Birkózás: jelen állás szerint lesz vb decemberben

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.14. 11:43
null
Bácsi Péter: mindenkinek személyre szabott felkészülés kell (Fotó: Szabó Miklós)
A nemzetközi szövetség jelenlegi álláspontja szerint lesz felnőtt-világbajnokság decemberben Belgrádban, ami így igencsak feszítetté teszi az olimpia előtti menetrendet.

 

Vannak sportágak, amelyeket még az átlagosnál is rosszabbul érintett a koronavírus-járvány, ilyenek a kizárólag teremben művelhető, illetve a kontaktsportágak – ami pedig e kettő „ötvözete”, az ebből a szempontból végképp „halmozottan hátrányos helyzetű”, s az utóbbi hónapokban teljesen ellehetetlenült a versenyszervezés szempontjából. A hálátlan kategória egyik szenvedő alanya a birkózás.

Európa karfiolfülűi például, beleértve természetesen a magyar birkózókat is, legutóbb februárban tudtak részt venni érdemleges nemzetközi versenyen, a római kontinensviadal ugyanis még éppen megúszta a világjárványt. Március elején aztán az olimpiai kvalifikációs sorozat amerikai kontinensversenyét még megrendezték, ezt követően azonban birkózófronton jóformán teljesen leállt az élet, és a nemzetközi sportági szövetségnek (UWW) minden viadalt törölnie kellett – beleértve az európai kvalifikációt is, amelyre március 19. és 22. között Budapesten került volna sor (és sor is kerül rá, csak egy évvel elcsúsztatva).

Mivel 2020 olimpiai esztendő volt – csak ugye a tokiói játékokat is elsöpörte a vírus –, eredetileg nem rendeztek volna világbajnokságot, ám a rendkívüli helyzetre és a versenyhiányra való tekintettel az UWW még júliusban úgy döntött, kiír egy minden szempontból rendhagyó felnőtt-vb-t az év végére, december 12. és 20. közé Belgrádba.

Ám a vírus újbóli fellángolása után ez is veszélybe került, így két és fél hónappal a kijelölt időpont előtt még mindig nem tudták a versenyzők, pontosan mire és mikorra készüljenek.

Ennek az áldatlan állapotnak igyekezett véget vetni az UWW, amely hétfő este bejelentette: a többi korosztályos világversenyhez hasonlóan a junior-vb-t nem, a felnőttet viszont megrendezi a kiírt decemberi időpontban. Legalábbis jelen állás szerint, azt ugyanis még hozzátoldották a hivatalos kommünikéhez, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folyamatosan egyeztetnek a járványhelyzetről, és november 6-án újratárgyalják a helyzetet.

„Óvatos optimisták vagyunk a birkózás decemberi visszatérésével kapcsolatban. Továbbra is a sportolók, edzők és a személyzet biztonsága a prioritás, így minden intézkedést ennek érdekében fogunk meghozni Belgrádban is” – mondta Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke.

Az előzetes igényfelmérés során az előző vb résztvevőinek mintegy hetven százaléka, a tíz legnagyobb birkózónemzet közül kilenc jelezte indulási szándékát – a magyar csapat is. Ez azt jelenti, hogy roppant mód feszített lesz a menetrend: decemberben a vb, februárban már a 2021-es Eb, márciusban pedig az elhalasztott olimpiai selejtezők következnek, a formaidőzítés tehát nehéznek ígérkezik. Ezzel Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója is egyetért: „Mindenkinek személyre szabott felkészülést kell tervezni, mert a legfontosabb az olimpia, de aki például olyan súlycsoportban birkózik, amely nincs az ötkarikás programban, annak a vébé és az Eb a fő verseny. Az idei vébé a viszontagságok közepette kisebb létszámú, viszont sűrű lehet, hiszen az erősebb nemzetek biztosan eljönnek, a gyengébbek némelyike viszont nem, így nehezebb lesz jó sorsolást kifogni.”

A már kvótás magyar birkózók közül a világbajnok édesanya, Sastin Marianna korábban jelezte, ő biztosan nem utazik el Belgrádba, a kvalifikációra nagyon készülő szabadfogású klasszis, a nemrég bokaműtéten áteső Ligeti Dániel ellenben elárulta nekünk, ő a decemberi vb-t és a februári Eb-t is tervezi, már csak azért is, mert ezek kiváló felkészülést tesznek lehetővé a márciusi budapesti kvalifikációs versenyre, amelyre a csúcsformáját kell időzítenie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik