A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő–döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és a nyolc csoportgyőztes kvótát szerez.

A magyar férfiválogatott – Majoros Bence, Ecseki Nándor és Szudi Ádám összeállításban - a hetedik olimpiai részvételére hajtó, 43 éves Vlagyimir Szamszonov vezette fehéroroszok ellen kezdett csütörtökön, és a párosmeccset ötszettes nagy csatában megnyerte.

Úgy tűnt, a világranglistán 59. Majoros Bence és Szamszonov (22.) egyes csatája ennél simább lesz, a magyar játékos ugyanis gyorsan kétjátszmás előnyt épített ki magának, a rutinos rivális azonban a folytatásban egyenlíteni tudott. Jöhetett tehát itt is a döntő szett, amelyben aztán Majoros már hengerelt, ezzel bravúros győzelmet aratott.

Szudi Ádám (126.) és Alekszandr Hanyin (146.) találkozója is ötszettesre nyúlt, ebben a fehérorosz kezdett jobban, de Szudi 0–2 után előbb egyenlített, majd a döntő játszmában felőrölte vetélytársát.
A 3–0-ra diadalmaskodó magyarok pénteken a spanyolokat ugyancsak 3–0-ra felülmúló, harmadik helyen kiemelt svédekkel játszanak a fináléban, az újabb siker óriási bravúrnak számítana.

A Porto melletti Gondomarban 34 férfi és 30 női csapat küzd meg a tokiói részvétel jogáért. A kilencedik indulási jog a verseny második szakaszában, a vigaszágon talál gazdára, ezen a nyolc csoport fináléjának vesztesei vehetnek részt, és itt csak a végső győztes örülhet.

A magyar női válogatott már szerdán – a horvátok legyőzésével – bejutott csoportja döntőjébe, amelyben csütörtökön, magyar idő szerint 17 órától a házigazda portugálokkal csap össze a kvótáért.

FÉRFIAK, CSOPORTELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország 3–0
Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Alekszandr Hanyin, Pavel Platonov 3–2 (8, –12, –6, 10, 7)
• Majoros Bence-Vlagyimir Szamszonov 3–2 (9, 8, –8, –6, 3)
• Szudi-Hanyin 3–2 (–7, –8, 9, 10, 3)
NŐK, CSOPORTDÖNTŐ
17.00: MAGYARORSZÁG
–Portugália