Silk Way rali: Peterhansel pillantotta meg először a nagy falat

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2017.07.19. 20:39
null
Szalayéknak féltengelyt kellett cserélni (Fotók: Opel Dakar Team)
Stéphane Peterhansel újabb szakaszgyőzelmet aratott a Silk Way ralin, Szalay Balázsék féltengelyt cseréltek, Kovács Miklósék tempós „afrikás" pályát teljesítettek.

Stéphane Peterhansel pillantotta meg először a kínai nagy falat a Silk Way rali indulói közül, mivel a tizenháromszoros Dakar-győztes nyerte meg a viadal szerdai szakaszát. Mondhatjuk, hogy ő a leggyorsabb árnyék, hiszen mióta felborult az első kazah szakaszon, az a feladata, hogy támogassa csapattársait. Pontosabban mióta Sébastien Loeb is felborult, azóta már csak Cyril Desprest. És Mr. Dakar teszi a dolgát, közben meg persze, csak mert jó mulatság, szakaszokat nyer.

„A portól ötven kilométeren keresztül képtelenek voltunk előzni, de azután változott a szélirány, és szerencsére megindulhattunk. Stratégiailag is jó a csütörtöki rajtpozíciónk, mert Cyril rögtön mögöttünk rajtol, így nem kell sokat várni rá, hogy árnyékként követhessük" – mondta Peterhansel.

S hogy mit gondol Despres? Nos azt, hogy ez volt a verseny egyik legjobb szakasza, s hogy bár semmi rizikót nem vállal, azért húzós tempót diktál, mert lassítani sokkal veszélyesebb.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős remekül kezdte a szakaszt, de azután 100 kilométerrel a vége előtt elkezdtek fura hangok jönni az autó hátulja felől. Megálltak, kiderült, hogy eltört a jobb hátsó féltengely.

„Először csak kerepelt, aztán már csattogott is az autó hátulja, úgyhogy megálltunk és egy óra alatt kicseréltük a féltengelyt. A pálya gyors volt és poros, mi a MAZ mögött rajtoltunk már megint, úgyhogy végig a porhatárán autóztunk, mert előzésre nem volt lehetőség. Elég furcsa élmény ért minket a szakasz végén: elkezdett cseperegni az eső, és kimondottan hűvös volt, ahhoz képest, hogy a Góbiban vagyunk, ráadásul nyáron..." – mondta Szalay, aki a 20. helyen végzett a szakaszon, az összetettben pedig a korábbi102 órás büntetés miatt a 21. pozícióból várja a folytatást.


A kamionos mezőnyben az elmúlt napok Kamaz-uralma dacára a cseh Martin Kolomy nem adta fel a küzdelmet – szakaszgyőzelme jó bizonyíték erre, s ennek köszönhetően az összetettben is visszaszerezte a harmadik helyet. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió otthon érezte magát a „tipikus afrikai" szakaszon, s továbbra is tartja a 11. helyét az összetettben.

„A reggeli összekötő szakasz után a Nyugat-Szaharára kísértetiesen emlékeztető terepen versenyeztünk, homokos, hullámos, néha pedig sima, tempós részeken – mondta Kovács Miklós. – Nem volt forróság, sőt még esett is, a táborba vezető úton már elég rendesen. Összességében jó kis napot zártunk, nagyobb meglepetések nélkül."

SILK WAY RALI
10. szakasz, Hami–Dunhuang (össztáv: 517.53 km, ebből szelektív szakasz: 360.28 km). Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR) 2:17:41, 2. Despres, Castera (francia, Peugeot 3008 DKR) 1:13 p h., 3. Al-Radzsi, Colsoul (szaúdi, német, Mini) 2:08 p h., ...20. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 1:18:44 ó h. Kamionosok: 1. Martin Kolomy, Jiri Stross, Michal Ernst (cseh, Tatra) 2:29:28, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 49 mp h., 3. Szotnyikov, Ahmagyejev, Musztafin (orosz, Kamaz) 1:07 p h., ...13. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania Torpedo) 30:41 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres 32:16:55, 2. Menzies, Mortensen (amerikai, Mini) 55:06 p h., 3. Han Vej, Min Liao (kínai, SMG Buggy) 57:29 p h., ...21. Szalay Balázs 113:13:42 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 33:58:25, 2. Sibalov 14:54 p h., 3. Kolomy 29:23 p h., ...11. Kovács Miklós 12:31:12 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik