Ez természetes is, mivel a sikeres emberek imázsát az ápolt kezek és a sima borotvált bőr jellemzi. Az egészséges arcbőr elérése azonban nem könnyű, mert a szennyezett levegő, a kimerítő napi rutin és az állandó stressz befolyásolja a külső megjelenést. A férfiaknál pedig nehezebb visszaállítani a bőr lágyságát és rugalmasságát. Ennek oka a bőr szerkezetének összetétele és néhány fiziológiai tulajdonsága. Ezért a férfi arcápoló termékek alapvetően különböznek a nőitől.

A kozmetikumok összetételének feltétlenül tartalmazniuk kell hidratáló, valamint bőrápoló komponenseket és antioxidánsokat is. Az ilyen arckrémek általában biológiailag aktív anyagokat nagy mennyiségben tartalmaznak, amelyek mélyen behatolnak a bőrbe. Tehát az uraknak speciális férfi arcápoló termékekre van szükségük. Ennek pedig a következő objektív okai vannak: a férfiak bőre vastagabb, a pH értéke pedig alacsonyabb, mint a hölgyeké; a hajszálerek száma nagyobb, aminek következtében a bőr vöröses vagy lilás árnyalatúvá válhat; az urak bőrében több kollagén van, tehát a ráncok előfordulása ritkább és az öregedési folyamatok is lassúbbak, mint a szebbik nem képviselőinél.

Továbbá, a sok verejték és faggyúmirigy jelenléte gyakran gyulladáshoz vezethet. Ami az öregedés mérséklését illeti, itt leginkább természetes alapú gyógynövények hatóanyagaival készített férfi arcápoló termékek szükségek, mivel a hölgyek és az urak öregedése különböző hormonoktól függ. A gyártóknak a kozmetikumok sokoldalúságáról és könnyű használatáról is gondoskodniuk kell, hiszen az urak a hölgyektől eltérően, nem engedhetik meg maguknak, hogy órákat töltsenek a testápolással.

A borotválkozás utáni férfi arcápoló termékeknek antiszeptikus és nyugtató tulajdonságokkal kell rendelkezniük, így elősegítve a regenerációt és hűsítve a bőrt. Nagyon népszerűek a mattító hatású férfi arcápoló termékek, amelyek segítenek eltávolítani az oly sokszor tapasztalható olajos fényt. Sajnos egyetlen krém vagy gél önmagában nem elegendő, mert még a legjobb férfi arcápoló termékek sem képesek egyszerre megoldani az összes problémát, vagyis hidratálni, tisztítani, eltávolítani a zsíros fényt és lassítani az öregedést. A bőrápolási rutinnak tehát átfogónak kell lennie, ami számos szükséges férfi arcápoló termék jelenlétét kívánja meg. Az anti aging hatóanyagairól ismert gyógynövények, algák ilyenkor hatékony bőrregenerálódást, fiatalosabb megjelenést eredményezhetnek.