Birkózó-vb: Lőrincz Viktor ezüstérmes Nur-Szultanban

KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 15:09
null
Lőrincz Viktor ezüstérmes Nur-Szultanban (Fotó: Török Attila, archív)
A Honvéd 87 kilogrammos Európa-bajnokát a kategória legjobbja, a világbajnok ukrán Zsan Belenyuk győzte le szoros meccsen 2:1-re, az ifjabbik Lőrincz fivér így két világbajnoki bronzérme mellé egy ezüstöt vihet haza.

 

Nem sokkal azután, hogy a báty, Tamás is bejutott a fináléba a maga súlycsoportjában (77 kg), következett Lőrincz Viktor döntője a Barisz Arénában.

Ellenfele a ruandai apától és ukrán anyától már Kijevben született, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Zsan Belenyuk volt, akivel Lőrincz eddigi pályafutása során egyszer találkozott, éppen négy évvel ezelőtt, a Las Vegas-i kvalifikációs vb-n (akkor szoros mérkőzésen az ukrán nyert, de Lőrincz későbbi 5. helyével megszerezte a kvótát, akkor egyedüliként a magyar csapatból).

Itt volt tehát az esély a visszavágásra – és tényleg meg is volt a sansz a revansra.

Mert a roppant, fogalmazzunk úgy, tapogatózóan induló meccsen Lőrinczet küldték le először a két passzív birkózó közül, ami akár még jó taktikának is bizonyulhatott volna. Főleg úgy, hogy a ceglédi klasszis gyönyörűen védekezte ki a lenti helyzetet, pedig Belenyuk ebben nagyon jó: Lőrincz tökéletesen mozgott parterben, két pörgetési kísérletet is bravúrral védett ki (nagyon kevés hiányzott hozzájuk), így az ukrán világbajnok csak 1:0-ra tudott vezetni a szünetben.

Várható volt, hogy ha Lőrincz kellően meghajtja a második menetet, a sportág íratlan szabályai alapján vissza fogják inteni ellenfelét.

Ez pont így is történt (1:1), a baj csak az, hogy Lőrincz talán abban bízhatott, ha nem is csinál akciót lentről, utána a maradék időt már kihúzza, és utolsó ponttal ő jön ki jobban a passzív csatából. Ez azonban túl látványos volt, nem is igazán próbált a parterben lévő ukránon fogást találni, egyből felállították őket. Ráadásul még nagyon sok idő volt hátra, így amikor a bíró másodszor is megintette a magyart, sajnos nem nagyon lehetett rá azt mondani, hogy jogtalan lenne. A 2:1-es vezetést a rutinos Belenyuk már nem engedte ki a kezéből, így másodszor is világbajnok lett.

És elszalasztott lehetőség ide vagy oda, egyáltalán nincs miért szomorkodnia Lőrincz Viktornak sem: a 29 éves birkózó élete legjobb vb-szereplésével, egy nagyon szépen csillogó ezüstéremmel, plusz tokiói kvótával a zsebében repülhet haza Kazahsztánból!

Zsan Belenyuk mellett egyébként a kubai Ismael Borrero Molina (67 kg) és az orosz Musza Jevlojev (97 kg) nyert aranyérmet hétfőn kötöttfogásban.

„Holnap már elégedett leszek” – interjú Lőrincz Viktorral

– Milyen érzések kavarognak most önben?
– Ebben a pillanatban még szomorú vagyok, mert mégiscsak elveszítettem egy döntőt, de holnap már elégedett leszek, mert életem legjobb vébé-eredményét értem el, és ráadásul Tomi is bejutott a döntőbe, úgyhogy végre teljesült egy nagy álmunk.

– Ez lett volna a taktika, hogy először önt küldik le, aztán megpróbálja visszaintetni az ukránt?
– Nem, igazából én azt gondoltam, őt fogják először inteni, de végül fordítva történt. Persze, készültem a pörgetésére, sikerült is kivédekeznem, és aztán valóban visszaintettem, de sajnos engem nem hagytak annyit próbálkozni lentről. Szerintem kicsit gyorsan jött a második intésem, majd vissza kell néznem, ebből kiindulva lehet, hogy az elején kellett volna nagyobb iramot diktálnom, hogy hasonló alakulásnál én jöjjek ki jobban. De ebből is tanulni fogok.

– Gyógyír ez a rosszul sikerült hazai világbajnoksága után?
– Természetesen. Az előző évem tényleg rosszul alakult, de a budapesti világbajnokság után továbbra is megkaptam a bizalmat a szövetségtől, a klubomtól, a nevelőegyesületemtől, és mindenkitől, amit ezúton is köszönök. Idén sokkal jobban ment, megvan a kvóta, innentől az olimpia a fő cél. Belenjuk nem hiába világklasszis, de hátha jövőre el tudom kapni!

A nap további eseményeiről ide kattintva olvashat bővebben!

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik