A szó elszáll? – 80 éves a két riporterlegenda, Novotny Zoltán és Radnóti László

Vágólapra másolva!
2020.05.18. 22:17
Novotny Zoltán és Radnóti László hangját azonnal felismeri mindenki, ha meghallja a rádióban. Jellegzetes orgánumukhoz agyunk varázslatos sportélmények, felejthetetlen versenyzők emlékét csatolja – de vajon mire emlékezik legszívesebben a két 80 éves riporterlegenda?

A NEMZETI SPORT KÜLÖNLEGES VIDEOINTERJÚVAL KÖSZÖNTI 80. SZÜLETÉSNAPJÁN A KÉT RÁDIÓS LEGENDÁTA NEMZETI SPORT KÜLÖNLEGES VIDEOINTERJÚVAL KÖSZÖNTI 80. SZÜLETÉSNAPJÁN A KÉT RÁDIÓS LEGENDÁT

A magyar sportújságírás két óriása egyaránt 1940. május 19-én született, Novotny Zoltán Budapesten, Radnóti László Szegeden. Mindketten a Magyar Rádió örökös tagjai.

Novotny Zoltán 1966-ban lett bemondóból sportriporter, 1982-től 1996-ig vezette a rádió sportosztályát, 1996-tól 2003-ig volt a Petőfi rádió főszerkesztője. Tizenhét éven keresztül dolgozott a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökeként, 2010 óta a szervezet tiszteletbeli elnöke, tavaly megkapta a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség életműdíját. Tizenhárom nyári olimpiáról és négy labdarúgó-világbajnokságról tudósított.

Radnóti László 42 évet töltött a Magyar Rádiónál, főszerkesztőként dolgozott a Duna Televíziónál is. A Magyar Olimpiai Bizottság életműdíjasa az 1972-es müncheni nyári olimpiától kezdve kilenc ötkarikás játékokról tudósított.

Bár a naptár szerint kedden 80 évesek, mindketten dolgoznak manapság is. Noha a most is sportközvetítésre készülő Novotny Zoltán ezt másként látja: „Nekem azt szokták mondani, nem is dolgoztál életedben, mert mindig azt csináltad, amit a leginkább szerettél.” A munkájuk eredményéről pedig a Katolikus Rádióban hallható Radnóti László úgy tartja: „A szó elszáll, mint a szél. Nem marad utánunk kézzelfogható, időtálló alkotás.”

Ezzel együtt az évtizedek során mindketten közeli ismerőseinkké váltak, ha a nappalinkban, az ebédlőasztalnál vagy a karosszékben ülve meghalljuk hangjukat a rádióból, családtagként gondolunk rájuk. De tudjuk-e felejthetetlen élményeink tolmácsolóiról, melyik sportsikerre emlékeznek vissza ők a legszívesebben? Hogy miért sorolja még ma is földöntúli mosollyal az arcán a Ferencváros 1974–1975-ös KEK-menetelésének állomásait Novotny Zoltán, akinek később éppen a Fradi-szurkolók miatt kellett titkosítania a telefonszámát? És mi tette Radnóti László szívéből kitörölhetetlenné a 2001-es millfieldi öttusa-világbajnokságot, pedig a riporter büszke rá, hogy világversenyek mellett kulturális eseményekről is beszámolva a földkerekség 104 országába jutott el?

Novotny Zoltánt és Radnóti Lászlót öt évvel ezelőtt rádió alakú tortával köszöntötték a rádió sportszerkesztöségének egykori dolgozói     (Fotó: Lantos Gábor)
Novotny Zoltánt és Radnóti Lászlót öt évvel ezelőtt rádió alakú tortával köszöntötték a rádió sportszerkesztöségének egykori dolgozói (Fotó: Lantos Gábor)

Talán azt sem tudják sokan róluk, hogy élvonalbeli sportolók voltak. Nagyra nőtt gyerekként Novotny első szerelme a kosárlabda volt, 15 esztendősen bejutott a dicsőséges 1955-ös budapesti férfi kosárlabda Európa-bajnokság mérkőzéseire, s egészen 43 éves koráig játszott – egy idényt az NB I-ben. S ha már szerelem: Radnóti egy életre beleszeretett a vívásba, első osztályú sportoló volt, ma is őrzi azt a díszes cink trófeát, amelyet az 1987-es lausanne-i szenior-világbajnokság győzteseként kapott.

És végzettségük szerint lehettek volna tanárok, tudósok, kutatók: Novotny magyar-történelem szakos bölcsész, Radnóti az egyetemre kiváló eredménnyel felvételiző – de onnan osztályidegenként elutasított – orvos. Talán egyikük most a Magyar Tudományos Akadémiát vezetné, másikuk a koronavírus elleni oltóanyag kutatását...

Csak akkor Novotny aligha anekdotázna arról, milyen – akkoriban korántsem veszélytelen – viccet sütött el neki interjúkészítés közben a négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó, Emil Zátopek a riporter névrokonáról, a csehszlovák elnök és pártfőtitkár Antonín Novotnyról. Radnóti pedig nem mesélhetne arról, miért élt szovjet asztronautákkal Csillagvárosban, s hogyan utazott együtt az első női űrhajós Valentyina Tyereskovával.

Valamennyiünk szerencséjére mindketten sportújságírók lettek, s visszatekintve életük elmúlt 80 évére, megannyi remek sztorit osztanak meg velünk kedvenc sportolóikról. Novotny például a magyar sport óriásairól, Papp Laciról, Puskás Öcsiről és Balczó Andrásról, Radnóti a kétszeres olimpiai és világbajnok német párbajtőrvívó Arnd Schmittről, a felejthetetlen Kulcsár Győzőről és Nagy Tímeáról (akinek elveszítette a telefonszámát, és akit ezúton is arra kér, hívja föl).

Mindemellett a honlapunkon, nemzetisport.hu-n elérhető csaknem félórás születésnapi beszélgetésben Novotny Zoltán és Radnóti László tíz-tíz kérdésre válaszolva mesél még kíváncsiságról, kételkedésről, alázatosságról, barátságról és a múlhatatlan szerelemről, a rádiózásról.

Varázslatos élmények, felejthetetlen klasszisok emlékét szívünkbe idéző jellegzetes orgánumon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik