Történt valami este a sportvilágban, amiből szinte biztosan film lesz!

KŐFALVI DÁNIELKŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2017.09.14. 11:53
Bár a baseball finoman szólva sem a legnépszerűbb sportág Magyarországon, a nagyrészt igaz történeten alapuló Moneyball („Pénzcsináló”) című filmet így is nagyon sokan látták és szerették itthon is. Szerda este pedig történt valami olyan a sportvilágban, ami lekörözi Brad Pittéket is!

Ha esetleg nem látta a Moneyballt, gyorsan pótolja, tényleg megéri, ha viszont látta, tudja, hogy a film két okból készült el, ha csak a sportvonatkozást nézzük.

Egyrészt, mert a 2002-es idényre készülő Oakland Athleticsnél kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely alapjaiban változtatta meg a statisztikák kezelését a baseballban, másrészt, mert az működött is, és a csapat elképesztő sorozattal, 20 győzelmet számlálva gázolt át a ligán.

Mivel hasonló sorozatra legutóbb az ezerkilencszázas évek elején volt képes csapat, mindenki azt mondta, csodát tettek, és hasonló valószínűleg sosem fog megtörténni az MLB-ben.

És hogy miért beszélünk mi most egyáltalán erről? Azért, mert szerda este a Cleveland Indians megdöntötte ezt az őrületesen nagy rekordot.

Az Indiánok ugyanis a Detroit Tigers 5–3-as legyőzésével immár zsinórban 21 győzelmet számláló sorozatot építenek.

A baseball őrületes
Jól mutatja, milyen különleges sport a baseball, hogy az idényben már 90 győzelemnél járó Indians ezzel a csodasorozattal sem a legjobb mérlegű együttes a ligában. Az Indiánokat még mindig megelőzi a Los Angeles Dodgers, amely 94 sikernél jár.

21? NAGY SZÁM...
NAGY SZÁM!

Egy olyan ligában, ahol az alapszakaszban minden együttes 162 meccset játszik, gondolhatnánk, ez talán nem olyan nagy szám. Pedig az, elképesztően nagy szám.

Ennek az egyik oka az, hogy mivel a rengeteg meccs miatt a csapatok szinte mindennap pályára lépnek, az együttesek kulcsfigurái, a dobók ötös rotációban tudnak csak játszani.

Történelem a szemünk előtt (Fotó: mlb.com)
Történelem a szemünk előtt (Fotó: mlb.com)

Ez azt jelenti, minden csapatnak van legalább öt dobójátékosa, és minden találkozón más kezd. Azaz jelen esetben az Indians legjobb dobója, Corey Kluber játszik egy meccset, aztán négy fordulón keresztül pihen.

Képzeljük el, hogy mondjuk a futballban a Juventus csak minden ötödik meccsen állíthatná a kapuba GIanluigi Buffont. Mennyire lenne egyszerű úgy összerakni egy hasonló nyerőszériát?

Hogy mennyire nagy szám ez a 21, azt a történelem is bizonyítja.

Ezzel ugyanis az Indians beállította a Chicago Cubs szintén 21 sikert számláló győzelmi sorozatát, amely az MLB történetében a leghosszabb az alapszakaszban. A Cubs azonban azt a szériát több mint 80 (!) éve, 1935-ben érte el.

A leghosszabb győzelmi sorozatok listáján egyébként két csapat szerepel, amely 1935 óta legalább húsz győzelmet tudott szerezni zsinórban. Az Oakland Athletics, amelyről a film készült, és a Cleveland Indians. Ez azért sokat elárul arról, mennyire nagy szám ez a 21.

Volt több
A hivatalos listán a New York Giants (a mai San Francisco Giants) 26 sikerrel az Indians előtt áll, ám ez a rekord még akkor született, amikor létezett döntetlen az MLB-ben, így ez a jelenlegi rendszerben nem számít.

ÉS A TÖBBIEK?

Az alapszakasz hosszúságát tekintve a baseballhoz az NBA és az NHL áll a legközelebb, ám mivel a jégkorongozóknál a hosszabbítás miatt máshogy számolnak, ott nehezebb ehhez hasonló szériát építeni.

Az NBA-ben nincs iksz, van viszont 82 meccs a rájátszás előtt.

A kosarasoknál a rekordot a Los Angeles Lakers tartja, amely az 1971–1972-es idényben 33 győzelmet számlált egyhuzamban Wilt Chamberlain és Jerry West vezérletével.

Az abszolút csúcstartó a Los Angeles Lakers (Fotó: outsidethehype.com)
Az abszolút csúcstartó a Los Angeles Lakers (Fotó: outsidethehype.com)

Ám az NBA-ben is csak négy csapat van, amely 21 mérkőzésnél többet tudott nyerni zsinórban: a Lakers mellett a 2014–2015-ös és a 2015–2016-os idényben szárnyaló Golden State Warriors (28), a 2012–2013-ban remekelő Miami Heat (27), és a 2007–2008-as szezonban száguldó Houston Rockets (22).

Az NFL-ben sem egyszerű a helyzet, itt ugyanis összesen 16 találkozót játszanak az alapszakaszban a csapatok, azaz, ha valaki 21-ig akar menni, két szezonon keresztül kell szárnyalnia.

Erre két csapat volt képes a liga történetében: az Indianapolis Colts 2008 és 2009 között 23 meccset nyert meg zsinórban, míg a New England Patriots 2006 és 2008 közt 21 találkozó végén örülhetett.

Az NFL-ben a Peyton Manning vezette Colts a csúcstartó (Fotó: nfl.com)
Az NFL-ben a Peyton Manning vezette Colts a csúcstartó (Fotó: nfl.com)

Ha egyébként a playoffmeccseket is beleszámoljuk, rosszabb a helyzet, úgy a Patriots 2003 és 2004 közötti 21 meccses győzelmi sorozata az abszolút rekord.

Mint említettük, az NHL-ben jóval nehezebb a csapatok dolga, ezért nem lehet meglepődni azon, hogy itt nincs egyetlen együttes sem, amely elérte volna a bűvös 21-es számot.

A ligarekordot a Pittsburgh Penguins tartja, amely 1993 márciusa és áprilisa közt 17 meccset nyert zsinórban.

Az amerikai labdarúgásban még kisebb számról beszélhetünk, igaz, a döntetlen itt sem sokat segít a csapatoknak. Az MLS-ben a Los Angeles Galaxya csúcstartó, amely 1997 ősze és 1998 tavasza között 15 találkozót nyert meg egymás után. A ligában egyébként tízesnél hosszabb győzelmi sorozatra összesen négyszer volt példa.

A leghosszabb győzelmi sorozatok az amerikai ligákban (Fotó: NSO)
A leghosszabb győzelmi sorozatok az amerikai ligákban (Fotó: NSO)

Az európai futballt is érdemes megemlíteni, bár ez azért egészen más kávéház. A leghosszabb bajnoki menetelést a Benfica hajtotta végre, a portugálok 1971 és 1973 közt 29 bajnokit nyertek meg zsinórban. Egyébként egy magyar csapat is át tudta lépni a bűvös 21-es számot, a Ferencváros az 1931–1932-es idényben 22 győzelmet számlált az NB I-ben egyhuzamban.

Az Indians viszont továbbra is veretlen, legközelebb péntek hajnalban a Kansas City Royals együttesével csap össze, és ha nyer, végleg átveszi a vezetést az örökrangsorban.

És bár nagy valószínűséggel sehol máshol nem fog arról olvasni, hogy ez mekkora dolog, azért nem árt tudni, hogy az Egyesült Államokban szerda este történelmet írtak, és ne lepődjön meg, ha Hollywood néhány év múlva piacra dob egy filmet a Cleveland csodameneteléséről.

Arra egyébként már lenne is egy tippünk, ki játszhatná el a főszerepet...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik