Tokió 2020: a japán miniszterelnök az egyéves halasztást javasolta, a NOB egyetért vele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.24. 12:55
null
Abe Sinzó (jobbról a második) az egyéves halasztást javasolja Thomas Bachnak (balról a második) (Fotó: AFP)
A japán NHK televízió arról számolt be, hogy Abe Sinzó miniszterelnök a nyári, tokiói olimpia egyéves halasztását javasolta Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének, aki teljes mértékig egyetértett vele.

A legfrissebb információk szerint a japán kormány is beállt az olimpia elhalasztását támogatók közé, ugyanis Abe Sinzó miniszterelnök telefonos egyeztetésük során azt javasolta Thomas Bachnak, 12 hónappal később kerüljön sor a nyári olimpiai játékokra – értesült a japán NHK televízió.

A japán kormányfő szerint a halasztás elkerülhetetlen, ha nem lehet teljes olimpiát rendezni a világjárvány miatt.

„A nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök teljes mértékben egyetértett vele. Ez lehetővé tenné, hogy a sportolók a lehető legjobb formában érkezzenek meg az olimpiára, mi pedig biztonságos környezetet teremthetnénk a szurkolóknak. ” – erősítette meg később újságíróknak Abe.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatja meg a halasztás lehetőségét, amely természetesen a paralimpiára is vonatkozna.

A Kjodó japán hírügynökség szerint Abe a szerdán Donald Trump amerikai elnökkel is telefonos egyeztetést tart, az olimpia pedig a napirend előkelő helyén szerepel.

Tegnap Dick Pound, a NOB veterán tagja már arról beszélt, tudomása szerint megszületett a döntés a halasztásról. Ezt erősítették meg a mostani hírek is. Kérdés már csak az, mikor kerül sor a hivatalos bejelentésre, Bach a sportolóknak írt levelében még úgy fogalmazott a hétvégén, az elkövetkező négy hétben hozzák meg a végleges döntést.

Az elmúlt napokban azonban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte hétfőn, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Ezt követte Ausztrália, amely arra biztatta atlétáit, úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna.

Kedden aztán az Egyesült Államok és Új-Zéland is a halasztás mellé állt, fokozva a nyomást a NOB-on és a japán rendezőkön.

Korábban három forgatókönyvről lehetett hallani: az egyik szerint ősszel, a másik szerint jövő nyáron, a harmadik alapján pedig két évvel később rendeznék meg az olimpiát. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy ezek közül az egyéves halasztásról szóló verzió lesz a befutó.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus terjedése, a járvány világméretűvé válása miatt az eredeti időpontban nem kerülhet rá sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik