Silk Way rali: folyóátkelés híddal és híd nélkül

TÓTH ANITA (URDZSAR)TÓTH ANITA (URDZSAR)
Vágólapra másolva!
2017.07.13. 16:50
null
Szalay Balázs a 11. összetettben (Fotó: Opel Dakar Team)
Mr. Dakar visszaszállt a versenybe és szakaszt nyert, a kamionos Kovács Miklós 8., az autós Szalay Balázs 11. az összetettben.

 

Stéphane Peterhansel nem gyakran tapasztalja meg, milyen a 24. helyről rajtolni – viszont csütörtökön kiderült, hogy lehet onnan szakaszt is nyerni, sőt... Ha a magas füvet a Kamazok letapossák és szinte autópályává változtatják a terepet, talán még könnyebb is.

Visszaszálltunk a versenybe, és talán a dobogó sem elérhetetlen, hiszen hátravan még nyolc szakasz, de ha a főnökség helyében lennék, lehet, hogy azt mondanám magunknak, támogassuk inkább a csapattársainkat, ők jobban állnak" – nyilatkozta a tizenháromszoros Dakar-győztes, aki két napja nagyot bukfencezett, csakúgy, mint tavaly ugyanitt, az első kazah etapon. Most viszont megszerezte a második szakaszgyőzelmét.

Ami a magyarokat illeti, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 14. helyen végzett Szemej és Urdzsar között, az összetettben pedig a 11. helyről várja a folytatást.

Az első háromszáz kilométer viszonylag gyors volt, azután azonban hegyi ösvényre értünk, amely kanyargott ugyan, tehát lassította a tempót, de jó volt a ritmusa – mondta Szalay Balázs. – A második ellenőrző pont után két folyón is át kellett kelni, az egyiken volt híd, a másikon... Nos, eredendően a másikon is, csak valaki ripityára törte, úgyhogy alternatív megoldást kellett találnunk. Mentünk jobbra, nagyon jobbra, és még inkább jobbra, ám mindenhol lehetetlen volt az átkelés, mert túl magasan állt a víz, úgyhogy elindultunk visszafelé. Laci kiszállt és talált egy helyet, ahol viszonylag alacsony volt a víz szintje, és a másik partoldal sem volt túlságosan meredek. Kevésen múlt, de átértünk."

A másik magyar egység, a kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a szakaszon a 12. helyen végzett, az összetettben pedig továbbra is tartja a nyolcadik pozíciót.

Minden rendben volt, amíg oda nem értünk egy sárosabb helyre, ahol két kamion is elakadt – mondta Kovács. – Megint ott állt előttünk a Hino a kötéllel, megpróbáltuk kihúzni, ám mi is elsüllyedtünk a sárban. Elővettük a paplanemelőket, azokat is elnyelte a mocsár. Úgyhogy a végén mi is segítségre vártunk. Jött egy 6x6-os kamion, az elszakított ugyan egy kötelet és beszakította a Scania hátulját, de kihúzott minket, utána viszont ketten együtt sem bírtuk kirángatni a még mindig veszteglő MAZ-t. Egy óra elment ezzel, aztán meg úgy leszakadt az eső és olyan villámlás volt, hogy az félelmetes."

A mezőny pénteken még teljesít egy rövid szakaszt Kazahsztánban, estére azonban már megérkezik Kínába.

SILK WAY RALI
6. szakasz, Szemej–Urdzsar (össztáv: 597.13 km, ebből szelektív szakasz: 387.86 km). Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR) 3:16:06, 2. Loeb, Elena (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 15:28 p h., 3. Han Vej, Min Liao (kínai, Geely SMG Buggy) 16:19 p h., ...14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 46:09 p h. Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 3:38:38, 2. Kolomy, Stross, Ernst (cseh, Tatra) 39 mp h., 3. Szotnyikov, Ahmagyejev, Musztafin (orosz, Kamaz) 5:13 p h., ...12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:06:41 ó h.
Az összetettben. Autósok:
1. Sébastien Loeb 17:16:24, 2. Despres, Castera (Peugeot 3008 DKR) 1:03:41 ó h., 3. Menzies, Mortensen (amerikai, Mini) 1:30:12 ó h., ...11. Szalay Balázs 3:26:58 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 19:09:17, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikityin (orosz, Kamaz) 2:12 p h., 3. Kolomy 12:53 p h., ...8. Kovács Miklós 5:03:58 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik