WTCR: az Audi és a Lynk & Co uralta az időmérőt, Michelisz a 12. lett

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 15:08
null
Berthon szerezte meg a pole pozíciót az idény első időmérőjén (Fotó: fiawtcr.com)
Nathanaël Berthon szerezte meg a pole pozíciót a túraautó-világkupa (WTCR) zolderi versenyhétvégéjének időmérőjén, amelynek harmadik szakaszába csak az Audi és a Lynk & Co versenyzői jutottak be. Magyar résztvevője tehát nem volt a Q3-nak, ám Tassi Attila, aki a 7. helyen végzett a zolderi kvalifikáción, nem sokkal maradt le az utolsó szakaszról. Michelisz Norbert a legjobb hyundaiosként zárta az időmérőt, ám ez is csak a 12. rajtkockát jelenti a magyar pilóta számára a belgiumi versenyekre.

 

Nehezen kezdte a Hyundai a szezonnyitó versenyhétvégét – mindkét szabadedzés inkább az Audi és a Honda fölényét hozta Zolderben. A nyitó tréningen Néstor Girolami volt a leggyorsabb, mint az időmérő előtti szabadedzés Gilles Magnus elsőségét hozta.

A magyarok szempontjából így már a kvalifikáció első szakasza is hozott némi izgalmat. A Q1 első próbálkozása után – akárcsak a második edzés végén – Magnus állt az élen. A Q1 felénél a szabadkártyás Dylan O'Keeffe mutatott be egy látványos kicsúszást a kavicságyba, ám az ausztrál pilóta gond nélkül vissza tudott térni a pályára.

Ekkor Tassi Attila neve az előkelő harmadik pozícióban volt olvasható, Michelisz Norbert azonban a top 10-en kívül állt. Néhány perccel a szakasz vége előtt rövid időre teljes pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe, de a végén maradt egy kis ideje a mezőnynek az utolsó gyors körökre.

A Q1-ben végül Yann Ehrlacher végzett az élen Thed Björk és Gilles Magnus előtt. Tassi és Michelisz is továbbjutott a Q2-be – utóbbi az egyedüli hyundaiosként –, azonban ez a bravúr nem sikerült a Zengő Motorsport magyar versenyzői számára. Boldizs Bence a 20., Kismarty-Lechner Gábor pedig a 22. rajtpozíciót szerezte meg a vasárnapi futamokra.

Card

A Q2 első gyors körei végén a Lynk & Co újonca, Santiago Urrutia volt a leggyorsabb, míg Tassi és Michelisz a lista végén helyezkedtek el. Az utolsó percekben azonban az előbbinek sikerült egészen az ötödik pozícióig előre törnie, a Q3-as szereplés azonban végül nem lett meg Tassinak, akit az utolsó pillanatokban ketten is megelőztek.

Tassi így is a legjobb hondásként zárta az időmérőt. Michelisz a 12. helyen végzett a Q2-ben, így mindkét futamot ebből a pozícióból kezdi majd meg. A Q3-ba Magnus, Urrutia, Ehrlacher, Muller és Berthon jutott be, így ők szállhattak harcba a pole pozícióért.

Card

A harmadik szakaszban elsőként a hétvégén eddig magabiztos teljesíményt nyújtó Magnus próbálkozott. A belga Audi-versenyző 1:35.537-et autózott – ezt kellett a többiek felülmúlniuk a rajtelsőségért. Magnus után Urrutia következett, akinek az ideje azonban több mint három tizedmásodperccel elmaradt. Ehrlacher ezzel szemben Magnus elé tudott kerülni.

Negyedikként a másik Lynk & Co-versenyző, Muller jött, aki azonban már a gyors köre elején hibázott egy kicsit, és az első szektorban összeszedett fél másodperces hátrányát nem is tudta ledolgozni a későbbiekben. Ezután már csak Berthon akadályozhatta volna meg Ehrlacher-t, hogy megszerezze az idény első pole-ját, és ez kisebb meglepetésre sikerült is az Audi versenyzőjének.

A pole pozíció tehát Berthoné lett Ehrlacher és Magnus előtt. Tassi az előkelő negyedik pozícióból kezdheti meg a vasárnapi első versenyt, amely 10.30-kor veszi kezdetét. A második futamot 14 órától rendezik Zolderben.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
ZOLDER, IDŐMÉRŐ

1. Nathanaël Berthon (francia, Audi) 1:35.486
2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) +0.031
3. Gilles Magnus (belga, Audi) +0.041
4. Santiago Urrutia (uruguayi, Lynk & Co) +0.353
4. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) +0.583
...
7. Tassi Attila (magyar, Honda) +0.455
...
12. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +1.120
...
20. Boldizs Bence (magyar, Zengő Motorsport) +1.867
...
22. Kismarty-Lechner Gábor (magyar, Zengő Motorsport) +4.245

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik