AIPS: Pesten a szakma krémje – hétfőn kezdődik a kongresszus

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.02.03. 07:38
null
A budapesti kongresszus egyik neves vendége Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotó: AFP)<br />
Számos különleges programja lesz a Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége hétfőn Budapesten kezdődő 83. kongresszusának, amelynek – sok közül – az egyik neves vendége Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

 

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal lesz házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk és a Nemzeti Sport részvételével megalakult Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS) éves kongresszusának, amelyet hétfőtől Budapesten rendeznek. London visszalépése után hazánk kapta meg a rendezés jogát, úgy, hogy Róma és Madrid jelentkezett még házigazdának. Hogy mekkora munka van a lehető legtökéletesebbre tervezett eseménysorozat mögött, arról Csisztu Zsuzsa beszélt lapunknak. Az AIPS végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a kongresszus szervezőbizottságának igazgatója elárulta, az előző fél évben az MSÚSZ, amelynek elnöke, Szöllősi György – egyben az AIPS európai alelnöke – hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy a világ összes pontjáról Budapestre érkező mintegy háromszáz sportújságírónak gazdag szakmai programot kínáljanak. A hétfő esti gálán második alkalommal adják át az AIPS médiadíjait, 11 kategóriában hirdetnek győzteseket és dobogósokat, akiket szintén meghívtak Budapestre. A végső sorrendről a tíztagú szakmai zsűri – tagjai a világ vezető sportújságírói, fotósai Japántól és Ausztráliától Németországon át az Egyesült Államokig – a felcsúti Pancho Arénában rendezett vasárnapi többórás ülésén hozta meg a végső döntést. A hétfő esti díjátadó gálán a legjobban szereplő magyar pályázatokat is díjazzák.

Jonathan Edwards lesz a gála egyik…
Jonathan Edwards lesz a gála egyik…

„Ez a mi saját, szakmai Oscarunk, amelyen megünnepeljük a kiemelkedő cikkeket, fotókat, riportokat, sportújságírói teljesítményeket – mondta Csisztu. – Jó elismerni, ami a legjobb, amitől kicsordul a könny az ember szeméből. Jó mögé nézni, ki miért írta meg a világ legjobb sportolói portréját vagy forgatta le a legjobb dokumentumfilmet. 1753 pályamű szállt versenybe 119 országból, ami félelmetes szám. Nekem nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem az előzsűrizésben, amit még novemberben Olaszországban tartottunk. A végső döntést a zsűritagok, az AP, a Reuters vagy a Getty Images szaktekintélyei hozták meg vasárnapi ülésükön. Az első három minden kategóriában 8000, 3000 és 2000 dollár pénzdíjat is kap.”

A gálán veszi át díját az AIPS által az év európai női sportolójának választott Hosszú Katinka, illetve a dohai atlétikai vb képviseletében Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke a 2019 legjobb sportos sajtóközpontjának járó elismerést. A díjátadó talán legismertebb vendége Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke lesz, aki pódiumbeszélgetésen is részt vesz a gála előtt, ez az AIPS weboldalán élőben követhető. A gálát hazánkban a Sport1 televízió, világszerte az AIPS online médiafelületei és több televíziós társaság közvetíti élőben. A műsorvezető Jonathan Edwards korábbi brit olimpiai bajnok atléta és Csisztu Zsuzsa lesz, s részt vesz az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csányi Sándor MLSZ-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

A nőknek a sportban és a sportmédiában betöltött szerepéről is tartanak majd panelbeszélgetést többek között az amerikai úszó és televíziós legenda, Donna de Varona és a friss páros Grand Slam-győztes Babos Tímea részvételével, valamint a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia vezetésével bemutatkozik a budapesti sakkolimpiai pályázat is.

A kongresszus részeként kihelyezett programot tartanak a Puskás Arénában, a nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos és Martin Kallen, az UEFA Eb-rendezésért felelős igazgatója szól majd a vendégekhez.

„Rendezünk itt tizenegyesrúgó-bajnokságot is a külföldi sportújságíróknak, díszvendégünk lesz két korábbi válogatott klasszisunk, az Eb-nagykövet Gera Zoltán, valamint Király Gábor – avatott be a részletekbe Csisztu. – Az egész kongresszus során arra törekszünk, hogy érdemi szakmai tartalmat és mellette élményt nyújtsunk a kollégáknak.”

A kongresszus szerda este parlamenti fogadással zárul, ahol Kövér László házelnök meghívásának tesznek eleget a résztvevők.

…Csisztu Zsuzsa a másik műsorvezetője (Fotók: AFP, MSÚSZ/Cseh Péter)
…Csisztu Zsuzsa a másik műsorvezetője (Fotók: AFP, MSÚSZ/Cseh Péter)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik