Asztalitenisz: Toplistás siker – Madarász Dóra a kvótáról

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.01.25. 09:51
null
Tokió immár Madarász Dórára is vár (Fotó: ITTF.com)
Női válogatottunk csodaszámba menő olimpiai kvalifikációjának egyik főhőse, Madarász Dóra klubszinten már megtapasztalta, milyen érzés és milyen teher a vezérszerep.

 

– Fel tudja idézni, mi történt a portugálok elleni győzelem pillanatában?
– Kimondhatatlanul boldog voltam, térdre rogytam és láttam, hogy a többiek, a kispadon ülők is felugranak, nem sokkal később pedig már egy kupacban voltunk – mondta Madarász Dóra, aki az olimpiai kvalifikációról döntő meccsen szerzett két győzelmével elévülhetetlen érdemeket szerzett a bravúrban.

NÉVJEGY: MADARÁSZ DÓRA

Született: 1993. szeptember 3.

Klubja: Lys Lille Métropole CP

Játékstílus: jobbkezes, támadó

Világranglista-helyezés: 64.

Legjobb világranglista-helyezés: 57. (2019. augusztus)

Legjobb eredményei: 3x Eb-3. (páros, 2012, 2016; csapat, 2011), 9x magyar bajnok (egyes, 2014, 2017, 2018; páros, 2014, 2015, 2017, 2018; vegyes páros, 2013, 2017), 2x Top 12-győztes (2013, 2015), ifjúsági Eb-1. (vegyes páros, 2009)

– Tudott aludni? Vagy még az éjjel is a mérkőzés járt a fejében?
– Elég fáradt voltam, ezért az alvással nem volt gond, a reggeli ébredéskor viszont egy pillanatig azt hittem, csak álmodtam az egészet.

– Pedig nem...
– Még mindig csak emésztgetem, hogy csapatban ott lehetünk a tokiói olimpián, ráadásul ezzel egyesben is szereztünk két helyet.

– Póta Georgina kiesése után valakinek át kellett vennie a vezérszerepet. Mikor szembesült azzal, hogy Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány ezen az olimpiai selejtezőn ezt önnek szánja?
– Nagyjából két hete. Miután Fazekas Máriát behívta a keretbe, láttam, hogy edzésen Pergel Szandrával gyakorolják a párost, amit egyébként a Budaörs színeiben remekül játszanak. Akkor esett le, hogy ha ők párosban együtt indulnak, nekem jut majd a két egyes.

– Felkészültnek érezte magát?
– Hittem magamban.

– Még úgy is, hogy a válogatottban mindig ott volt ön előtt Póta Georgina húzóembernek?
– A válogatottban valóban így volt, de klubszinten korábban Szekszárdon, most pedig franciaországi csapatomnál, a Lille-nél is rám hárul ez a szerep, vagyis az évek során volt időm hozzászokni.

– Amikor a sorsolásnál kiderült, hogy a házigazda portugálokkal kell játszani Tokióért, mit gondolt?
– Az első pillanatban bosszantott, hogy ilyen balszerencsések vagyunk. Két csapatot szerettünk volna elkerülni, Portugáliát és Észak-Koreát, erre megkaptuk az előbbit, amely ráadásul a házigazdája is a versenynek, s az ősszel úgy lett Eb-ezüstérmes, hogy az elődöntőben éppen minket győzött le három nullára...

EGY ESÉLY MARADT
A fehéroroszok elleni csütörtöki bravúr után pénteken még nehezebb feladat várt férfiválogatottunkra: az első körös tokiói kvótáért a vb-bronzérmes Svédország volt az ellenfél. A papírforma egyértelmű skandináv sikert ígért, s a többek között az egyéni vb-ezüstérmes Mattias Falckot felvonultató svédek igazolták is a várakozást, 3:0-s győzelemmel kvalifikálták magukat az olimpiára. A magyar válogatottnak viszont maradt még egy esélye, ugyanis nyolccsapatos egyenes kieséses táblára került, ahonnan a legjobb – tehát a negyeddöntőt, az elődöntőt és a döntőt megnyerő – együttes is utazhat a nyári ötkarikás játékokra.

CSAPAT OLIMPIAI SELEJTEZŐ, GONDOMAR

Férfiak. 4. csoport. Döntő: Svédország–Magyarország 3:0. Persson, Karlsson–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3:0 (9, 5, 7), Falck–Majoros Bence 3:1 (–10, 5, 1, 9), Karlsson–Ecseki 3:1 (–10, 4, 5, 6)

– Eszébe jutott az a meccs?
– Hát persze. A legjobbjukat, Fu Yut akkor nem nagyon tudtam megszorongatni, elsősorban azért, mert a szervafogadással gondjaim akadtak. Tavaly egyébként még csak két honosított kínaijuk volt, most viszont már hárommal álltak fel, ami ugyancsak nem a mi esélyeinket növelte.

– Fu Yu és Shao Jieni mellé Luo Xue került be a csapatukba. Őt ismerték korábbról?
– Decemberben egy kanadai versenyen láttuk először, nem volt róla sok információnk. Az azért kiderült, hogy Fu Yuhoz hasonló stílusban játszik, most pedig bátrabb is volt nála.

– Bizonytalannak érezte a portugálok legjobbját?
– Igen. Ezúttal sokkal jobban kezeltem az adogatásait, ami talán meglepte, és nyilván a nagy tét, a hazai közönség is nyomasztóan hatott rá. Nagyon fontos volt, hogy a Pergel, Fazekas páros győzött, mert így egy nullás vezetésnél állhattam asztalhoz ellene, amitől viszont én lettem nyugodtabb.

– A mostani siker, az olimpiai kvalifikáció hol helyezkedik el a pályafutásában?
– Annyira friss az élmény, hogy most egyértelműen az első helyen áll, de történjék a későbbiekben bármi, egészen biztos vagyok benne, hogy mindig is toplistás marad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik