A BL is igazolta, kellenek a Honvédelmi Sportközpontok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 09:32
Az egri dr. Kemény Ferenc Városi Sportcsarnokban Eger, Szarvas, Sárospatak és Balassagyarmat, azaz négy olyan város általános iskolás gyermekeinek a részvételével folytatódott a Honvédelmi Sportszövetség országos programja, a Bátrak Ligája versenysorozat, amelyekben Honvédelmi Sportközpont épül a jövőben. (x)

Egy oroszlán szerepel a Bátrak Ligája elnevezésű játékos programsorozat logójában, és a győri dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban valóban oroszlánként küzdöttek a gyerekek.

Pedig csak játszottak, versenyeztek egymással és persze önmagukkal. A Honvédelmi Sportszövetség közösségépítő, a hazafias neveléshez és a honvédelemhez kapcsolódó sportprogramja nyáron, Pécsen mutatkozott be, majd Újfehértón és Újbudán folytatódott sikerrel: a 6+2 fős csapatok a hevesi megyeszékhelyen is a legkülönbözőbb ügyességi és akadályversenyeket teljesítették. Amíg egy-egy csapat éppen nem a pályára volt beosztva, a gyerekek az előtérben belekóstolhattak a lézer lövészet rejtelmeibe, továbbá autós szimulátoron tehették próbára tudásukat.

Országszerte 40 helyszínen épül az első ütemben Honvédelmi Sportközpont

„Élvezetes verseny volt, küzdöttünk, jól éreztük magunkat. Bízom benne, ha lesz legközelebb is ilyen verseny, akkor is elhoznak bennünket a tanárok” – fogalmazott mosolyogva a Bátrak Ligája pólójában büszkén feszítő szarvasi fiú, akinek szavaira bólogattak a társai. Mindezt látva az őket elkísérő tanár megfogadta, természetesen amint lehetőségük lesz, újra neveznek. És nem pusztán azért, mert a programban résztvevő iskolák 500 ezer forint értékű sportszerutalványt kaptak a Honvédelmi Sportszövetségtől, hanem magáért az élményért.

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ezzel kapcsolatos beruházásokért felelős kormánybiztos nem véletlenül hangsúlyozta ismét, hogy ezeken a rendezvényeken mindenki nyertes: a gyerekek testileg, lelkileg és szellemileg is felfrissülnek, erősödnek. Ezek a készségek hosszabb távon azt a célt szolgálják, hogy kialakuljon egy egészséges egyéni nemzettudat, amely alapja lehet a tenni akaró közösségeknek.

„Ti vagytok a jövő, ti formálhatjátok majd a jövőt. A Bátrak Ligájában, egy bátor városban szívvel-lélekkel küzdöttetek, mindenki odafigyelt a bajtársaira, a közösségeteket is erősítettétek, egyúttal legyőztétek saját magatok gyengeségeit. Minden résztvevőnek szívből gratulálok! Az ilyen események, és a Honvédelmi Sportszövetség által a jövőben szervezett további programok célja az, hogy a sporton keresztül kialakuljon egy egészséges nemzettudat, amelyre alapozni lehet egy jó ügyben, egy nemzeti ügyben, a haza védelmében kialakított közösségek felépítésekor. Mert szülőföldünk csak egy van, semmivel sem pótolható értékünk” – szólt a fiatalokhoz a HS elnöke.

Kimondott cél, hogy a fiatalokhoz közelebb kerüljön a honvédelem ügye, amelyben a sportos és ismeretterjesztő programok mellett hosszabb távon a Honvédelmi Sportközpontok is segíthetnek. A Bátrak Ligája viadal napján a Honvédelmi Sportközpontokban rejlő lehetőségekről tartottak sajtótájékoztatót, amelyen dr. Simicskó István mellett Habis László Eger város polgármestere, dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke, és Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere válaszolt a média kérdéseire.

A HONVÉDELMI SPORTSZÖVETSÉG ALAPÍTÓ TAGJAI
• Magyar Technikai és Tömegsportklubok
Országos Szabadidősport Szövetsége
• Honvéd Sportegyesületek Országos
Szövetsége
• Magyar Tartalékosok Szövetsége
• Magyar Vívó Szövetség
• Magyar Sportlövők Szövetsége
• Budapesti Honvéd Sportegyesület
• Magyar Judo Szövetség

„Nem véletlenül ennek a négy városnak az iskolás gyermekei vettek részt a Bátrak Ligája negyedik viadalán, hiszen mindegyikben épül majd Honvédelmi Sportközpont – előrehaladt tárgyalásokban vagyunk, bízom benne, hamarosan elkezdődhet az építkezés is. A Honvédelmi Sportszövetség 2019-ben még intenzívebben, még több városban, településen igyekszik a jelentőségét, szerepét hangsúlyozni. Bízunk benne, hogy sikerül a Kárpát-medencei magyarságot megszólítanunk, és a Bátrak Ligája-sorozattal jövőre a határon túlra is eljutni, így segítve az ott élő nemzettársainknak” – fogalmazott dr. Simicskó István.

S mit kell tudni a felépítendő Sportközpontokról? Azokat első ütemben országszerte 40 helyszínen építik fel. Alkalmasak lesznek a honvédelmi neveléshez kapcsolódó közösségi sport és képzések kiszolgálásán túl a sport lövészet funkciók (kizárólag légpuska, kispuska és sportpisztoly lövészet) ellátására. A lövészeten kívül olyan közkedvelt sportokat tanulhatnak majd benne a gyermekek és akár felnőttek is a szakemberektől, mint a vívás vagy a judó.

„Nagyszerű lehetőségek kínálkoznak majd ezekben a multifunkcionális létesítményekben mindenki számára, hogy közelebb kerüljenek egy-egy sporthoz, új barátságok szövődhetnek, közösségek alakulhatnak ki” – tette hozzá dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívónk, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke, aki nap, mint nap dolgozik ezen központok megvalósítása ügyében. Ahogy mondta, hamar élete részévé vált, mert szentül hiszi azok segítő erejét.

Miként aztán ehhez dr. Simicskó István hozzátette: „A haza védelmének ügyéért mindig dolgozni kell. Nem lehet hátradőlni, ez egy mindennapos munka. Lépésről lépésre szeretnénk haladni, a közösségi cselekvési hajlandóságot növelni, pártpolitikától mentesen biztosítani a lehetőséget az önkéntes alapon tenni akaró, tenni vágyó, segíteni szándékozó fiatalok és állampolgárok számára. Ez egy alkotó hazafias munka, fontosnak tartom, hogy ami rajtunk múlik, azt tegyük is meg a nemes cél érdekében. Sajnos, világtendencia, hogy az ego, az individuum fontosabb a közösségnél, ezen szeretnénk változtatni. Addig van hazánk, amíg meg tudjuk védeni, és amíg gyerekeinknek célokat tudunk megfogalmazni, és amíg az értékeinket át tudjuk és át akarjuk adni nekik. Egy egészséges, aktív, alkotó közösség kialakítása a cél!”

HONVEDELMISPORT.HU

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik