Asztalitenisz ob: Jakab sorozatban negyedszer végezhet az élen

Vágólapra másolva!
2010.03.04. 14:36
null
Jakab János 2007 óta nem talál legyőzőre az ob-n (Fotó: Mirkó István, NS-archív)
A Magyar Asztalitenisz-szövetség 2010. március 5–7-én rendezi meg immár 93. alkalommal a felnőtt országos bajnokságot. A legrangosabb magyar verseny egyben az egyik fő válogató eseménye is az idei csapat-világbajnokságnak, amelyet májusban rendeznek az orosz fővárosban, Moszkvában.

Az országos bajnokság története egyébként egészen 1905-ig nyúlik vissza, ebben az évben avatták az első férfi bajnokot Redlich Béla személyében. A hölgyeknél az első bajnokavatásra 1925-ig kellett várni, a legjobbnak elsőként Kornfeld Mária bizonyult a szebbik nem képviselői között, több mint száz esztendő elteltével pedig már a 93. bajnokság érmeit akasztják az utódok nyakába.

Az esemény helyszíne egy régi, nagy hagyományokkal rendelkező sportcsarnok lesz, immár új névvel. A válogatott központjául is szolgáló Marczibányi téri létesítmény ettől az évtől hivatalosan az Ormai László Asztalitenisz Csarnok elnevezést viseli.

Sok szempontból is érdekességeket tartogat az idei bajnokság. Vajon sikerül megszereznie Jakab Jánosnak sorozatban negyedik egyesbeli elsőségét? A hölgyeknél Fazekas Mária már egy győzelemmel előrébb tart, számára az ötödik siker lehetőségével kecsegtet a 2010-es esemény. De lesznek bőven, akik szintén a győzelemre áhítoznak, és megnehezíthetik a címvédők sorsát.

Póta Georginának és Lovas Petrának például nem sikerült az elmúlt esztendőben a legjobb négy közé kerülés, így bizonyára javítani szeretnének ebben az esztendőben. Már nem számítana meglepetésnek a fiatalabb korosztály képviselőitől, Pergel Szandrától és Li Bintől a jó szereplés, utóbbi ugyanis ezüstérmes, előbbi pedig bronzérmes volt 2009-ben, és ők játszották a finálét a tavalyi TOP 12 bajnokságon.

A még náluk is fiatalabb generáció tagjai közül Madarász Dóra és Ambrus Krisztina lehet elsősorban veszélyes a rutinosabbnak számító versenyzőkre, akik közül két korábbi győztes szintén ott lesz a mezőnyben. Braun Éva 1994-ben és 2002-ben állhatott a dobogó legfelső fokára, Molnár Zita idáig egy egyesbeli győzelmet számlál 2001-ből. Biztosan hiányzik viszont az indulók közül a Németországban profiskodó Tóth Krisztina, és nem lesz ott a Marczibányi téri csarnokban Éllő Vivien sem.  

A férfiaknál Zwickl Dániel és Kosiba Dániel kihagyni kényszerült az egy évvel ezelőtti ob-t. A 2006-ban aranyérmes Zwickl külföldi tanulmányait megszakítva érkezik haza, és Kosiba Dániel is készen áll arra, hogy a 2008-as sporttörténelmi TOP 12-győzelme után az országos bajnokságon is nagyot alkosson.

Komolyan kell számolni a korábbi győztesek közül Pázsy Ferenccel – aki még 1999-ben szerzett elsőséget –,  Lindner Ádámmal (2002) és Fazekas Péterrel (2004 és 2005), valamint a legutóbbi ezüstérmes Zombori Dáviddal is, aki a francia nemzeti bajnok legyőzésével hangolódik az idei megmérettetésre.

A válogatott kerettag Nagy Krisztiánt ugyanakkor makacs sérülése akadályozza meg abban, hogy rajthoz állhasson az év legrangosabb hazai eseményén.

A párosok versenyében sorozatban harmadik győzelméért száll harcba a Vitsek, Muskó, illetve a Póta, Li Bin egység. Ettől az évtől már csak az egynemű párosokra koncentrálódik majd a figyelem, mert a vegyes páros versenyszám lekerült a bajnokság programjáról.

A FELNŐTT OB PROGRAMJA 
Március 5., péntek
10.00 óra: női páros a legjobb 8-ig
12.00 óra: női egyes selejtező
15.00 óra: női egyes főtábla a legjobb 8-ig
Március 6., szombat
10.00 óra: férfi páros a legjobb 8-ig
12.00 óra: férfi egyes selejtező
16.00 óra: férfi egyes főtábla a legjobb 8-ig
Március 7., vasárnap
10.00 óra: női és férfi páros a legjobb 4-be jutásért
10.30 óra: női és férfi egyes a legjobb 4-be jutásért
15.00 óra: női és férfi páros elődöntők
kb. 15.30 óra: női és férfi egyes elődöntők
kb. 16.10 óra: a páros versenyszámok döntői
kb. 16.40 óra: női és férfi egyes döntő  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik