AIPS: „Minden szempontból nagy sikerű konferenciát zártunk”

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 19:04
null
Az utolsó nap kiemelkedő szekcióülésén a nők sportújságírásban betöltött szerepét vizsgálták (Fotó: Tumbász Hédi)
Fontos témákat boncolgató, sikeres konferenciát zárt Budapesten a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az utolsó napon Babos Tímea is részt vett.

 

Azért nem mindennapi látványt nyújt, amikor Budapest legpatinásabb hoteljeinek egyikében, a Corinthiában öltönyös urak próbálkoznak a teqballal. Ahogy előadást is hallottunk a népszerű műfajról, az érdeklődők ki is próbálhatták a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) 83., budapesti kongresszusának utolsó napján. Kicsivel később néhányan a sakkutánpótlás legjelesebb képviselőivel játszottak, miközben a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia Szabó László sportági elnökkel karöltve a kongresszuson ismertette a 2020-es budapesti sakkolimpiai pályázatot (erről további részletek a cikk végi keretes írásban). Szóval, változatos programokat kínált az esemény, amelyre 110 ország képviselője érkezett fővárosunkba.

A kedd este még a Puskás Arénát felkereső résztvevők szerdán is érdekes előadásokat hallottak a hotel szépséges báltermében. Számokban gazdag prezentációk mutatták be, milyen hatalmas háttérmunka teszi lehetővé a tokiói olimpia és paralimpia közvetítését. Szó esett az újságírószakma felelősségéről és kihívásairól is, hogy például – ami persze optimális esetben az olvasóknak, nézőknek észrevehetetlen – egyre nehezebb elérni, megszólaltatni a topsportolókat.

Az utolsó nap kiemelkedő szekcióülésén a nők sportújságírásban betöltött szerepét vizsgálták, elsősorban annak lehetőségeit boncolgatva, hogyan lehet kiegyenlíteni a nemek közötti különbségeket, és bátorítani a nőket a szakmára.

„Nem önmagában fontos, hogy kvótákat kapjanak a nők, hanem megtaláljuk azokat, akik valóban képesek cselekedni és tényleg a megfelelő személyek az adott pozícióra” – emelte ki Evelyn Watta, az AIPS kenyai alelnöke.

Akárcsak a témában májusban rendezett konferencián, ezúttal is eljött Donna Da Varona olimpiai bajnok úszó, az Egyesült Államok első női televíziós sportriportere, illetve Zahra Alie iráni újságíró, aki munkájával a dobogósok közé került az AIPS-médiadíj írott sajtó kategóriájában.

„Hazudnék, ha azt mondanám, most minden tökéletes – válaszolta a nemrég párosban Australian Opent nyerő teniszező, Babos Tímea, akit a kerekasztal-beszélgetés moderátora, Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke és az AIPS végrehajtó bizottságának tagja arról kérdezett, mennyire a teljesítmény vagy a kinézet alapján ítélik meg a női teniszezőket. – Nem könnyű a helyzet, hiszen állandóan jól kell kinéznünk, hordjunk rövid szoknyát, ugyanakkor sokat fejlődtünk az elmúlt években. Talán egyre kevesebben mondják, hogy unalmas a női tenisz, és nem versenghet a férfiakéval. A sportági legenda, Billie Jean King rengeteget tett azért, hogy egyenlő pénzdíjakért küzdjünk, csökkenjenek a különbségek.”

Babos hozzátette, tíz éve profi teniszező, és bár kezdetben sokkal több szerepet kapott a külső, mára javult a helyzet. Még kapnak a kinézetükkel foglalkozó kérdéseket, de inkább a teljesítményükkel foglalkoznak.

„Minden szempontból nagy sikerű konferenciát zártunk – összegzett lapunknak Gianni Merlo, az AIPS olasz elnöke. – A sport legfontosabb szereplői jöttek el, hogy megmutassák, tisztelik a munkánkat. Beszéltünk a legfontosabb témákról, legyen az az oknyomozó újságírás vagy a nemek problémája. A legfontosabb, hogy továbbra is megmutassuk a világnak, az ilyen találkozókon kemény munkát végzünk. Sokféle kultúrát, gondolkodásmódot kell összeegyeztetnünk, ez a kongresszus tökéletes terep volt erre.”

Az esemény a Parlamentben tartott fogadással zárult.

A TÖRTÉNELEM ELSŐ 5 G-S OLIMPIÁJÁT RENDEZNÉNK

„A sakk színesebb, mint gondolnád” – ez a szlogenje Budapest 2024-es sakkolimpiai pályázatának, amelyet Szabó László, a magyar szövetség elnöke és a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia ismertetett a kongresszus keretében.

Szabó László hangsúlyozta, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség olyan fontos szervezet, amely lobbierejénél fogva sokat tehet Budapest sikeres pályázatáért, majd a külföldi újságírók előtt öt érvet sorakoztatott fel a magyar pályázat mellett.

„Szeretnénk az eddigi legkörnyezetbarátabb sakkolimpiát megrendezni” – emelte ki az elnök, hozzátéve: azt tervezik, hogy a sakkolimpia résztvevői biciklivel közlekednének a hotelek és a versenyhelyszín között, és az esemény alatt a lehető legkevesebb műanyagot és papírt használnák fel. Mint mondta, a digitalizáció elterjedésével új korszakába lépett a sakk, ezért szeretnék elérni, hogy az innovációk és a digitalizáció lehetőségeit is minél jobban felhasználják.

„Ez lenne a történelem első 5G-s olimpiája. Remélem, addigra már Magyarországon is teljes lefedettség lesz, így ennek segítségével minden mérkőzést valós időben lehetne követni az interneten, akár holografikus módszerekkel” – fűzte hozzá.

„Fontosnak tartjuk a nemek közötti egyenjogúságot is, ezért azt szeretnénk, hogy ugyanannyi férfi és női csapat, illetve versenyző vegyen részt az olimpián, bár ennek megvalósításában a Nemzetközi Sakk Szövetség segítéségére is szükség van” – jelentette ki Szabó László. Úgy folytatta: be kívánják majd mutatni, hogy a sakk nemcsak egy fekete-fehér játék, hanem egy sokkal színesebb világ, mint azt az emberek elsőre gondolnák.

„A sakk nemcsak sport, hanem művészet és tudomány is, ezért az olimpiával párhuzamosan számos olyan rendezvényünk lenne, amely ezt alátámasztani” – folytatta az elnök.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar rendezésű sakkolimpia a gyerekeket helyezné a fókuszba, mert szeretnék elérni, hogy minél több magyar gyermek tanuljon meg sakkozni, és bízik abban, hogy így lesz ez a világ többi országában is.

A külföldi újságírók előtt Polgár Zsófia részletesen kifejtette, milyen sokrétű a sakk, hiszen többek között játékos formában fejleszti a gondolkodást, a kreativitást és a koncentrációt, ugyanakkor megtanít a fair-playre és kapcsolatot épít a különböző kultúrákban nevelkedett emberek között. A számos sakkolimpiát megjárt, kétszeres aranyérmes versenyző mondandóját azzal zárta, hogy fantasztikus lenne, ha a magyar közönség élőben láthatná játszani a világ legjobb sakkozóit.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről augusztusi, moszkvai kongresszusán dönt a Nemzetközi Sakk Szövetség. (MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik