Birkózó-vb: Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett Nur-Szultanban

KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 10:40
null
Lőrincz Tamás győzelemmel kezdett (Fotó: Földi Imre, archív)
Folytatódott a kötöttfogásúak versenye a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a délelőtti program három magyarja közül Lőrincz Tamás továbbjutott, Torba és Lám a vigaszágban bízhat.

Olimpiai ezüstérmes klasszisunk, a Rio után két súlycsoporttal feljebb lépő – de itt is minden világversenyén érmet szerző – Lőrincz Tamás egy kellemetlen üzbéggel kezdett, Berdimuratov előbb a lenti helyzetet is kivédekezte, és ezt követően is stabilan állt a lábán – noha támadásban teljesen veszélytelen és akcióképtelen volt. Olyannyira, hogy bár a visszaintést manapság szinte már automatikusan megadják, a végig iramot diktáló Lőrinczet egyszerűen képtelen volt leküldetni, már csak azért is, mert a magyar a végén még kétszer kitolta, így nem szép, de nagyon fontos, küzdős-brusztolós győzelmet aratva jutott a legjobb 16 közé (ahol az ukrán Jakovljevvel megy majd a negyeddöntőért).

Az idei, minszki Európai Játékokon meglepetésre, de teljesen megérdemelten ezüstérmet szerző 60 kg-os Torba Erik ezúttal rögtön az első fordulóban összekerült az oroszok világ- és Európa-bajnok klasszisával, Szergej Jemelinnel. Talán furcsa lesz, amit mondunk, de ez alighanem a legjobb dolog, ami Torbával történhetett, mert bár a 23 esztendős magyar birkózó a papírformának megfelelően simán kikapott a kategória egyik, ha nem a legjobbjának számító orosztól (9:0-nál technikai tus), Jemelin remélhetőleg beviszi magával a vigaszágra Torbát, akinek az ága nem tűnik reménytelennek, vagyis így sem elképzelhetetlen a kvóta megszerzése.

Nehézsúlyú Eb-ezüstérmesünk, Lám Bálint a román Alin Ciurariuval kezdett, nem is rosszul, hiszen a románt küldték le először. Lám egy darabig kereste a fogást, de végül megtalálta és megpörgette ellenfelét (3:0). Sajnos úgy tűnt, az első menet után teljesen elfogyott. A román előbb látványosan kitolta – amiért ráadásul két pontot kapott, a bírák minden bizonnyal menekülésnek ítélték a magyar hátrálását –, majd kétszer is könnyedén került mögé, így a Honvéd óriása 3:0-s előnyről veszített 6:3-ra – a román döntőbe jutására pedig minimális az esély.

FRISSÍTÉS: Lőrincz negyeddöntős!

A nyolcaddöntőben az ukrán Jakovljev sem okozott gondot Lőrincz Tamásnak a 77 kg-osok versenyében. A ceglédi klasszis ezúttal lenti akcióival nyerte meg a mérkőzést: a parterben lévő ukránt előbb fordított helyzetben bebillentette, majd ki is emelte két-két pontért (Jakovljev ebből mögé tudott kerülni egyért, 5:1), a második menetben pedig tanárian védekezte ki a saját lenti helyzetét. Így magabiztos, 5:2-es sikerrel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a litván Galkinas vár rá.

Közben szenzáció született Lőrincz ágán, a másik nyolcaddöntőben! A hazai pályán versenyző Dilmuhamedov a közönség fülsiketítő ovációja közepette 3:0-re legyőzte az évtized és napjaink egyik legjobb birkózóját, a kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszeres Európa-bajnok orosz ikont, Roman Vlaszovot – idejét sem tudjuk, mikor volt példa legutóbb arra, hogy a novoszibirszki zseni pontot se tudjon csinálni ellenfelén nagy világversenyen... Az ily módon egyből helyi hőssé avanzsáló Dilmuhamedov így a negyeddöntőben a szerb színekben versenyző, vajdasági magyar világbajnokkal, Nemes Viktorral küzdhet majd meg a biztos kvótát érő elődöntőért!

FRISSÍTÉS! Lőrincz már elődöntős, olimpiai kvótát szerzett!

Lőrincznek a litván ellenfél sem okozott gondot, a magyar birkózó 5:0-ra nyert, ezzel bejutott a magyar idő szerint 13 órakor kezdődő elődöntőbe.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

BIRKÓZÁS
Olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Nur-Szultan
Kötöttfogás, 60 kg (Torba Erik), 77 (Lőrincz Tamás), 130 (Lám Bálint)
7.00:
selejtezők, negyeddöntők
13.00: elődöntők (Tv: M4 Sport)
Kötöttfogás, 67 kg, 87 (Lőrincz Viktor), 97
7.00:
vigaszág
14.00:
döntők (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik