Birkózó Eb: Lám Bálint döntős, Kiss és Krasznai bronzért küzdhet

Vágólapra másolva!
2017.05.06. 15:04
Lám Bálint az elődöntőben is győzött, így bejutott a fináléba, míg Kiss Balázs veszített a négy között, így – a vigaszágon győztes Torba Erikhez hasonlóan – szombat este a bronzéremért léphet szőnyegre az újvidéki birkózó Európa-bajnokságon. Krasznai Máté megnyerte vigaszági meccsét, így a bronzéremért léphet majd szőnyegre.

KRASZNAI MÁTÉ A VIGASZÁGONKRASZNAI MÁTÉ A VIGASZÁGON

Krasznai Máté megnyerte vigaszági meccsét, így a bronzéremért léphet majd szőnyegre.

Az FTC 66 kilós kötöttfogásúja két győztes meccs után a negyeddöntőben szenvedett vereséget korábban, ám legyőzője a vigaszágra vitte őt. Krasznainak a lett Aleksandrs Jurkjansot kellett legyőznie a helyosztóért, aki fél órával korábban svájci riválist vert a vigaszág első körében.

A meccs egy rövid, tizenöt másodperces szakasztól eltekintve sima volt. Krasznai könnyedén csinált akciókat, ám 6:0-s vezetésénél, a második menet elején rászaladt egy szaltóra, amivel nem csak négy pontot hozott rajta Jurkjans, hanem tusveszélyes helyzetbe is sodorta a magyart. Végül a ferencvárosi sportoló ki tudott szabadulni, onnantól pedig visszavette az irányítást, s 7:4-re győzött.

Szombat este a program 19 órakor kezdődik. Elsőként az 59 kilóban szereplő Torba Erik lép majd szőnyegre az orosz Mingijan Szemjonov ellen a harmadik helyért. Majd Krasznai következik a fehérorosz Soslan Daurovval szemben. A harmadik magyar fellépő Kiss Balázs (98 kg) lesz, akinek a német Oliver Hasslerrel kell megküzdenie a bronzért, végül pedig Lám Bálint a 130 kiló döntőjében szerepel a török Riza Kayaalp ellen.

ELŐDÖNTŐK

A kötöttfogásúak küzdelmeinek első napján a junior-világbajnok magyar nehézsúlyú (130 kg) orosz és örmény rivális legyőzésével jutott el az elődöntőbe. Itt a román Alexu Alin várt rá, aki előzetesen nem tűnt legyőzhetetlenek. A meccsen viszonylag gyorsan kiderült, hogy Alin az egy körrel korábban legyőzött örmény Jegjazarjanhoz hasonló erőt képvisel, s Lámot nem állította igazán nehéz feladat elé.

Az összecsapás egyhangú volt, Lám egyértelműen erősebbnek és jobbnak tűnt. A román leginkább csak hátrált, nem tudott mit kezdeni a magyarral, aki már a szünetre 3:0-s előnyt harcolt ki. A második menetben sem került veszélybe sikere, melyet 4:1-es eredménnyel szerzett meg. Lám az esti fináléban az olimpiai ezüst- és bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok török Riza Kayaalppal mérkőzik.

„Az első meccsem volt egyértelműen a legnehezebb. Akkor még nem melegedtem be rendesen, de a végére szerencsére sikerült belelendülnöm. Nagyon boldog vagyok” – mondta az MTI-nek Lám, aki karrierje első felnőtt világversenyes érmét szerezte meg most.

A 2009-es világbajnok Kiss Balázs első két meccsén hátrányból fordítva győzött, ezúttal viszont éppen ellenkező forgatókönyv szerint zajlott a mérkőzése. Az elődöntőt a fehérorosz Aljakszandr Hrabovikkal vívta, s az első menetben nagyszerű iramot diktált, riválisát intették, így 1:0-ra vezetett.

A pihenő után is ment előre a magyar, a fehérorosznak pedig akcióznia kellett, mert nem számíthatott visszaintésre. Hrabovik a menet közepén aztán egy szép támadás végén le tudta vinni Kisst, amivel 2:1-es előnybe került. Talán az előző két küzdelmes meccs fáradalma jött ki a végén a BVSC klasszisán, mindenesetre a nagy rohamok elmaradtak tőle a hajrában, még meg is intették, így végül 3:1-re kapott ki. Kiss Balázs bronzéremért meccselhet majd.

Torba Eriket a negyeddöntőben a bolgárok világbajnoka állította meg, aki a következő meccsét is nyerte, így a magyar 59 kilós a vigaszágra került. Az újabb lehetőséget a BHSE sportolója kiválóan használta ki: a török Hammet Rüstemmel találkozott, és remek mérkőzésen, szép akciókat bemutatva 8:5-re győzött, így ő is készülhet az esti bronzcsatára.

A nap negyedik magyarja, a két győztes meccs után a negyeddöntőben veszítő Krasznai Máté szintén vigaszágas, miután legyőzője, az olimpiai bajnok szerb Davor Stefanek az elődöntőben is nyert.

NEGYEDDÖNTŐK

A kötöttfogásúak küzdelmeinek első napján a nyitó találkozón gyönyörű akcióval, az utolsó fél percben fordító junior-világbajnok Lám (130 kg) az örmény Vacsik Jegjazarjannal szemben már nem bízta a végére a döntést. A nála majd egy fejjel alacsonyabb, cserében viszont másfélszer szélesebb riválisa ellen végig õ ment előre, hatékonyan rakta karját riválisa hóna alá, aki képtelen volt mit kezdeni a magyarral. Az örményt kétszer intették a meccsen, ráadásul Lám Bálint egyszer mögé is került, így nagyon magabiztosan, 4:0-ra győzött, s már biztos, hogy este éremért birkózhat.

A 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg) a török Cenk Ildem elleni fárasztó csata után a nyolc között a lengyel Radoslaw Grzybickivel is óriási küzdelmet vívott. Az első menet végén még a lengyel állt jobban, 2:1-re vezetett, Kiss azonban a második elején mögé kerüléssel fordított, majd egy újabb levitelét azért nem adták meg, mert a mérkőzésvezető épp az akció közben kért ápolást a vérző lengyelnek. A gyógyítás egy percig tartott, a BVSC klasszisa pedig ezután is fölényben birkózott, riválisa intése nyomán az utolsó percben már 4:2-re vezetett. A hajrában nagyon okos birkózással őrizte előnyét, még egy intés is belefért, végül 4:3-as győzelemmel jutott az elődöntőbe.

Torba Erik a negyeddöntőben a világbajnok bolgár Ivo Angelov ellen nagyon bátran birkózott, de a nagyobb tudás megmutatkozott, s végül simán, 7:1-re kikapott a magyar birkózó.

Krasznai és Torba még a vigaszági folytatásban reménykedhet, melyhez az kell, hogy legyőzőik döntőbe jussanak.

Krasznai Máténak selejteznie is kellett, így második meccsén a nyolc közé jutás volt a tét. Ellenfélül a bolgár Dejvid Dimitrovot kapta, akivel szemben nagyon összeszedetten birkózott. Az FTC versenyzője végig aktívan ment előre, s egyszer intették ugyan, 1:1 után azonban, még az első szakaszban, a szőnyeg szélére tolta Dimitrovot. A bolgár vitatta a kiléptetést és videózást kért, ám nem lett igaza, így a magyar 3:1-re vezetett a szünetben. A második három percben Krasznai nem vállalt felesleges kockázatot, mégis õ irányított, a bolgár hátrált, a hajrában pedig egy szép levitellel végleg eldöntötte a meccset (5:1).

A negyeddöntőben a hazai kedvenc, a riói olimpiai bajnok Davor Stefanekkel szemben viszont már nem volt ellenszere Krasznaiak. A szerb villámgyorsan eldobta, utána pörgette, még az első percben ismét megdobta, majd tusolta őt.

NYOLCADDÖNTŐK, KRASZNAI SELEJTEZŐJE

Elsőként Krasznai Mátét szólították szőnyegre, akinek a litván Kristupas Sleiva ellen kellett selejteznie a 66 kilogrammosok között.

A Ferencváros sportolója számára tökéletes ellenfélnek bizonyult a junior Eb-ezüstérmes Sleiva. A meccs elején egy látványos összegabalyodás végén az éppen kézen álló litvánt Krasznai derékon ragadta, eldobta, s már négy ponttal – majd a rossz videohívás után – öt ponttal vezetett. Az első menetben egy-egy mögé menést bemutatott mindkét fél, a magyar előnye így maradt öt pont. A szünet után pedig a litván már egyre fáradtabbá vált, Krasznai Máté pedig egy szép akcióval, 5:30 percnél megszerezte tizedik pontját, így technikai tussal nyert.

A folytatásban Torba Erik következett, aki az 59 kilogramm nyolcaddöntőjében küzdelmes meccset produkált az ukrán Zsor Aboviannal. Az elején a rivális végig jól fogta be a magyar karját, aki nem tudott ezzel mit kezdeni, igaz, nem engedett akciót csinálni magán, így egy intéssel megúszta a szakaszt. A második menetben a BHSE versenyzőjének muszáj volt akciót végrehajtania, s még a negyedik percben egy kitolással ez sikerült is neki. Az ukrán ezek után már nem tudott újítani, kifejezetten passzívan birkózott, amiért járt Torba Eriknek egy pont, s végül a győzelem.

A 2009-es világbajnok Kiss Balázs rangadóval kezdett Újvidéken, ugyanis az olimpiai bronz- és többszörös világbajnoki érmes török Cenk Ildemmel kellett megvívnia a nyolc közé kerülésért.

A meccsen sok akcióra nem lehetett számítani, különösen az új szabályok mellett, hiszen a parterhelyzetet megszüntették. Kiss és Ildem csatája pedig azt bizonyította, hogy két csaknem azonos képességű, állóharcban stabil birkózó csatáját az intések dönthetik el, ha nem változik a mostani szabályozás.

Az óriási küzdelem első felében a törököt látták aktívabbnak a bírók, így ő ment 1:0-s előnnyel pihenni, majd a második elején színészi képességeit csillogtatva újabb két ponthoz jutott: a nagy elánnal kezdő Kiss elöl hátráló Ildem az arcához kapott, mintha a magyar belenyúlt, vagy belefejelt volna, a három bíró pedig megintette a magyart. Kiss alig akarta elhinni a történteket, Sike András szövetségi kapitány pedig felháborodottan dobta be a videózást kérő kockát. A jelenet visszajátszásánál aztán jól látszott, hogy Ildem arcához nem ért hozzá Kiss, így a bírák is visszavonták korábbi döntésüket.

A folytatásban Kiss Balázs végig nagy energiákat mozgósítva hajtotta a törököt, aki folyamatosan fáradt és többnyire hátrált, egy alkalommal bele is fejelt vetélytársa arcába. Utóbbiért nem kapott intést, ám a passzivitásért már igen (1:1), ami végül Kiss Balázs sikerét eredményezte.

Utolsóként a junior-világbajnok nehézsúlyú Lám Bálint (130 kg) lépett szőnyegre, méghozzá az orosz Vitalij Scsur elleni nyolcaddöntőben. Az óriások csatájában 5:40 percig az orosz állt jobban, mivel intéssel vezetést szerzett, majd két kiléptetéssel még a hajrá elején is 3:0-s előnyben volt. A végén azonban mégis Lám örülhetett, aki fejlefogásból remekül húzta át a fején ellenfelét, amiért négy pontot kapott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik