes testvérére, Lőrincz Tamásra utalva.

A kétszeres vb-harmadik, ceglédi születésű sportoló a közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődő esti programban az üzbég Rustam Assakalov ellen lép szőnyegre a fináléért.

Közben az is eldőlt, hogy a nyitó napon az elődöntőben vereséget szenvedő világ- és Európa-bajnokunk, Korpási Bálint a vigaszágról bejutó dél-koreai Li Dzsi-jeon ellen vívja majd bronzmeccsét a délutáni programban a nem olimpiai súlycsoportnak számító 72 kg-osok versenyében.

ELŐDÖNTŐ

Ha egy üzlet beindul...! Onnantól, hogy az olimpiai kvótát megszerezte, felszabadultan birkózhatott Lőrincz Viktor, és ha már így esett, nem is állt meg az elődöntőnél. A 29 éves birkózó már korábban is úgy fogalmazott, egyértelműen éremért érkezett Nur-Szultanba, és minekutána az üzbég Assakalov sem tudott rajta kifogni, ezt hétfőn bizonyosan meg is teheti majd.

Azt nagy jóindulattal sem lehetne állítani, hogy Lőrincz elődöntője a sportág leglátványosabb reklámja lett volna, de ez pont nem is érdekel senkit: az intés-visszaintés után később szerzett ponttal 1:1-re megnyert mérkőzés azt jelenti, hogy a Honvéd kiválósága aranyéremért birkózhat a hétfő esti programban a kategória világ- és Európa-bajnokával, az olimpiai ezüstérmes ukrán Zsan Belenjukkal, így az eredménytől függetlenül élete legjobb vb-szereplésével térhet haza!

„Végre döntő! – szakadt ki Lőrinczből a feszültség egy óriási üvöltés formájában, miután lejött a szőnyegről. – Amikor meglett a kvóta, egy pillanatra minden kitört belőlem, de onnantól már csak arra koncentráltam, hogy az elődöntőt is megnyerjem. Mindenképp szerettem volna finálét birkózni, nagyon boldog vagyok, hogy ezt sikerült elérnem! Nem a leglátványosabb meccsem volt ez, de a leghatékonyabb, úgyhogy ez most a legkevésbé sem érdekel. Tudtam, hogy vissza fogom intetni a második menetben, és azt is tudtam, hogy onnan már nem fordítja meg – éreztem, ahogy fogy az ereje, kétségbeesésében egyre csak azt kiabálta, hogy passzív vagyok, de mindez már semmit sem ért... Remélem, ezzel erőt adtam a bátyámnak, úgy gondolom, minden esélyünk megvan arra, hogy mindketten kvótával térjünk haza innen!”

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik