Ajánló: megjelent az Így lettünk bajnokok portrékötet

Vágólapra másolva!
2019.10.03. 12:02
null
A négy szerző (balról): Bruckner Gábor, Gy. Szabó Csilla, Török László és Ballai Attila (Fotó: Földi Imre)
Harminc magyar élsportoló mesél a gyermekkoráról az Így lettünk bajnokok című portrékötetben, amelyet jeles sportolók jelenlétében mutattak be a MOM Kulturális Központban.

Kitartás, szorgalom, hit, türelem, szerencse, a sportág szeretete, alázat, kötelességtudat, hála és ezek harmóniája – ezeket a tulajdonságokat említette a tizenkét megjelent bajnok, amikor arról kérdezték, mi az a tulajdonság, amelyre a leginkább szükség volt a sportsikerek eléréséhez.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent Így lettünk bajnokok című portrékötet történeteiből egynél több szóban is kirajzolódik, hogy milyen utat járt be a magyar sport harminc klasszisa. A sportolók korábban nem elmesélt történetekkel idézik fel gyermekkorukat, így Marosi Ádám például kendőzetlenül mesél a nehéz anyagi helyzet jelentette kihívásokról, Varga Dénes a pályafutását meghatározó találkozásról és jelzésekről – a példákat hosszan sorolhatnánk.

A MediaBook Kiadó kötetének portréit Ballai Attila, Bruckner Gábor, Gy. Szabó Csilla és Török László írta – a szerzők érdeme és az olvasók szerencséje, hogy a sportolók valóban megnyíltak nekik.

„Szerettük volna bemutatni, hogyan élték meg a kudarcokat, a sikereket, miként viszonyultak a sporthoz a szülők – reméljük, hogy tanulságos történetekkel szolgálunk fiataloknak, szülőknek és nevelőedzőknek azoktól, akiknek sikerült végigjárniuk az utat” – fogalmazott Bruckner Gábor.

Török László szerzőtársaival ellentétben úgy gondolja, a győzelmekben 51 százaléka van a szerencsének, a többi a kemény munka, és azt a pillanatot akarták megcsípni a könyvben, amikor a két faktor találkozik.

A könyv a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg (Fotó: Földi Imre)
A könyv a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg (Fotó: Földi Imre)

Sárfalvi Péter helyettes államtitkár viccesen azzal kezdte, nincs ideje olvasni, de ezt a könyvet mégis elolvasta, akárcsak a 12 éves vízilabdázó fia. „A fiatalok a jövő bajnokaiként sok erőt, motivációt és tapasztalatot meríthetnek belőle”.

Hozzátette, a történetekből is látszik, a tehetség fontos, de korántsem elég a sikerek eléréséhez – ezt emelte ki Ballai Attila is, aki szerint a jellem és a karatker meghatározóbb. A negyedik szerző, Gy. Szabó Csilla fontosnak tartotta, hogy akik megismerik az élsportolók gyerekkorát, azok jobban megértik őket.

A könyvben többek között szerepel Kammerer Zoltán, Szilágyi Áron, Liu Shaolin Sándor, Berki Krisztián, Szász-Kovács Emese, Varga Dénes, Michelisz Norbert, Babos Tímea, Nagy László, Görbicz Anita, Baji Balázs, Gulácsi Péter és Cseh László.

Gyerekkori tragédiáktól a 3 olimpiai bajnoki címig – „Így lettünk bajnokok”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik