Superenduro GP: a motorsport fenegyerekei nálunk száguldottak

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.02.01. 21:55
Test test elleni csaták, elképesztő ugrások, hatalmas bukások – a Papp László Sportarénában, nyolcezer néző előtt megtartott Superenduro GP tökéletes reklámja volt a sportágnak.
Test test elleni csaták, elképesztő ugrások, hatalmas bukások – a Papp László Sportarénában (Fotó: Dömötör Csaba)
GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Test test elleni csaták, elképesztő ugrások, hatalmas bukások – a Papp László Sportarénában (Fotó: Dömötör Csaba) GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Álltak a rajtban, és leginkább ideges versenylovakra hasonlítottak, szinte vibrált körülöttük a levegő. Aztán a megadott jelre „húztak egy kövér gázt”, és nekivágtak az akadályokkal teletűzdelt pályának – tizennégyen, egyszerre. Hatalmas ováció és fényjáték kísérte őket – a nézőtéren helyet foglaló nyolcezer ember szinte együtt lélegzett a versenyzőkkel, akik minden akciójukkal igyekeztek bizonyítani: az superenduróról nem alaptalanul állítják, hogy a leglátványosabb motoros szakág.

A világbajnoki mezőny számára a pályát úgy kell felépíteni (a munkálatok során egyébként 1500 tonna földet, száz tonna sziklát és száz tonna fát használtak fel), hogy a versenyzők egy percen belül teljesíteni tudjanak egy kört – egy-egy futam pedig hat perc plusz egykörös. Ezek alatt számtalan akciót láthatott a közönség: a motorosok szinte átrepültek a hatalmas farönkök felett, végigmanővereztek a sziklákon, s egymás után repültek a levegőbe a rövid célegyenesbe épített ugratón. Olykor egy vonalzó sem fért volna be az összeérő térdek közé, máskor szinte egymás nyakára estek, és volt, hogy nem is csak szinte... Ez tényleg a motorsport látványkonyhája.

A legmagasabb, vagyis a Prestige-kategóriában három toppilóta áll harcban a világbajnoki címért (egy futam van még hátra a bajnokságból): az éllovas brit Billy Boltot a lengyel Taddy Blazusiak és érdekes nevű honfitársa, Jonny Walker üldözi elszántan. A szombati, budapesti viadalon Walker megszerezte idei első futamgyőzelmét, ám Bolt két elsőséggel jelezte, neki kell ez a világbajnoki cím.

A látványos show-elemek mellett hatalmas közönségsikert aratott a gyerekek futama, akik 50, 65 és 80 köbcentis motorjaikon természetesen nem ugyanazt a pályát teljesítették, mint a felnőttek (nem is tudták volna), a szemükből azonban ugyanaz az elszántság tükröződött, mint a nagymenőkében. A magyar versenyzők az Európa-kupa mezőnyben mérették meg magukat, közülük a legjobb magyar Zsigovits Norbert volt, aki az első futamot megnyerte az Európa-kupában, összesítésben pedig ötödikként végzett a versenyen.

SUPERENDURO GP, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA
Prestige-kategória:
1. Billy Bolt (brit, Husqvarna) 58 pont, 2. Walker (brit, KTM) 56, 3. Blazusiak (lengyel, KTM) 46
Európa-kupa:
1. Sonny Goggia (olasz, Beta) 34 pont, 2. Thor (svéd, Husqvarna) 33, 3. Pfeifer (német, KTM) 28, ...5. Zsigovits Norbert (magyar, KTM) 24

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik