A sportlövőcsapattól reális elvárás a hat-nyolc Eb-érem

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.02.19. 08:41
null
Győrik Csaba kellemes emlékekkel tér vissza Győrbe (Fotó: FÖldi Imre)
Hat-nyolc éremre is esélyesek a magyar sportlövők a vasárnapig tartó győri Európa-bajnokságon. Győrik Csaba szövetségi kapitány olimpiai számban is dobogós helyezést vár a felnőttválogatottól.

 

 

Péni bizakodó
„Jól ment az utolsó edzésen, bizakodó vagyok. Úgy érzem, minden összeállt, megvan a kellő összhang ahhoz, hogy eredményesen szerepeljek a hazai Európa-bajnokságon. Ugyanakkor sportlövészetben nem lehet biztos esélyekről beszélni, sok függ az adott naptól, a pillanatnyi formától. Mindenekelőtt legyen meg a döntő, álljak ki elégedetten a lőállásból – a többit meglátjuk” - mondta Péni István világranglista-1. légpuskás.

– A két évvel ezelőtti győri Európa-bajnokság eredményeinek köszönhetően a tervezettnél jóval több olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat a riói játékokra. Lehet hasonlóan sikeres a „csak” érmekért zajló idei kontinensviadal?
– A célok megfogalmazásánál több tényezőt is figyelembe kellett venni – mondta Győrik Csaba szövetségi kapitány a hétfőn kezdődő 10 méteres győri Európa-bajnokság kapcsán. – Ilyen például, hogy a korábban évtizedekig biztos éremszállító felnőtt férfi futócéllövő-csapat az utóbbi viadalokon érem nélkül maradt. Az amatőr státuszú versenyzők ugyanis az élethelyzetükben bekövetkezett változások miatt – a munka és a tanulás mellett – egyre kevesebbet tudnak edzeni. Ezzel együtt, a válogatott valamennyi tagjához hasonlóan, a futócéllövők is tisztességesen felkészültek a hazai versenyre, amelyen – a felnőtt- és juniorversenyzőket is beleértve – a magyar csapattól reális elvárás hat-nyolc érem megszerzése. Minden további dobogós helyezésre bónuszként tekintek.

– Van olyan versenyszám, amelynek egyik érmét különösen szívesen itthon tartaná?
– Nagyon várom, hogy olimpiai számban újra legyen felnőtt egyéni Eb-érmesünk. Legutóbb ez a pisztolyos Csonka Zsófiának sikerült, aki 2015-ben huszonöt méteren győzött, de tíz méteren a puskás Miskolczi Julianna kétezertizennégyes Eb-aranya óta nem szereztünk érmet egyéniben az ötkarikás játékok műsorán szereplő versenyszámokban. Azzal, hogy Péni István felnőtt lett, jelentősen megnőttek az esélyek arra, hogy változzon a helyzet. De annak is nagyon örülnék, ha a felnőtt vegyes párosaink valamelyike dobogóra tudna állni – ne feledjük, immár ez is olimpiai szám.

Nincs több kvóta
A Rába-parti sportlövőhetet a fiatalok kezdték: vasárnap ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt rendeztek az Eb versenyhelyszínén. A viadalon szereplő hazai csapattól a szakmai vezetők azt várták, hogy a Pekler Zalán jóvoltából a fiú puskásoknál már kivívott indulási jog mellé még egy kvótát szerezzen az októberi Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpiai játékokra. Erre leginkább a puskás lányoknak volt esélyük, ennek megfelelően az övék volt az egyetlen szakág, amelyben magyar versenyző is volt a döntőben: Gáspár Lalita küzdhetett meg a kvótáért. A magyar puskás végül ötödikként zárt, eredményével nem sikerült kvalifikálnia a korosztályos olimpiára.
„Lalita szépen teljesített az alapversenyben, de a döntőben nem sikerült ezt megismételnie – értékelt az utánpótlás-korosztályért felelős sportági koordinátor, Joó Éva. – A fináléban rettentően izgult, és ez volt a jellemző magyar részről az egész versenynapra. A fiatalok túlságosan is akarták a sikert, és ez visszaütött.”

– Péni István tíz méteren először indul a felnőttek között kontinensviadalon, kimondva-kimondatlanul mégis tőle várják szakmai berkekben az egyéni érmet. Nem rak ez túl nagy terhet a huszonegy éves puskásra?
– Nem gondolom, hogy túlzott teherként élné meg. Az elmúlt időszakban klasszisversenyzővé érett, az előző hónapok rangos versenyein is megmutatta, hogy kiváló formában van. Az alapversenyben olyan magas eredményre képes, amelynek közelébe is kevesen tudnak jutni, a döntőben pedig rendre parádézik – mi állíthatná meg Győrben? A döntőbe jutása akkor sem lehet kérdéses, ha önmagához képest csak átlagosan lő a viadal első szakaszában, ha pedig jó napja lesz – ami egy sportlövőnél mindig kulcskérdés –, valós esélye van az éremszerzésre.

– A csapat másik húzóembere az Eb-újonc Major Veronika lehet.
– Major Veronika estében számításba kell venni azt a különleges helyzetet, hogy a pisztolyos szám mellett eredeti szakágában, futócéllövészetben is indul, így öt napon is versenyez. Dicséretes, hogy kellő önbizalommal közelíti meg a kérdést, hogy lehet-e egyszerre két szakágban is eredményesnek lenni. Mégis úgy vélem, a szokottnál nagyobb terhelés miatt a győri Európa-bajnokság jelentős mérföldkő lesz neki a folytatást illetően – meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy ha a továbbiakban nem fordítja minden erőforrását a pisztolylövészetre, nem lehet reális cél – csak álom marad – az olimpiai részvétel. Ezzel együtt az eredményei alapján eséllyel pályázik a döntőbe kerülésre, ahogyan – az elmúlt időszakban végzett munkáját látva – a női pisztolyos csapat másik tagjától, Csonka Zsófiától sem lenne meglepetés a finálés szereplés.

– A felkészülés hajrájában sok szó esett a megújult csapatversenyekről. Milyen reményekkel lépnek lőállásba versenyzőink ebben a műfajban?
– A vegyes párosok küzdelmei és a csapatversenyek alapjában határozhatják meg egy-egy válogatott szereplését ezen az Európa-bajnokságon. Az új, illetve megváltoztatott szabályok szerint zajló csapatversenyszámokban, viszonyítási alap hiányában, nem lehet megjósolni az erőviszonyokat, valamennyien kíváncsian várjuk, mit hoznak a versenyek. A Péni Istvánnal, Sidi Péterrel és Somogyi Péterrel felálló puskás csapat mindenesetre a nemzetközi viadalokon már bizonyította, hogy képes kiváló eredményre.

A magyar csapat
Légpisztoly. Férfiak: Antal Balázs, Nagy László, Tátrai Miklós. Nők: Csonka Zsófia, Major Veronika, Tobai-Sike Renáta. Vegyes páros: Antal, Major és Nagy L., Csonka. Légpuska. Férfiak: Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter. Nők: Biatovszki Mira, Hanák Gabriella, Szijj Katinka. Vegyes páros: Péni, Szijj és Sidi, Hanák. Futócél. Férfiak: Sike József, Boros László, Tasi Tamás. Nők: Major, Forrásiné Máthé Edit, Körtvélyessy Gabriella

– Milyen emlékekkel tért vissza a győri versenyhelyszínre?
– Nagyon kellemes emlékekkel. Kétezertizenhatban a megszerzett olimpiai kvóták mellett a rendezésre is büszkék lehettünk, amelyről valamennyi külföldi versenyző, edző és sportvezető pozitívan nyilatkozott. Ezúttal nem lehetett más célja a szervezőbizottságnak, mint hogy a két évvel ezelőttinél is jobb, még látványosabb versenyen lássuk vendégül Európa sportlövőit. Ezúttal sem lesz okunk szégyenkezni – az előttünk álló hét a sportág ünnepe lesz Győrben.

 

Az Európa-bajnokság programja
Február 20., kedd. 8.30: Futócél 30+30 lövés, férfi, női alapverseny. 13.30: Döntő
Február 21., szerda. 9.30: Futócél, férfi, női vegyes. 15.15: Vegyes páros, alapverseny. 17.30: Döntő
Február 23., péntek. 12.45: Légpuska, férfi alapverseny. 15.45: Döntő. 15.00: Légpuska, női alapverseny. 17.30: Döntő. 17.00: Légpisztoly, vegyes páros, alapverseny. 20.00: Döntő
Február 24., szombat. 9.30: Légpisztoly, női alapverseny. 11.45: Döntő. 12.00: Légpisztoly, férfi alapverseny. 14.15: Döntő. 14.15: Légpuska, vegyes páros, alapverseny. 17.15: Döntő
Február 25., vasárnap. 8.30: Légpisztoly, férfi csapatverseny, alapverseny. 11.15: Medáliamérkőzések. 10.30: Légpisztoly, női alapverseny. 13.45: Medáliamérkőzések. 12.30: Légpuska női csapatverseny, alapverseny. 16.15: Medáliamérkőzések. 14.30: Légpuska férfi alapverseny. 18.45: Medáliamérkőzések

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik