Asztalitenisz: két japán tinié az utolsó két arany a budapesti wt-n

Vágólapra másolva!
2020.02.23. 17:34
Férfi egyesben a papírformának megfelelően japán házi döntőt vívtak a budapesti World Tour-versenyen, amelyet a 16 éves csodatini, Harimoto Tomokazu nyert meg, a nőknél japán–tajvani csata zajlott az aranyért, s óriási meccsen az első helyen kiemelt japán Ito Mima győzött.

A World Tour-sorozat budapesti állomásának utolsó napjára már csak a férfi és a női egyes elődöntői és döntői maradtak. A férfiaknál a 16 esztendős japán Harimoto Tomokazu már az elődöntőben igazolta kivételes tudását. A világranglistán 5. helyen álló távol-keleti zseni Európa egyik legjobbjával, a német Dimitrij Ovtcharovval (világranglista-12.) találkozott. Utóbbi kisebb betegséggel küzdött, ami elsősorban az erőnlétén érződött, a hosszabb labdamenetek kifogtak rajta, ezért is igyekezett minél agresszívebben támadni, gyors pontokat szerezni. Voltak a mérkőzésnek olyan időszakai, amikor ez sikerült is, de összességében Harimoto irányított, s négy játszmában győzött. A másik ágon a némi meglepetésre januárban japán bajnoki címet szerző Uda Jukija (50.) az igencsak kreatív, látványos asztaliteniszt játszó angol Liam Pitchforddal (23.) találkozott. A ranglista alapján ugyan utóbbi tűnt esélyesebbnek, de a bombaformában lévő Uda a kezdeti bizonytalankodás után magára talált, s a balkezes klasszis hat játszmában győzött. A fináléban így összejött a japán egyéni bajnoki döntő visszavágója. A január közepén, Oszakában megrendezett japán bajnokság aranycsatáját Uda 4:3-ra nyerte meg, Harimoto pedig érezhetően nem szerette volna, ha egy hónapon belül két ilyen fontos csatát is elbukik honfitársával szemben. Az első szett ugyan még a 18 éves Udáé lett, ám ezt követően beindult a Harimoto-tájfun, s a még Udánál is két évvel fiatalabb szupertini már nem engedte ki a kezéből az aranyat.

„Nagyon vártam a döntőt, szerettem volna visszavágni a japán bajnokság fináléjában elszenvedett vereségért – nyilatkozta a találkozót követően Harimoto Tomokazu.Udát nagyon gyors támadójáték jellemzi, az első szettben irányított is, de miután megnyertem a második játszmát, pontról pontra magabiztosabb lettem. Örülök a sikeremnek és annak, hogy ilyen magas színvonalon játszottam itt Budapesten.”

A nőknél a Harimotóhoz hasonlóan még nagyon fiatal, a 19 évesen számos rekordot tartó japán Ito Mima (3.) a németek Kínából honosított védőjátékosával, a nála majdnem kétszer idősebb, 36 esztendős Han Yinggel (27.) vívta az első elődöntőt, s simán hozta is a kötelezőt. Jóval nagyobb csatát hozott a japán Isikava (9.) és a tajvani Cseng I-csing (10.) párharca, s utóbbi végül döntő játszmában nyerve akadályozta meg, hogy itt is japán házi döntő legyen. Bármennyire is szerette volna, annak viszont már nem tudott keresztbe feküdni, hogy japán arany szülessen, Ito ugyanis a nagy küzdelmet hozó kiélezett összecsapáson vert helyzetből – a tajvani 3:2-re és a hatodik játszmában 6:2-re vezetett – is képes volt visszakapaszkodni.

A záró napra tehát két japán aranyérem jutott, összességében a vegyes párossal együtt három első hellyel a várakozásnak megfelelően a távol-keleti ország lett a budapesti World-Tour-verseny legeredményesebb nemzete, a japánokon kívül még a németek (férfi páros) és a hongkongiak (vegyes páros) szereztek aranyat a BOK-csarnokban, míg a mieink ezúttal érem nélkül maradtak.

WORLD TOUR, BOK-CSARNOK

Férfiak
Egyes
Elődöntő:
Harimoto (japán)–Ovtcharov (német) 4:0 (9, 8, 4, 8), Uda (japán)–Pitchford (angol) 4:2 (–11, 8, 5, –5, 6, 7)
Döntő: Harimoto–Uda 4:1 (–7, 8, 2, 6, 9)

Nők
Egyes
Elődöntő:
Ito (japán)–Han Ying (német) 4:1 (7, 9, –10, 7, 4), Cseng I-csing (tajvani)–Isikava (japán) 4:3 (–9, 4, 9, –10, 7, –10, 7)
Döntő: Ito–Cseng I-csing 4:3 (7, –1, 6, –7, –2, 9, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik