AIPS: Fürjes Balázs, Vizer és Coe is előadást tartott

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 17:39
null
Fürjes Balázs is előadást tartott az AIPS kongresszusán (Fotó: Tumbász Hédi)
Kedden folytatódott a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének (AIPS) budapesti kongresszusa, ahol mások mellett Fürjes Balázs, Marius Vizer és Sebastian Coe tartott előadást a sport és média vonzatában.

 

A sportújságírók csak jöttek és jöttek, míg dugig meg nem töltötték a Corinthia Hotel impozáns báltermét. Finnországtól Ghánáig, Portugáliától Ománig, Oroszországtól Indiáig 110 országból érkeztek a média képviselői az AIPS Budapesten rendezett 83. kongresszusára, ahol kedden a szervezetet érintő aktuális kérdések megvitatása mellett a tagok több előadást is meghallgathattak. Elsőként Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár lépett a pulpitusra, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy 1965, 1992 és 1999 után negyedszer is hazánkban tartsák meg a kongresszust. A politikus prezentáció keretében ismertette a nemzetközi újságírókkal fővárosunk és a sport szoros kapcsolatát: „Hiszünk benne, hogy Budapest globális sportfőváros, ez számunkra stratégiai fontosságú kérdés. Sokaktól hallom, hogy első látogatásuk alkalmával kellemes meglepetést szerzett nekik a főváros, ami miatt mindig kissé csalódott vagyok, mert ez azt jelenti, hogy az elvárások is alacsonyabbak voltak... Ezért is fontos a lehető legjobb hírét vinni és megfelelően reklámozni Budapestet, amelyben minden megvan ahhoz, hogy sportfővárosként tekintsünk rá.”

Fürjes Balázs ezután bemutatta a legszebb sportlétesítményeket, stadionokat és arénákat, majd a közeljövő kiemelt nemzetközi sporteseményeit, illetve szót ejtett arról is, hogy Budapest jelentős pénzügyi és adókedvezményeket biztosít azon sportszövetségeknek, amelyek a magyar fővárost választják székhelyül. E tekintetben a nemzetközi cselgáncsszövetség számít úttörőnek, amely hazánkból intézi mindennapi tennivalóit, és amelynek vezetője, Marius Vizer szintén felszólalt a kongresszuson – igazán aktuális témát feszegetve. A sportvezető az egész (sport)világot érzékenyen érintő koronavírus terjedésének égető problémáját vetette fel:

„Az AIPS nagyszerű szervezet hatalmas potenciállal, amely hozzájárul az értékek közvetítéséhez. A nemzetközi sportszervezeteknek most a médiával karöltve kell megoldást találniuk a vírus által okozott problémákra. Kellő empátiával kell fordulnunk Kína felé, miközben azt is szem előtt tartjuk, hogy az olimpia előtti időszak kiemelten intenzív az utazások szempontjából a kvalifikációs versenyek miatt is. A cselgáncs olyan kontaktsport, amelyben a sportolók szinte »megcsókolják« egymást, ezért is fontos közösen megoldást találni a problémára.”

A nap sztárelőadója a nemzetközi atlétikai szövetséget irányító Sebastian Coe volt, aki érdekes párhuzamot vont a sport és a média kihívásaival kapcsolatban. Az olimpiai legenda összefogást sürget: „A sport és a média mindig csak rohan az események után. Olyan világban élünk, ahol az újságíróknak már az internetes »billentyűharcosokkal« kell versengeniük. Nagyon megváltozott a helyzet az én időmhöz képest, amikor egy-egy újságíró közelről követte a pályafutásunkat, megbíztunk bennük, így a rajongók is jobban megismertek minket. A kulcsszó a bizalom, az atlétikában is ennek újjáépítése most a legfontosabb feladatunk. Válsághelyzetben viszont mindig a »billentyűharcosok« a leghangosabbak. A sport ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, mint a média, ezért hiszek benne, hogy kötelességünk segíteni egymást. Össze kell fognunk, hogy meg tudjuk szólítani a szurkolókat. A sport most fontosabb, mint valaha, és ezt közösen kell hangsúlyoznunk.”

Délután mások mellett előadást tartott Kamuti Jenő, a nemzetközi fair play bizottság elnöke is, este aztán az újságírókat a Puskás Arénában látják vendégül, ahol a vállalkozókedvűek tizenegyeseket is rúghatnak a nyári Eb-helyszínen. Az Eb-nagykövete, Gera Zoltán, illetve Király Gábor jelenlétében és az UEFA Eb-rendezésért felelős igazgatója, Martin Kallen előadást is tart.

A kongresszus a szerdai programokkal zárul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik