WTCC: Michelisz hatodik lett a hungaroringi időmérőn

Vágólapra másolva!
2017.05.13. 14:39
null
Michelisz a hatodik helyet szerezte meg (Fotó: Földi Imre)
Michelisz Norbert a 6. helyen zárta a túraautó-világbajnokság magyarországi hétvégéjének időmérő edzését, így vasárnap az első futamot az 5., a másodikat a 6. helyről kezdheti. A 2. szabadedzést a 9. helyen záró Nagy Dániel a Zengő Motorsport Hondájával a 16. helyen végzett, így onnan kezdi meg a vasárnapi futamokat. Az elsőt 12.35-kor, a másodikat 13.45-kor.

 

Nem volt kegyes a szeszélyes májusi időjárás a WTCC mezőnyéhez, hiszen mindkét délelőtti szabadedzésen vizes pályán voltak kénytelenek körözni a pilóták a Hungaroringen. A Citroënnel versenyző Rob Huff az első szabadedzés után elmondta, nehéz a pálya, túl vizes volt a száraz pályára való gumikhoz, az esőgumikhoz pedig még száraz, így nehéz volt eldönteni, melyiket használják.

Komolyabb gondokkal kellett megküzdenie Michelisz Norbertnek, aki először száraz gumikkal ment ki a pályára és közben eleredt az eső, ezért nem tudott igazán gyors kört menni. Majd csökkent az autójában az olajnyomás, ezért csak az edzés végén tudott visszatérni a pályára. Így a tizenhat fős mezőnyben a 15. helyen zárt.

A Honda a második szabadedzésig helyrehozta a kisebb technikai meghibásodást, így Micheliszt semmi sem akadályozta abban, hogy a délutáni időmérő előtt megmutassa, milyen erő rejlik az autójában. Vizes pályán, csapattársát, a világbajnokságot vezető Tiago Monteirót 192 ezreddel megelőzve megnyerte a szabadedzést. A magyar versenyző elmondta, esős körülmények között szinte tökéletesen működött az autó, s bár őt is meglepte, hogy az első pillanatoktól az utolsóig vezetett, nagyon örül az eredménynek.

Az első szabadedzés után Nagy Dániel nem lehetett boldog, hiszen szenzorprobléma miatt csupán öt kört ment, és a mezőny végén zárt. A másodikon azonban már jól muzsikált a Zengő Motorsport autója, a 19 éves magyar pilóta a 9. helyet szerezte meg. Az edzés után elmondta, nagyon elégedett ezzel a helyezéssel, és az időmérőn is kiegyezne vele. Hozzátette, örülne, ha délután is esne az eső, de miután már a második szabadedzés végére kitisztult az ég a Hungaroring felett, erre kevés esély mutatkozott.

Az időközben feltámadó szél valóban hozhatott volna némi csapadékot az időmérő edzésre is, mert a mieinknek korántsem ment úgy, ahogy néhány órával korábban. Pedig remekül kezdődött a Q1, hiszen Michelisz mindjárt az első mért köre után az élre állt. Bár Monteiro hamar letaszította onnan, a helye a Q2-ben még úgy sem forgott veszélyben, hogy többen is megelőzték. Nagynak ellenben az első kör után búcsút kellett intenie a hazai szurkolóknak, az időmérőt a 16. helyen zárta. Csapattársa, a második szabadedzésen elektromos hibával küzdő Aurélien Panis a 14. helyről rajtol a vasárnapi futamon.

A második körben tehát már csak Micheliszért szurkolhattak az időmérő edzésre is szép számmal kilátogató magyar drukkerek, aki bár a Q1-hez képest egy pozíciót javított, a hatodik helyet szerezte meg az időmérőn. Azaz vasárnap az első futamon az ötödik, a fő futamon a hatodik helyről indul. Ezzel egyébként a Hondások közül ő teljesített a legjobban, miután Monteiro a 9., Micsigami a 12. helyen végzett.

A pole pozíciót a 2. futamra (13.45, Eurosport1) a Citroënnel Rob Huff szerezte meg, mögötte csapattársa, Mehdi Bennani végzett, míg a harmadik hely a Chevrolettel versenyző Esteban Guerrierié lett. A Micheliszt Monzában kilökő Bennani öt rajthelyes büntetést kapott, de ez az első versenyre vonatkozik, amelyen (az első tíz fordított sorrendben indul, ezért) a marokkói a 9. rajtkockából a 14.-re esik vissza, a második futamon marad a 2. rajthelyen.

Az első futamot (12.35, Eurosport1, M4 Sport) John Filippi kezdi az élről, Monteiro elől.

„Esőben reménykedtem, hiszen a második szabadedzésen remekül ment az autó – mondta Michelisz. – A nyolcvan kiló plusz súllyal számítottam arra, hogy száraz körülmények között nem mi leszünk az élen, de azt gondoltam, hogy közelebb leszek Robhoz. Mivel az első szabadedzésen alig tudtam száraz pályán körözni, az időmérőn hiányzott még egy kis önbizalom. Szeretnénk vasárnap értékes pontokat szerezni mindkét futamon, de mivel itthon vagyok, bízom benne, hogy legalább az egyik futamon felállhatok a dobogóra.”

„Az autó nagyon jól ment ma, remek munkát végzett a csapat – nyilatkozta Rob Huff. – Nehéz nap van mögöttünk, hiszen a két szabadedzésen még esett az eső, az időmérőt azonban már száraz körülmények között rendezték. Az utolsó körömben futottam meg a legjobb időt, nagyon örülök az eredménynek. Vasárnap nehéz futamokra számítok, a rajtpozíció miatt nyilvánvalóan inkább a fő futamra koncentrálok. Nagyszerűek a magyar szurkolók, s mivel Norbival jó kapcsolatot ápolunk, jó érzés, hogy nekem is drukkolnak.”

WTCC, HUNGARORING
IDŐMÉRŐ EDZÉS

1. Robert Huff (brit, Citroën) 1:48.264
2. Mehdi Bennani (marokkói, Citroën) 1:48.591
3. Esteban Guerrieri (argentin, Chevrolet) 1:48.896

6. MICHELISZ NORBERT (magyar, Honda) 1:48:970

16. NAGY DÁNIEL (magyar, Zengő Motorsport) 1:52:457

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik