Birkózás: új szelek – öt magyar lép szőnyegre szabadfogásban a vb-n

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 09:56
null
Ligeti Dániel (balra) úgy érzi, most minden rendben van, remélhetőleg a koncentrációval sem lesz probléma (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Sok mindenben igen, de abban nincs változás, hogy a birkózó-világbajnokságon is Ligeti Dánieltől és Veréb Istvántól várhatunk jó szereplést szabadfogásban, és két orosz honosítottnak is szurkolhatunk.

 

Ha a hölgyek esetében azt mondtuk, nincs új a nap alatt – utalva arra, hogy a hétvégén rajtoló kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is Barka Emesétől és Sastin Mariannától várhatjuk a jó eredményt –, szabadfogású férfi versenyzőink esetében sem vélekedhetünk másként, közülük Ligeti Dániel és Veréb István a fő kvótaesélyes.

A magyar szabadfogás két állócsillaga mellett Nur-Szultanban az alacsonyabb súlycsoportokra is oda kell figyelnünk – de erről később.

Bár az elmúlt években megszokhattuk, hogy ha jó eredmény születik szabadfogásban, azt jó eséllyel Ligeti vagy Veréb szállítja, kicsit most mind a ketten speciális helyzetben vannak. A két szombathelyi klasszis közül az Eb-ezüstérmes Ligeti tavaly szerencsét próbált a kötöttfogásúaknál, de miután sokat bajlódott sérüléssel, és a fogásnem első számú magyar nehézsúlyúját, Lám Bálintot nem tudta kiszorítani, „visszanyergelt” eredeti műfajához: a budapesti vb-n már újra a szabadfogásúak között versenyzett, és lett kilencedik. A vb- és Eb-bronzérmes Veréb a csalódást keltő múlt esztendő után, 31 évesen a visszavonulás gondolatával is foglalkozott, de meggondolta magát, sikeresen lefogyott, így Kazahsztánban már eredeti súlycsoportjában, a 86 kilósok között száll harcba az újabb olimpiai kvótáért.

„NEM LEPNE MEG, HA VERÉB KVÓTÁT SZEREZNE”

„Mivel négy olimpiai súlycsoportban indulunk, négy kvótával lennék elégedett… – mondta Dvorák László szabadfogású szakágvezető. – A viccet félretéve: a két orosz srác nagyon jó, Verébnél örültünk, hogy le tudott fogyni, és a hozzáállása is kiváló, nem lepne meg, ha kvótát szerezne. Daninak nagy problémái voltak a meccsek végével, de dolgoztunk rajta, úgy látom, javult a helyzet. A nem olimpiai súlyban induló Tóth Bendegúznak annyira meggyőző volt az edzésmunkája, hogy egyszerűen nem lehetett kihagyni a csapatból.”

„Nem szeretem a közhelyeket, de jó formában vagyok, a sérülések is elkerültek, sok versenyem is volt az évben – mondta lapunknak Ligeti Dániel. Tudtam, hogy a tavalyi kötöttfogású »kirándulás« után csak úgy lehet esélyem az idei vébén, ha ismét megszerzem a kellő meccsrutint szabadban is. Ez megtörtént, a súlyom is rendben van, pedig ez nálam nem egyszerű történet: fogyasztanom alapvetően nem kell, de ha kevés vagyok, agyonvernek az erősek, ha meg túl sok, kikapkodják a lábamat a mozgékonyabbak.”

Hosszú idő óta ez az első olyan vb, amelyre a szabadfogásúak nem Gulyás István vezetésével készültek, hanem már a Dvorák László, Bánkuti Zsolt kettős irányításával. Ligeti elmondta, ez elsőre furcsa volt, hiszen ő például már 2008, juniorkora óta Gulyással dolgozott, de úgy érzi, ebből senkinek sem származik hátránya, már csak azért sem, mert mindenki alárendelte magát a nagyon fontos olimpiai kvalifikációs vb-nek. A Haladás nehézfiúja kitért arra is, hogy remélhetőleg a vb-n már nem fordul elő az, ami az idén több ízben is, hogy előnyről bukott el megnyertnek tűnő meccseket a végén, és nem mehetett éremért.

„Volt egy hullámvölgyem, igen, de az utóbbi időben ez a pszichés, mentális vagy nem is tudom, milyen probléma már nem jött ki. Maradjunk annyiban, a koncentrálás sulykolása a mérkőzések utolsó öt másodpercére fontos szerepet játszott az edzésmunkámban az elmúlt négy hónapban.”

A vb-n mutatkozik be a két „újmagyar”, a frissiben honosított orosz Muszukajev Iszmail és Kurmagomedov Murad is, akiket Dvorák nagyon dicsért, ugyanakkor nyilvánvaló, nem ez a jövő, és az is erősen kérdéses, mennyire tudnánk magunkénak érezni esetleges sikerüket. Ettől még persze szurkolunk nekik is – miként a teljes magyar csapatnak.

A MAGYAR SZABADFOGÁSÚ VB-CSAPAT
65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC)
74 kg: Kurmagomedov Murad (Tatabánya)
86 kg: Veréb István (Haladás)
92 kg: Tóth Bendegúz (ESMT)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás)
Szakágvezető: Dvorák László

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
A SZABADFOGÁSÚ PROGRAM
Csütörtök.
Selejtezők (57, 65 kg), 7; elődöntők (57, 65 kg), 12.45
Péntek. Selejtezők (70, 74, 92, 125 kg) és vigaszági mérkőzések (57, 65 kg), 7; elődöntők (70, 74, 92, 125 kg), 12.45; döntők (57, 65 kg), 14
Szombat. Selejtezők (61, 79, 86, 97 kg) és vigaszági mérkőzések (70, 74, 92, 125 kg), 7; elődöntők (61, 79, 86, 97 kg), 12.45; döntők (70, 74, 92, 125 kg), 14
Vasárnap. Vigaszági mérkőzések (61, 79, 86, 97 kg), 11.30; döntők (61, 79, 86, 97 kg), 14
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik