Tereprali: késhegyre menő veszprémi csata világklasszisokkal

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2017.08.12. 19:20
null
Nasszer al-Attijah és Mathieu Baumel vezet
A hírnevükhöz méltó küzdelmet vívnak – Nasszer al-Attijah és Mikko Hirvonen is mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyerje a magyar tereprali-világkupafutamot, a HunGarian Baját.

 

Késhegyre menő csatát vívnak. Valódi tűzijáték, ami kettejük között zajlik, de aki ismeri őket, pontosan tudja, hogy az érzelmek legkisebb jele nélkül teszik mindezt. Olyan hidegvérrel, és persze hideg fejjel, mintha teljesen hétköznapi dolog lenne, hogy majd’ 300 versenykilométer megtétele után kevesebb, mint fél perc közöttük a különbség. Nasszer al-Attijah vezet, Mikko Hirvonen a második. Mindketten tudják, hogy kell nyerni a magyar pályákon, a kérdés már csak az, hogy most melyiküknek sikerül.

A katarinak negyedszer vagy a finn pilótának másodszor? Egy nevető harmadik egyetlen esetben halászhatja el az orruk elől a győzelmet, ha mindketten hibáznak, vagy technikai gondjuk támad. De erre azért elég kevés esély mutatkozik. A lengyel Jakub Przygonski azonban természetesen készen áll arra, hogy ha adódik lehetőség, akkor ő megragadja.

„Jó kis pályát jelöltek ki a rendezők, az eleje hepehupás és délelőtt még teli volt vízátfolyással, délutánra azonban felszáradt, így tudtunk gyorsulni – mondta a kétszeres Dakar-győztes al-Attijah. – Megnyertük mindkét szakaszt, de az előnyünk így sem megnyugtató, úgyhogy nyomni kell a gázt.”
S hogy mit tett hozzá mindehhez a másik világsztár, Mikko Hirvonen?

„Elsőre még hibázgattunk, túlcsúsztunk egy-egy kereszteződésen, másodikra azonban tisztán jöttünk, és Nasszer így is gyorsabb volt, nem tudtunk faragni a hátrányunkból. De van még két szakasz, és nekem nincs veszítenivalóm, nem kell mindenáron célba érnem, úgyhogy megpróbálok nyomást gyakorolni rá” – mondta Hirvonen.

A legjobb magyar a mezőnyből Lónyai Pál (a kilencedik helyről várja a zárónapot, akinek a délelőtti szakaszon amiatt kellett háromszor megállnia, mert párásodott a szélvédő, egyszer pedig azért, mert meg akart győződni róla, hogy az árokba csúszó Conrad Rautenbachnak nincs semmi baja (nem volt), délutánra azonban látványosan javult az időeredménye. „Ennyit számít, ha látok – viccelődött Lónyai. – Vannak, akik szerint nem élvezetes kétszer ugyanazon a pályán versenyezni, de ezt meg kell cáfolnom, mert ez a pálya rettentően élvezetes.”

Nos, vasárnap megnézheti ellenkező irányból is.

A motorosoknál a Dakar-második Stefan Svitko áll az élen (érdekes, hogy bár Szlovákia közel van, ő először versenyez nálunk), a legjobb magyar pedig az Európa-bajnoki értékelésben ötödik helyen álló Hodola Richárd. A motorosok dolgát az erős szél is nehezítette ezen a napon – megesett, hogy egyszerűen lefújta őket a pályáról. „A második körben sokkal magabiztosabbnak éreztem magam, utolértem quadosokat, és bár a végére egy kicsit már csúszkált a motorom, sokkal jobbnak éreztem a szakaszt az elsőnél. Ehhez képest csak egy-két percet javultam, talán azért, mert egy kicsit kiestem a ritmusból a végére” – mondta Hodola, aki persze vasárnap azon lesz, hogy javítson.

HUNGARIAN BAJA, VK-FUTAM, VESZPRÉM
Az állás 3 szelektív szakasz után. Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 3:21:40, 2. Hirvonen, Schulz (finn, német, Mini John Cooper) 1:24 p h., 3. Przygonski, Colsoul (lengyel, belga, Mini John Cooper) 4:18 p h., …9. Lónyai, Horn (magyar, Porsche Macan) 25:44 p h. Motorosok: 1. Stefan Svitko (szlovák, KTM) 3:28:56, 2. Ruoso (olasz, KTM) 11:55 p h., 3. Brabec (lengyel, Husqvarna) 12:59 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik