Birkózás: Barka Emese az első magyar női Európa-bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.12. 18:04
null
Barka Emese történelmi győzelmet aratott (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Barka Emese a magyar birkózósport első női Európa-bajnoki címét nyerte Bukarestben. A Vasas 29 esztendős sportolója az ukrán Tetjana Kitet győzte le az 57 kilogrammos kategória döntőjében. Sastin Marianna egy súlycsoporttal feljebb, a 62 kilogrammosok között lett bronzérmes.

A Csepel 29 éves, Európai Játékok-győztes birkózója abban a tudatban léphetett szőnyegre, hogy karrierje legjobb eredményével távozik Bukarestből, akármi is történjen a Tetjana Kit elleni fináléban. Barka Emese eddig kilencszer állt dobogón Eb-n vagy világbajnokságon, mindannyiszor bronzérmes volt.

A tét ugyanakkor így sem volt kicsi: a magyar birkózósport első női Európa-bajnoki címe.

A 2016-os Európa-bajnoki ezüstérmes Kit rögvest egy lábra támadással kezdett, amiért a bírók két pontot ítéltek neki, Ritter Árpád azonban kikérte a challenge-et, amit jogosnak ítéltek, ezzel pedig Barka is kapott két pontot – a videó alapján sikeresen visszatámadt az ukrán akciója után (2:2).

A következő percek akció nélkül teltek, ám a magyar láthatóan többet próbálkozott, ezért előbb szóban figyelmeztették az ellenfelét, majd a szünet után meg is intették passzivitásért (3:2).

Másfél perccel a vége előtt másodszor is megintették Kitet, aki szabálytalanul támadta Barka arcát (4:2).

Az utolsó másodpercekben szerencsére hiába próbálkozott az ukrán, Barka újra és újra bontani tudta a fogást, így 4:2-re megnyerte a finálét! S ezzel pedig a sporttörténeti első magyar aranyérmet is a szakágban!

„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni” – értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.

A 62 kilogrammosoknál az egyik bronzérem szintén magyar nyakba került: a 2013-as világbajnok Sastin Marianna a svéd Moa Lena Maria Nygrent győzte le 3:2-re a harmadik helyért folyó csatában. Ez a Vasas 35 éves klasszisának a 11. világversenyes medáliája (s az 5. Eb-bronz), de az első édesanyaként!

„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti világajnokságon, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek – mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania. – Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta.”

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUKAREST)
NŐI 53 KG
1. Sztalvira Orsus (Oroszország)
2. Lilja Horisna (Ukrajna)
3. Jessica Blaszka (Hollandia) és Vanesza Kaladzinszkaja (Fehéroroszország)
...10. Dénes Mercédesz
A döntőben: Orsus-Horisna 13:3-nál technikai tus

NŐI 57 KG
1. Barka Emese (Magyarország)
2. Tetjana Kit (Ukrajna)
3. Aliona Kolesnik (Azerbajdzsán) és Anastasia Nichita (Moldova)
A döntőben: Barka–Kit 4:2

NŐI 62 KG
1. Tajbe Juszein (Bulgária)
2. Aurora Campagna (Olaszország)
3. Sastin Marianna (Magyarország) és Tetiana Omelchenko (Azerbajdzsán)
A döntőben: Juszein–Campagna 4:0

NŐI 65 KG
1. Elis Manolova (Azerbajdzsán)
2. Incze Kriszta Tünde (Románia)
3. Petra Maarit Olli (Finnország) és Marija Kuznyecova (Oroszország)
...12. Sleisz Gabriella
A döntőben: Manolova–Incze 6:4

NŐI 72 KG
1. Alina Sztadnik-Mahinja (Ukrajna)
2. Anna Carmen Schell (Németország)
3. Tatyjana Morozova (Oroszország)
A döntőben: Sztadnik-Mahinja–Schell tusgyőzelem

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik