Kiss Antal – aki csaknem ezer napja irányítja a szervezet – az MTI-nek elmondta: a magyar rögbi ebben az időszakban megfelelt célkitűzésének, amely a folyamatos fejlődést helyezi előtérbe.

Kifejtette, a férfi válogatott közel húsz helyet javított a világranglistán, az Európai Nemzetek Kupájában tavaly egy osztállyal feljebb jutott, és ott meg is ragadt. Az olimpiai szakágnak számító hetesrögbi-válogatottak közül – amelyek idén nyáron a 12 csapatos másodosztályú (Trophy) Eb-n szerepeltek – a nők 6 győzelemmel és 6 vereséggel a tavalyi 6. helyezés után idén az 5. pozícióban végeztek. A férfiak újoncként 4 győzelemmel és 6 vereséggel a 11. helyen zártak, és nem sikerült kiharcolniuk a bennmaradást, de végig szoros versenyben voltak.

A bolgárokkal holtversenyben végeztünk, de ők két céllal többet szereztek” – utalt az elnök a kiesésre. Hozzátette: nüánszon múlt a búcsú, jövőre pedig elölről kezdik.

Kiss Antal kiemelte: hetesrögbiben az európai nemzetek között a férfiak a 21., míg a nők 17. a helyen állnak a rangsorban. A nyári olimpiai csapatsportágak között Magyarországon a harmadikok a vízilabda (férfi: 2./női: 5.) és a kézilabda (8./3.) után. Véleménye szerint több látványsportág megirigyelhetné tőlük az európai pozíciójukat, különösen annak ismeretében, hogy a rögbi Magyarországon teljesen amatőr sportág, amelyben a játékosok fizetnek azért, hogy sportolhassanak. „Ennek ellenére úgy érezzük, hogy még mindig kaphatnánk több figyelmet, amit ebben a környezetben ilyen teljesítménnyel megérdemelne a sportág” – mondta.

Az elnök szerint a továbbiakban is számítanak a sportra kiemelt figyelmet fordító állam támogatásra. Kiss Antal elmondta, hogy az elmúlt két évben 300-300 millió forintos támogatásban részesültek, ennek felét a létesítmények fejlesztésére, modernizációjára költötték – 16 helyszínt említett –, a másik fele különböző formában a válogatottakra és a sportág fejlesztésére jutott. A sportvezető közölte: a szövetség 16 műhelyt támogat, hét külföldi edzőt foglalkoztat, valamint összesen 24 válogatottat versenyeztet, amelyekben 513 játékos érintett. „Az elmúlt két évben 393 mérkőzés- és edzésnapjuk volt a válogatottjainknak, ebből 101 külföldön. 71 eseményt rendeztünk, közte két Eb-fordulót, így a sportturizmussal pénzt is termeltünk az országnak” – fogalmazott.

Az elnök hangsúlyozta, a szövetségnek 2024-ig van részletesen kidolgozott stratégiai terve, és az első két év célkitűzéseit sikerült betartaniuk. „Még öt-hat esztendő van előttünk, de miután a fiataloknál folyamatosan gyarapodik a létszám, ráadásul ők már külföldi edzőkkel is dolgoznak, két-három éven belül még a mostaninál is látványosabb szakmai előrelépés várható” – bizakodott a sportág első embere, aki szerint így elérhetik céljukat, hogy az olimpiai kvalifikáció során a női és a férfi hetesrögbi-válogatott valós eséllyel szálljon harcba a 2024-es párizsi részvételért.

Kiss Antal a szövetség legnagyobb feladatának azt tekinti, hogy a sportágat mentesítsék az előítéletektől. „Magyarországon a rögbi még mindig azzal a kategóriázással küzd, hogy a bunkó, primitív emberek sportja, kifejezetten durva játék. Célunk, hogy ezen a nézőponton változtassunk, de ezt mindmáig nem sikerült teljes egészében megoldanunk” – mondta, hozzátéve, eredményeik azonban sokat segítenek a pozitív megítélésükben.

A szegedi rendezésű női Eb-torna döntő meccséről szóló beszámolót 44 202-en látták a Facebookon. Nem vagyunk kevesen!” – közölte.