A Magyar Paralimpiai Bizottság vezérkara nem mond le

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2020.06.08. 19:51
null
Szabó Lászlót meglepte a MOB döntése (Fotó: Földi Imre)
Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Olimpiai Bizottság a mostani különleges járványhelyzetre, az olimpiai halasztásra reagálva június 20-án tartja meg tisztújító közgyűlését, amelyen lemond a testület elnöksége. A Magyar Paralimpiai Bizottság egészen más rendszer szerint próbál megoldást találni a jelenlegi helyzetre.

 

Tisztújításra készül a Magyar Olimpiai Bizottság, amelynek elnöksége a közgyűlésen lemond. A vezetői testület így próbál meg az elhalasztott tokiói olimpia okozta zavaros helyzetre megoldást találni, hiszen a szervezet alapszabálya szerint, „a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést kell tartani”. A mostani kivételes helyzet elébe megy most a MOB, amelynek – egy várható alapszabály módosítás után – új vezetői testülete, négy éves ciklus esetén egy téli és két nyári olimpiát is „abszolválhatna”.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót meglepte a döntés, és az MPB nem is a MOB által választott úton halad majd a tisztújítás tekintetében.

„Bár a Ptk. és a Sporttörvény is ötéves mandátumra ad lehetőséget a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőinek esetében, az elmúlt ciklusokban általában a nyári olimpiai és paralimpiai játékok után, a rákövetkező év közepéig sor került a mindenkori tisztújításra annak érdekében, hogy a vezetőség egy adott olimpiai, paralimpiai ciklus eredményeinek ismeretében méresse meg magát. A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése a Sportörvényt MPB-t Köztestületté nyilvánító módosításával összefüggésben 2016. december 12-én választott legutóbb elnökséget és felügyelő bizottságot, ekkor választottak engem is újra elnökké, négy évre. A megbízatásunk így 2020. december 12-ig tartana, így az MPB esetében is szükséges valamilyen lépés annak érdekében, hogy biztosított maradjon a háttér a jövő évi paralimpiai felkészüléshez” – fogalmazott az elnök, aki azzal a javaslattal él majd a Magyar Paralimpiai Bizottság szeptemberi közgyűlésén, hogy a Közgyűlés – a Ptk. és a Sporttörvény adta lehetőséggel élve – úgy módosítsa az alapszabályt, hogy 5 évre változtassa meg az elnök és az elnökség mandátumát.

„Az elnökségünk néhány héttel ezelőtt ezt a lehetőséget találta a legésszerűbbnek, bízom benne, hogy a szeptemberi közgyűlésen a tagság is egyetért majd vele és 2021. december 12-ig meghosszabbítják a megbizatásunkat. Hogy mi miért szeptemberre hívjuk össze a közgyűlést? Mert a veszélyhelyzeti jogszabályalkotás során a Kormány úgy rendelkezett, hogy a veszélyhelyzet elmúlását követő kilencven napon belül kell ezt megtenni, és mi a nyáron ennek nem láttuk volna értelmét.”

Szabó László tisztában van vele, nem biztos, hogy a tagság támogatja majd a javaslatukat, bár véleménye szerint jelen helyzetben ez tűnik a legjobb döntésnek.

„Mert így az elnökség két paralimpiáért, a 2018-as pjongcsangiért és a 2021-es tokióiért tud felelősséget vállalni, egy meghosszabbított ciklus végén két játékokról tudja benyújtani a beszámolóját. Teszem hozzá, meglehetősen furcsa és sűrű lesz a 2021-es év, amelyben nem csak a tokiói nyári paralimpia lesz fókuszban, de már a 2022-es pekingi téli paralimpia előkészületeiről is gondoskodni kell, korábban sosem volt még olyan, hogy ennyire összecsúsztak volna a nagy események.”

Szabó Lászlót megkérdeztük arról is, számít-e meglepetésre a Magyar Olimpiai Bizottság június 20-i közgyűlésén, várható-e személyi változás a MOB élén?

„Mivel az MPB elnökeként én is tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, így természetesen ott leszek az eseményen, de nem érzem tisztemnek, hogy ezzel kapcsolatban esélyt latolgassak, személyi javaslatot sem teszek sem az elnöki, sem az elnökségi pozíciókra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik