Túraautó-vb: Michelisz csak az első futamon ért célba

Vágólapra másolva!
2012.10.21. 09:02
null
Michelisz Norbert szuzukai hétvégéje nem úgy alakult, ahogy eltervezte (Fotó: zengomotorsport.hu)
Michelisz Norbert számára nem sikerült jól a túraautó-világbajnokság Japán Nagydíja, ugyanis Szuzukában az első futamon a 14. helyen ért célba, a másodikat pedig idő előtt bejezte, miután az első körben kilökték a pályáról.

 

Nem úgy alakult a szuzukai versenyhétvége Michelisz Norbert számára, ahogy azt vártuk a túraautó-vb 10. fordulóján. Már az időmérő edzésen látszódott, hogy nem ez lesz az idei év legeredményesebb hétvégéje, de Michelisz már jó néhány alkalommal bebizonyította, hogy erőn felüli teljesítménnyel pontot lehet menteni azokon a pályákon is, ahol nem az esélyesek közé tartozik. A japán versenyhétvégén a FIA WTCC pontversenyében pont nélkül maradt a magyar versenyző és a Yokohama Drivers’ Trophyban is csak 1 egységet gyűjtött. Eldőlt azonban a konstruktőri bajnoki cím sorsa, amelyet sorozatban harmadszor a Chevrolet szerzett meg.

Első futam: A repülőrajtot követően az első kanyarban csak Gabriele Tarquini tudott javítani pozícióján a pontszerzők között, aki Alex Macdowallt előzte meg a negyedik helyért. Az élen Alain Menu megtartotta vezető helyét Yvan Muller és Robert Huff előtt. A verseny nagy részében a keskeny, kanyargós aszfaltcsíkon csak „vonatoztak” a pilóták, de néhány körrel a vége előtt Mehdi Bennani és Alekszej Dudukalo nem hagytak helyet egymásnak és mindketten kiforogtak. A Zengő Motorsport versenyzőjének, Michelisz Norbertnek sem volt könnyű dolga, végig Tom Boardman SEAT-ja mögött, a lökhárítón autózott, de nem jött össze az előzés és csak a 14. helyen intették le a magyar versenyzőt.

A futamot Menu nyerte, a dobogóra még Muller és Huff állhatott fel.

A privát versenyzők között Macdowall végzett elsőként, Oriola a harmadik, Michelisz a 8., még pontszerző helyen ért célba.

Második futam: A start után az első helyről induló Stefano D'Aste megtartotta vezető helyét Pepe Oriola előtt. Michelisz Norbert óriásit rajtolt – már a 10. helyen volt –, de a célegyenest követő kanyarkombinációból kijövet kapott egy ütést hátulról és a kavicságyban landolt. Ezen a pályán nem jött ki igazán a Chevy-k nagy erőfölénye sem, nem tudták azt kamatoztatni a második versenyen és egyikőjük sem ért fel a dobogóra.

A futamot – a privátok között is – Stefano D'Aste nyerte, aki idén másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a második helyen Pepe Oriola, a harmadikon Gabriele Tarquini végzett.

A FIA WTCC pontversenyében továbbra is pontegyenlőség van az első helyen Yvan Muller és Robert Huff között, akik eddig 345 pontot gyűjtöttek, a francia versenyző több győzelmének (8) köszönheti, hogy vezeti a tabellát brit csapattársa előtt. A harmadik helyen 38 pontos lemaradással áll csapattársuk, Alain Menu, akinek még mindig megvannak a matematikai esélyei a bajnoki címre. Michelisz nem szerzett pontot, továbbra is a hatodik helyen áll 152 egységgel, a Yokohama Drivers' Trophyban egy pontot szerzett és 11 pontra csökkent előnye Pepe Oriola előtt. A világbajnoki sorozatból még két versenyhétvége, 4 futam van hátra, és Makaóban dupla pontokért mennek a versenyzők. A következő versenyt két hét múlva Kínában rendezik.

„Nehéz lenne sok jót elmondani erről a két futamról. Sajnos beigazolódott, hogy a pályán nem lehet előzni, és a második sokkal rosszabbul alakult, mint ahogy szerettem volna. A rajtom nagyon jól sikerült és minden úgy alakult a második kanyarkijáratig, ahogy szerettem volna, aztán valaki az autóm hátulját megpöckölte és a sóderágyban végeztem, ahonnan már nem tudtam visszajönni.
Nem történt tragédia, a pontversenyben még mindig az első helyen állok és már a kínai versenyhétvégére összpontosítok.”

TÚRAAUTÓ-VB, JAPÁN NAGYDÍJ
AZ ELSŐ FUTAM VÉGEREDMÉNYE
1. Alain Menu (francia, Chevrolet)
23:44.880
2. Yvan Muller (francia, Chevrolet)
+0.812 mp
3. Robert Huff (brit, Chevrolet)
+1.419 mp
...14. Michelisz Norbert (magyar, BMW)
+32.767 mp
A MÁSODIK FUTAM VÉGEREDMÉNYE
1. Stefano D'Aste (olasz, BMW)
2. Pepe Oriola (spanyol, SEAT)
+2.562 mp
3. Gabriele Tarquini (olasz, SEAT)
+2.845 mp
Michelisz Norbert kiesett.
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Muller
337 pont
2. Huff
333
3. Menu
297
4. Tarquini
205
5. Coronel (holland, BMW)
170
6. Michelisz
152

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik