Birkózás: olimpiai programban a strandbirkózás

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.07.06. 14:41
null
Németh Zsanett ezüstérmet szerzett a 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában (Fotó: MBSZ)
A Nemzetközi Birkózó-szövetség (UWW) az újratervezett versenynaptárba behelyezte az úgynevezett Beach Wrestling Series-t romániai és görögországi állomással, a 2022-es dakari ifjúsági olimpián pedig már biztosan ott lesz a női és a férfi strandbirkózás is – derül ki a magyar szövetség hírleveléből.

 

Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke igazán a tűz közelében van, hiszen tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának, így mindenképpen mérvadó a véleménye:

„A strandbirkózás jelentős szerepet játszik majd sportágunk jövőjében. Már bekerült a 2022-es dakari ifjúsági olimpia programjába, s azért dolgozunk, hogy megteremtsük az esélyt a bemutatkozására a 2024-es párizsi játékokon. A szabályai egyszerűek, a nézők számára is könnyen érthetőek, nagy sikert aratott a legutóbbi, 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában. A strandbirkózás bevonása erősíteni fogja a hagyományos birkózás olimpiai presztízsét.

Az említett tavalyi világjátékokon szerepeltek honfitársaink is a homokon, a legjobb eredményt a szőnyegen Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett érte el az ezüstérmével. A magyar szövetség (MBSZ) idén három helyszínből álló országos bajnoki sorozatot szervezett: július 18-án a dorogi Pala Beachen, augusztus elsején Balatonfüreden, augusztus 15-én pedig a budakalászi Lupa Beachen csaphatnak össze egymással hazánk legjobb strandbirkózói különböző korosztályokban és kategóriákban. A felnőttek és az U18-asok között a helyezésekért olimpiai pontok is járnak, jelezve a sorozat sportértékét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik