Ajánló: miért fordul vissza annyiszor Klein Dávid a világ legmagasabb hegyein?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 16:38
Klein Dávid tizennyolc expedícióban vett részt a Himaláján, és akárhogy nézzük, ebből csak négy volt sikeres, ami nem igazán jó arány. Főleg összehasonlítva a 2013-ban a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolttal, a legsikeresebb magyar magashegyi mászóval, aki az azt megelőző évtizedben szinte mindig a csúcsig jutott valamelyik nyolcezresen – a 8516 méter magas Lhocéra például műlábbal.

Klein nagy valószínűséggel nem jut fel idén a 8027 méteres Sisapangmára, mint ahogy a vihar miatt rajta kívül senki sem, de érdemes körbejárni azt a kérdést: miért fordul vissza annyiszor a világ legmagasabb hegyein?

A magyar mászó például kilencszer fordult vissza csak a Mount Everestről, a megítélése emiatt vegyes Magyarországon, kritikusai felróják neki, hogy vagy teljesíthetetlen célokat tűz ki (pl. Everest oxigén nélküli megmászása), vagy kevés kockázatot vállal.

Körüljártuk, tényleg így van-e, s összegyűjtöttük az elmúlt húsz évből Klein sikeres és sikertelen vállalkozásait a Himaláján. A teljes cikket ide kattintva olvashatják!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik