A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség lausanne-i székhelyén Magyarország két sportágban is bemutatta prezentációját a 2020-as egyetemi és főiskolai világbajnokság megrendezésére. A Magyar Triatlonszövetség kecskeméti, a Magyar Amerikaifutball-szövetség pedig székesfehérvári helyszínnel nyújtotta be a jelentkezését, végleges döntés decemberben várható.

A nyári olimpia programjában is szereplő triatlon itthon is nagy bázissal rendelkezik, ráadásul hazánkat rutinos versenyházigazdának tekintik a sportágban.

„Van egy hosszú távú sportágfejlesztési stratégiánk, és nagyon szeretnénk egyszer egy (felnőtt)vébét hozni Magyarországra. Már a dátumot is kitűztük, 2022-t célozzuk meg. Viszont ehhez kell nemzetközi versenyszervezési tapasztalat, és a főiskolás vébé igen jó tanulóesemény lenne számunkra” – nyilatkozta Lausanne-ban a DIGI Sport híradójának Szabó Zita, a Magyar Triatlonszövetség főtitkára.


Az amerikai futball viszont még gyerekcipőben jár ezen a szinten. A 2020-as torna mindössze a negyedik lesz az egyetemi világbajnokságok történetében. „Ez lesz az első olyan rendezvényünk, amely tényleg egy hivatalos világbajnokság, nem csak egy mérkőzés. Nyolc csapat érkezésére számíthatunk, ez a legtöbb, ami elképzelhető egy egyetemi világbajnokságon, ebben a sportágban legalábbis" – mondta a Sport 24-nek Bachrathy Kornél, a magyar szövetség főtitkára.

A meccsek a székesfehérvári First Fielden lesznek, ez hazánk első és egyetlen szabványméretű pályája. A hivatalos döntésre decemberig várni kell, ám a főiskolai-egyetemi vb-re egyedüliként pályázva nem kérdés, hogy 2020-ban Székesfehérvárra látogat majd a világ nyolc legjobb egyetemi válogatottja.

A 2020-as triatlon vb megrendezésére Magyarország mellett Lengyelország és Portugália kandidál.