Birkózás: éremért kell menni – szombaton rajtol a vb

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 09:37
null
Lőrincz Viktor súlycsoportjában hat-nyolc olyan versenyző van, akivel komolyan kell számolni (Fotó: Török Attila)
A kötöttfogással kezdődik a szombaton rajtoló kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokság. Négy éve Lőrincz Viktornak sikerült a kvótaszerzés, remélhetőleg az idén nem lesz egyedül.

 

– Négy évvel ezelőtt Las Vegasban egyedül önnek sikerült kvótát szereznie a magyar csapatból. Akkor ezt mindenki csalódásként élte meg, de most, hogy nehezebb a kijutás, még fontosabb volna, hogy már a vébén összejöjjön.
– Ez egyértelmű, de nemcsak ezért lenne fontos, hanem azért is, mert tapasztalatból tudom, nagyon sokat számít, ha az ember egy teljes évet készülhet az olimpiára úgy, hogy tényleg csak arra kell koncentrálnia és semmi másra – válaszolta az Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes, Rióban emlékezetes módon ötödik helyet szerző Lőrincz Viktor. – A bátyámon, Tamáson például London és Rio előtt is láttam, mennyivel nehezebb, amikor a kvalifikációs sorozatból kell kiharcolni a kijutást – akkor is, ha Londonban nagyon jól ment neki, és végül ezüstérmet szerzett. Szóval igen, jó lenne már most, Kazahsztánban megszerezni a kvótát, és szerintem ennek a csapatnak reális esélye van arra, hogy minél több összejöjjön.

VÉLEMÉNYEK
LŐRINCZ Tamás, olimpiai ezüstérmes: „Nagyon számolgatni meg szerencsés sorsolásban bízni már nincs értelme, hiszen olimpiai kvalifikációs világbajnokságról beszélünk, nagyon erős és népes, negyven birkózó feletti mezőnnyel. Ami jó, hogy a dél-koreai és az üzbég versenyző biztosan a másik ágon lesz, miként a világbajnok Nemes Viktorral is leghamarabb az elődöntőben találkozhatok, viszont előfordulhat, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Roman Vlaszov már az első fordulóban szembejön... Szóval a legfontosabb, hogy jó passzban legyek!”
TORBA Erik, Európai Játékok-ezüstérmes: „Azt már eddig is tudtam, hogy a jobbak közé tartozom a súlycsoportomban, de a minszki ezüstérmem megerősített ebben. Mindenképpen szeretnék odaérni legalább a top hatba, a kvótát érő helyek egyikére – de persze akkor sem leszek szomorú, ha nem most, hanem a kvalifikációs sorozatban sikerül majd.”

– Beérné a kvótával, vagy egyértelműen érem a cél?
– Nem a kvótára alapozok, hanem egyértelműen az éremre – már csak azért is, mert az éremmel együtt jár a kvóta. Döntőt szeretnék birkózni, és a lehető legjobban teljesíteni. Idén folyamatosan javuló tendenciát mutattam, mindegyik rangsorversenyen nyerni tudtam, az Európai Játékokon harmadik lettem, ott becsúszott egy kis hiba az elődöntőben. De éppen ezért jók ezek a felkészülési versenyek, mert elemezni tudjuk a hibákat és az ellenfeleinket.

– A világranglista alapján kiemelt lesz a világbajnokságon.
– Igen, a harmadik helyen állok, ami azért jó, mert az első kiemelt a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal lesz egy ágon. Ez annyit tesz, hogy én a török Metehan Basar ágára kerülök, elkerülve az ukrán világelső Zsan Belenjukot és az azeriek klasszisát, Islam Abbasovot – ha választhatok, ezt választottam volna. Persze rajtuk kívül is bárki szembejöhet, de az sem mindegy, hogy kiemeltként nekünk eggyel kevesebb meccset kell majd birkóznunk.

– Hány olyan versenyző van a súlycsoportjában, akivel komolyan kell számolni?
– Szerintem úgy hat-nyolc. De Belenjuk kivételével már mindenkit vertem meg, az ukránnal éppen Vegasban birkóztam négy éve, ott legyőzött, viszont azóta nem találkoztunk egymással.

– Korábban mondta, hogy folyamatosan próbál új elemeket beépíteni a birkózásába, fejleszteni például az állásból birkózását. Hogy áll e téren?
– Ez ebből a szempontból volt egy „teszt-év”, amely valóban arra szolgált, hogy próbálgassuk ezeket az új elemeket, aminek eredményeképp sok régebbi, de egy ideje nem használt beidegződés visszajött, és állásból is lett egy-két fogásom, amely nagyon jól működött – ez remélhetőleg a vébén is így lesz. Mindenkinek meg kell újulnia időről időre, hiszen ahogy mi folyamatosan elemezzük az ellenfeleket, ők is megteszik. Ha úgy tetszik, meg kell lepnünk őket, mert ennek a világbajnokságnak ez lesz a kulcsa!

NAGYON NEHÉZ LESZ

Négy évvel ezelőtt sem volt könnyű dolga birkózóinknak, de Nur-Szultanból Tokióba még nehezebb lesz kijutni, az indulók számát ugyanis jelentősen csökkentették. Rióban még 24 versenyző szerepelt súlycsoportonként, ez a szám jövőre már csak 16 lesz: a kazahsztáni világbajnokságról a kategóriák első hat helyezettje jut ki „automatikusan”, és a kvalifikációs sorozatból jön össze a maradék tíz kvóta (kettőt-kettőt a négy kontinensversenyen, egyet pedig az ún. világkvalifikációs viadalon lehet majd összeszedni). Tehát a vb-ről a „legkönnyebb” a kijutás – bár itt is éremért kell birkózni hozzá –, a kvalifikációs versenyeken ez már kizárólag döntőbe jutással lehet meg. Sike András szövetségi kapitány kvótát és érmet remél a vb-ről, de hozzátette, nem elsősorban a helyszín és az esemény számít, hanem hogy a végén minél többen legyünk Tokióban, és ott sikerüljön majd az éremszerzés.

A PROGRAM
Szombat. 7*:
selejtezők (55 , 63, 72, 82 kg). 14: elődöntők (55 , 63, 72, 82 kg)
Vasárnap. 7: selejtezők (67, 87, 97 kg), ill. vigaszági mérkőzések (55 , 63, 72, 82 kg). 14: elődöntők (67, 87, 97 kg). 15: döntők (55 , 63, 72, 82 kg)
Hétfő. 7: selejtezők (60, 77, 130 kg), ill. vigaszági mérkőzések (67, 87, 97 kg). 13: elődöntők (60, 77, 130 kg). 14: döntők (67, 87, 97 kg)
Kedd. 7: vigaszági mérkőzések (60, 77, 130 kg). 14: döntők (60, 77, 130 kg)
*magyar idő szerint

A MAGYAR KÖTÖTTFOGÁSÚ
VB-CSAPAT

60 kg: Torba Erik (BHSE)
67 kg: Krasznai Máté (Pénzügyőr)
72 kg: Korpási Bálint (BVSC-Zugló)
77 kg: Lőrincz Tamás (BHSE)
82 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
87 kg: Lőrincz Viktor (BHSE)
97 kg: Kiss Balázs (BVSC-Zugló)
130 kg: Lám Bálint (BHSE)
Szövetségi kapitány: Sike András

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik