George Kruis ünnepli a győzelmet (Fotó: AFP)

 

Az esélytelenebbnek tartott angol csapat a mérkőzés első támadásából másfél perc alatt célt szerzett a szamoai származású Manu Tuilagi révén, majd nagyszerű mezőnymunkával irányította a játékot. Az új-zélandi együttesből ezúttal hiányzott a megszokott lendület és ötletesség, az angolok pedig büntetőgólokkal növelték előnyüket, miközben két céljukat csak videóbírós döntést követően ítélték szabálytalannak.

A második félidő közepén célt szereztek az új-zélandiak, a mérkőzésen másodszor vezettek célveszélyes akciót. Közelebb azonban már nem tudtak kerülni, miközben az angolok George Ford két újabb büntetőjével növelték előnyüket, és beállították a végeredményt.

A háromszoros vb-győztes, az 1987-es sikerüket követően a legutóbbi két vb-n, 2011-ben és 2015-ben aranyérmes új-zélandiak ezt megelőzően vb-meccsen a 2007-es negyeddöntőben kaptak ki, akkor Franciaországtól. Azóta a pályán lejátszott mind a 18 mérkőzésüket megnyerték, hivatalosan egy döntetlenjük van még, az idei vb-n a tájfun miatt elmaradt Olaszország elleni csoporttalálkozó.

A 2003-ban vb-aranyérmes angolok negyedszer jutottak döntőbe, és a vasárnapi Wales–Dél-Afrika elődöntő győztesével játszanak a jövő hét végén. Anglia a legutóbbi vb-n házigazdaként nem jutott a negyeddöntőbe, az volt a sportág egyetlen olyan vb-je, amelyen a sportág feltalálója, illetve a vb-rendező nem jutott a nyolc közé.

A MÉRKŐZÉS ELŐTTI HAKA ÉS AZ ANGOL REAKCIÓ

ÖSSZEFOGLALÓ

RÖGBI-VB, JAPÁN
ELŐDÖNTŐ

Anglia–Új-Zéland 19–7
Vasárnap
10.00:
Wales–Dél-Afrika