Hetes rögbi: csak a magyar csapat lesz amatőr az európai kvalifikációs tornán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 14:57
A kizárólag amatőr játékosokból álló magyar férfi hetesrögbi-válogatott július közepén, az európai olimpiai kvalifikációs tornán profikból álló együttesekkel szemben próbál meg helytállni. A magyar szövetség ennek ismeretében fogalmazta meg az elvárásait.

Stiglmayer Gábor, a magyar szövetség sportigazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: elsődleges céljuk, hogy a 12 csapatos tornán mérkőzésenként legalább egy célt (ötpontos gól) szerezzen a magyar válogatott, amelytől egy győzelem az erőviszonyok ismeretében már felülmúlhatatlan bravúr lenne.Stiglmayer Gábor, a magyar szövetség sportigazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: elsődleges céljuk, hogy a 12 csapatos tornán mérkőzésenként legalább egy célt (ötpontos gól) szerezzen a magyar válogatott, amelytől egy győzelem az erőviszonyok ismeretében már felülmúlhatatlan bravúr lenne.

„Ellenfeleink keretében kizárólag profi játékosokat találni, egyedül a magyar válogatottban szerepelnek amatőrök, nálunk viszont kivétel nélkül mindenki az. Ettől függetlenül nem eleve feltartott kézzel lépünk pályára” – hangsúlyozta a sportvezető.

A dél-franciaországi Colomiers-ben – amely Toulouse elővárosa – az Európa-bajnokságok legjobbjai szerepelnek: az élvonalból (Europe Sevens Grand Prix Series) kilenc, a másodosztályból (Trophy) kettő csapat vehet részt az eseményen, amelyre a magyarok a harmadosztály (Conference) győzteseiként utazhatnak. A viadal első helyezettje kijut a tokiói olimpiára, a második és a harmadik a világkvalifikációs tornán kap még egy plusz esélyt a részvétel kiharcolására.

A sportigazgató elárulta: a válogatott tagjai közül többen pályára lépnek a magyar bajnokság jövő hét végi döntőjében, míg június utolsó napjaira edzőtábort szerveznek a legjobbaknak.

„Amatőr játékosokról lévén szó a családtagokkal, valamint a munkahelyen is egyeztetniük kell, és bár az edzőtábor szervezése javában zajlik, most még azt sem tudjuk biztosan, hogy két vagy három napra állnak-e rendelkezésre az érintettek” – mondta Stiglmayer Gábor.

Kiemelte: a belgrádi Eb-győzelem előtt két héttel spanyolországi tornán vett részt a válogatott – négy győzelemmel és két vereséggel a 9. helyen végzett –, amely nagyon jól szolgálta a felkészülést a kontinensbajnokságra.

„Csapatunk támadásban és védekezésben is messze a mezőny fölé nőtt Belgrádban, nagyon kíváncsian várom, hogy a profik ellen ez a szint mire lesz elég” – mondta. Hangsúlyozta: hetescsapatoknak június végén is szerveznek egy tornát Budapesten, de korábbi terveikkel ellentétben azon a válogatott mégsem vesz részt, mert szakmailag kevesebbet adott volna a játékosoknak, mint az edzőtábor.

„Az erőviszonyokat tekintve túl nagy különbségű győzelmeket aratott volna a nemzeti csapat, ráadásul fennáll a sérülésveszély is” – emelte ki.

Az európai olimpiai kvalifikációs tornára 50 fős szurkolói busz is indulhat, a sportigazgató reményei szerint a magyar drukkerek a válogatott segítségére lesznek.

„Miután a magyar rögbi a világ legjobbjai közé sorolható válogatottakkal korábban még nem találkozott, természetesen nagy az érdeklődés itthon a franciaországi túra után. Ennek köszönhetően egy nap alatt már a helyek fele elkelt” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik