Birkózó Eb: Németh bronzéremért küzdhet, Galambos vigaszágas

Vágólapra másolva!
2019.04.10. 17:44
A 76 kilós Németh Zsanett 9:3-ra kikapott az elődöntőben a bukaresti birkózó Európa-bajnokság szerdai napján, így csütörtökön a bronzéremért küzdhet.

Az UTE versenyzője jól kezdte a mérkőzést, még egy perc sem telt el, amikor kitolta Martina Künzöt. Az osztrák végig nagy elánnal birkózott, ezt próbálta többször megkontrázni a két éve ezüstérmes magyar. Künz hiába fogta be a fejét, Németh a szőnyeg szélénél visszafogott, így ő tette partvonalon kívülre ellenfelét, aki azonban egy mögé kerüléssel még a szünet előtt egyenlített.

A folytatásban Németh letolta riválisát a küzdőtérről, ezzel ismét nála volt az előny. A tavalyi Eb-n két, a vb-n pedig egy súlycsoporttal lejjebb bronzérmes Künz azonban nem tört meg, láthatóan maradt még ereje. Nagy erővel tolta ki Némethet, aki az utolsó pillanatban ellépett és ellenfele mögé került, csakhogy az osztrákok videobírót kértek, és ez az ő igazukat támasztotta alá: Németh már kilépett, amikor kibújt a szorításból, így 5:2 helyett 3:3 lett az eredmény.

Ettől mintha kissé megtört volna a magyar sportoló, Künz pedig még inkább erőre kapott, és egy újabb kitolással már 4:3-ra vezetett. Németh utolsó erőtartalékait mozgósítva ismét kitolással próbálkozott, de közben Künz ráfogott és a szőnyeg szélén a hátára hajította a magyar birkózót (3:8). Ritter Árpád videobírót kért, hátha már kilépett az osztrák, mielőtt az akcióját indította, de mivel nem volt igaza, 9:3 lett a végeredmény.

Az elődöntőt követően Németh nem akart értékelni, mert beütötte a fejét. Ugyanakkor Ritter Árpád szövetségi kapitány azt mondta, tanítványa elsősorban azért maradt alul, mert 4:3-as hátránynál kissé elkapkodta az akcióját, emiatt tudott az osztrák ráfogni, és abból négy pontot szerezni. A nehézsúlyú versenyző egész napi teljesítményét értékelve úgy vélekedett, összességében nagyon taktikusan és okosan birkózott. Ezt szerinte az is alátámasztja, hogy míg egy éve a kontinensviadalon kikapott Sabira Aliyevától, ezúttal a negyeddöntőben 7:1-es sikerrel búcsúztatta az azerit.

„Várhatóan a norvég Maria Moen Solheim lesz Németh ellenfele a bronzmeccsen, azt meg kell nyerni” – mondta az MTI-nek a szakvezető. A skandináv riválisnak a vigaszágon a román Diana Elena Vlasceanu az ellenfele, hogy eljusson az éremcsatáig.

A márciusban az U23-as kontinensviadalon aranyérmes Galambos Ramóna az 59 kilósok vigaszágára került, mivel a negyeddöntőben őt legyőző, egy súlycsoporttal lejjebb kétszeres Európa-bajnok és tavaly világbajnoki ezüstérmes bolgár Biljana Zsivkova Dudova a négy között is nyert. A PEAC versenyzője a fehérorosz Kacjarina Hancsar Januskeviccsel találkozik majd a bronzmérkőzésért.

A szerda esti éremcsaták során először lesz magyar érdekelt a román fővárosban: a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István a török Ibrahim Bölükbasival csap össze a bronzért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik