Birkózás: jövőre is Budapesten lesz az európai olimpiai kvalifikáció

Vágólapra másolva!
2020.04.08. 11:32
null
Balról Németh Szilárd, az MBSZ és Nenad Lalovics, a UWW elnöke (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A nemzetközi birkózószövetség (UWW) vezető testülete, a büró (amelynek magyar tagja Bacsa Péter, a hazai szövetség, az MBSZ ügyvezető alelnöke) döntött az immár 2021-es tokiói olimpia birkózóversenyének kvalifikációs rendjéről. Ennek értelmében az idén márciusra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott kontinentális selejtezők egy évvel eltolódva maradnak ebben a hónapban, és az eredeti fogadó városukban. Eszerint tehát az európai kvalifikációt Budapesten rendezik meg 2021. március 18. és 21. között, míg a világselejtező április végén lesz Szófiában.

Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának tagja így fogalmazott a döntéssel kapcsolatban: „Naptárunkat a NOB-bal és a tokiói olimpia új időpontjával összhangban terveztük meg, s fontosnak tartjuk a fogadó városokkal és az érintett nemzeti szövetségekkel közös munkánk folytatását.”

Az UWW büró úgy döntött, hogy törli a 2020. június 30-ig tervezett összes nemzetközi versenyt, s azt javasolta, hogy a nemzeti szövetségek hasonlóan tegyenek a saját eseményeikkel a résztvevők egészsége érdekében. A 2020-as ütemterv fennmaradó részét a világjárvány terjedése és a megváltozott pénzügyi lehetőségek figyelembevételével tervezik meg.

Azok a sportolók, akik jövőre teljesítik a minimális életkor követelményeit, jogosultak lesznek a szereplésre az olimpiai eseményeken, de senkinek sincs lehetősége országváltásra. Amint azt a UWW korábban is leszögezte, a kvóták kiosztási rendje változatlan marad, ami magyar szempontból azt jelenti, hogy egyelőre a tavalyi nur-szultani világbajnokságról négy kvalifikációs hellyel rendelkezünk. Súlycsoportonként eddig nyolc kvóta kelt el, hat a vb-ről, kettő az egyetlen idén megrendezett kontinentális kvalifikációról, az amerikairól, tehát még nyolc maradt, hiszen minden kategóriában tizenhatos lesz az olimpiai mezőny.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik