A 7.1-es erősségű földmozgás helyi idő szerint kora délután történt, a katasztrófának a legfrissebb hivatalos összesítések szerint legalább 248 halottja van.

Az IPC közlése szerint ez az első alkalom, hogy el kell halasztani egy, az égisze alá tartozó világeseményt. Mindkét bajnokság szeptember 30-án rajtolt volna összesen mintegy 1400 sportolóval, kísérővel, bíróval, sportvezetővel.

„Tegnap este 11 óra körül érkezett hozzánk az IPC levele, amelyben a földrengés tényéről tájékoztattak minket, s további információkat ígértek” – fogalmazott Szélesi Ágnes, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) sportigazgatója az MTI-nek. Hozzátette, már ekkor tájékozódtak a kialakult helyzetről, s egyeztettek a szövetségi kapitányokkal. Mint mondta, szerda délelőtt kapták azt az információt, hogy a szállodákban, sőt, a versenyhelyszíneken is károkat okozott a földrengés.

„Az IPC úgy fogalmazott, a versenyt bizonytalan ideig elhalasztják. A magyar delegáció első része két nap múlva, pénteken utazott volna ki. Nagyon sajnáljuk, hiszen a sportolók hosszú, időzített felkészülésen és edzőtáborokon vannak túl."