Asztalitenisz: edzésbe állt a férfiválogatott is – fotók

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.05.19. 15:04
A női asztalitenisz-válogatott két héttel ezelőtti visszatérése után a férfiak is feltűntek a Marczibányi téri csarnokban, ahol először vezetett edzést az új kapitány, Muskó Péter.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)

Muskó Péter magában rövid névsorolvasást tartott: András Csaba, Both Olivér, Ecseki Nándor, Juhász Patrik, Lu Kaiyang, Majoros Bence, Oláh Benedek, Szudi Ádám – azaz csak a kisebb térdsérüléssel bajlódó Lakatos Tamás volt igazoltan távol, ő várhatóan szerdán csatlakozik a többiekhez. A férfiválogatott élére néhány hete kinevezett szakember hétfő délelőtt új megbízatásának első edzésére készült, ami egyben a járvány kirobbanása, azaz több mint két hónapja a csapat első közös gyakorlása volt.

VÉGRE MÁSHOGY JÖTT A LABDA

Az utóbbi hetekben Majoros Bencével edzettek Nyírbátorban, azaz nem estek ki
a játékból. Érezték ezt az első közös gyakorlás során?

– Mindannyian örültünk, hogy végre újra együtt lehettünk és gyakorolhattunk, elvégre hosszú ideig csak ketten voltunk, itt pedig az egész keret, szóval, ez teljesen más – válaszolta Szudi Ádám, világranglista-116. asztaliteniszező. – Meg aztán az elmúlt héten pihenőt tartottunk, s nem tagadom, a hét vége felé már hiányzott a játék.

Mennyi ideig voltak Nyírbátorban?
– Hét hétig.

És nem mentek egymás idegeire?
– Nem, szó sincs róla. Hozzászoktunk már egymáshoz, a külföldi versenyek és edzőtáborozások során is sokszor laktunk együtt. Ettől függetlenül jó volt némi változatosság, végre nem ugyanúgy, ugyanabban az ütemben jöttek vissza a labda...

Muskó Péter most mutatkozott be kapitányként. Tudja, tudják mire számíthatnak tőle?
– Nem ismeretlen, hiszen korábban a női válogatott mellett dolgozott, sokszor beszélgettünk, s ha szükség volt rá, a külföldi versenyeken besegített. Ez alapján már eddig is sokat megtudtam az asztaliteniszről alkotott elképzeléseiről, kíváncsian várom a közös munkát.

Azt hiszem, a játékosok nevében is mondhatom, jó volt együtt gyakorolni – mondta Muskó, akinek a most kialakult a helyzetben is sikerült némi pozitívumot találnia. – Mivel a megszokott versenyidőszakban a játékosok többsége külföldi klubjában, illetve nemzetközi edzőközpontokban készül, ritka alkalom, amikor így együtt van a társaság. Az utóbbi években erre talán csak a nagy világversenyeket megelőző néhány napban volt lehetőség, most viszont ennél jóval hosszabb közös edzőtáborozás vár rájuk.”

A kapitány a program összeállításánál nem óvatoskodott, rögvest belecsapott a közepébe: az elképzelései szerint ezen a héten hét-nyolc, azt követően pedig már nyolc-tíz edzést vezényel négy héten át, majd két-három hét szünet után újabb négy-öt hetes megfeszített munka vár a keret tagjaira.

Amint arra számítani lehetett, a játékosok eltérő állapotban vannak, így az elsődleges feladat, hogy azonos szintre hozzuk őket – engedett betekintést a terveibe Muskó Péter. – A csapat négy húzóembere, azaz Majoros, Szudi, Ecseki és Lakatos rendszeresen edzett, náluk kevésbé érzékelhető az elmúlt hetek negatív hatása, de mivel nem mindenkinek volt ilyen lehetősége, törvényszerű, hogy akadnak, akik most még nincsenek ezen a szinten, így mostantól azon dolgozunk, hogy összefésüljük a társaságot.”

A többes szám természetesen nem királyi, ugyanis Muskónak már hétfőn is volt és vélhetően a jövőben is lesz támogatása: a korábbi kapitány, Aranyosi Péter – akinek egészségügyi gondok miatt kellett megválnia a posztjától – is besegített az edzésbe. A hosszú idő után megtartott első közös gyakorlás kifejezetten jó hangulatú volt, a kapitány is érezte a játékosokon a motiváltságot: „Mindannyiuknak rég nem tapasztalt élmény volt, hogy már nem elszigetelten, hanem együtt készülhettek, s ez látszott is rajtuk. Biztos vagyok benne, hogy velem együtt mindannyian várták ezt a napot, nagy kedvvel vágtak bele a munkába, aminek örülök, de figyelnünk kell a fokozatos terhelésre, hogy elkerüljük a felesleges sérüléseket.”

Ami a célokat illeti, azok egyelőre meglehetősen távoliak, hiszen a nemzetközi szövetség július végéig törölt minden eseményt, s csak június első napjaiban dönt arról, meghosszabbítja-e a zárlatot, vagy engedélyezi, hogy augusztusban már versenyeket rendezzenek. A jelenlegi állapot szerint az ősz elején két kiemelt eseményre, az egyéni Európa-bajnokságra (Varsó, szeptember 15–20.) és csapat-világbajnokságra (Puszan, szeptember 27. – október 4.) kerül sor.

Az új kapitány, Muskó Péter (balra) első edzését tartotta a válogatottnak
Az új kapitány, Muskó Péter (balra) első edzését tartotta a válogatottnak

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik