A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉÉRT KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

 

Számos külföldi csapat érkezett az idén Tárnokon megrendezett Budapest 7s elnevezésű nemzetközi rögbirendezvényre, a színvonalra nem is lehetett panasz. A 2013 óta minden évben sorra kerülő verseny roppant hasznos is, hiszen rengeteget tanulhat belőle a fejlődni akaró magyar rögbi. Ennek megfelelően ezúttal is tele volt a mezőny magyar válogatott játékosokkal, de megfordult itt olyan rögbis is, aki a tízezer kilométerre székelő venezuelai nemzeti csapat tagja.

Összesen tizenkét férfi- és két női együttes indult a versenyen, a magyar csapatok mellett volt francia, angol, osztrák, német és horvát is a mezőnyben, a játékvezetők között pedig olasz, német, cseh és persze magyar.

A 7s, azaz a hétfős, kétszer hétperces félidőkből álló rögbi egyébként a sportág talán legnépszerűbb fajtája, melyet könnyű lebonyolíthatósága miatt 2016-ban az olimpiai programba is felvettek.

A ragyogó hangulat mellett – ami a Tárnokon néhány napra összejött, mintegy 150 tagú rögbiközösséget jellemezte – talán az tűnt fel leginkább, hogy ebben a sportágban egyáltalán nincs reklamálás, színészkedés meg pláne: a játékvezető akárhogy ítél, mindenki elfogadja, még akkor is, ha nem ért egyet a döntéssel.

Mintha a mottó az lenne, hogy inkább játsszunk, ne pedig dumáljunk.

Ezért aztán sokszor sokkal élvezhetőbb is a játék, amely olyan, mintha az atlétikából és a birkózásból gyúrták volna össze.

Minden gárda négy mérkőzést játszott, és a versenyt végül a két kerettel érkező angol Belsize Park Rugby Club nyerte meg, mivel a döntőben 10–7-re legyőzte a fő esélyesnek tartott, félprofi játékosokból álló francia Les 7 Salapards együttesét.

A torna legeredményesebb magyar csapata a Budapest Exiles RFC lett, amely a bronzérmet szerezte meg.