Silk Way-rali: az idő volt az ellenfelük már a rajt előtt

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 16:50
null
Az Opel Dakar Team jókora kitérővel érkezett meg Moszkvába (Fotó: Opel Dakar Team)
Négy napig tartott, míg elérték Oroszországot – a versenyzők már Moszkvában várják, hogy a versenyjárművek hosszú hányattatás után a hercehurcától teljesen kimerült szervizcsapatokkal megérkezzenek.

 

Fő profiljuk a problémamegoldás. És általában olyan feladat elé állítja őket az élet, amilyennel korábban még nem találkoztak – most sincs ez másként. Az Opel Dakar Team szervizcsapata elindult a Silk Way-ralira, karöltve a Qualisport csapatával. Az eredeti terv az volt, hogy a Lengyelország, Fehéroroszország, Oroszország útvonalon haladnak, ám végül másként alakult...

A két csapat több mint egy teljes napot vesztegelt a fehérorosz határon, ahol mindig valami mást kértek a fiúktól, előbb nem volt elegendő a hivatalos papír magyarul és angolul, hanem kellett volna hivatalos fordítással oroszul is, majd azt akarták, hogy hagyják ott a használt gumikat a határon és jó pénzért őrzik őket, amíg visszajönnek, végül szintén magasabb összegért felajánlották a rendőri felvezetést. Végül azonban egyikből sem lett semmi, és mivel szorított az idő, döntést kellett hozni.

Visszafordultak a határról és Litvánia, valamint Lettország felé vették az irányt, hogy jókora kitérőt téve érkezzenek meg Moszkvába.

„Mi már itt vagyunk, és itteni idő szerint délután négy órakor a fiúk is átlépték az orosz határt, azaz már csupán hatszázötven kilométert kell megtenniük, hogy ideérjenek a Luzsnyiki Stadionhoz, ahol csak miattunk kinyitják a technikai átvételi sátrat, és átveszik a járműveket – mondta Szalay Balázs, aki ötödik alkalommal áll rajthoz a viadalon. – A papírmunkát már csütörtökön elvégeztük, hogy ezzel ne terheljük a rendezőket, mindenkire ráfér egy kis pihenés a nagy menet előtt. Nem mondom, hogy izgulok, de nem komfortos érzés, hogy a fiúk még nincsenek itt."

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is elkezdte az adminisztratív ellenőrzést csütörtökön, hogy legalább ez meglegyen, mire a csapat megérkezik.

„A fehérorosz határon a múltban sem volt könnyű, a mostani helyzet azonban kiábrándító volt – tette hozzá Kovács Miklós. – A srácok visszafordultak, és más irányt választottak. Jeleztük a szervezőknek, hogy az utolsó pillanatban esünk csak be a gépátvételre, de megnyugtattak, hogy minden rendben lesz. Remélem, ezzel megvolt a kötelező malőr és a folytatás sikeres lesz..."

A Silk Way-rali hivatalos rajtceremóniáját péntek este tartják a Vörös téren, az első mért szakaszt szombaton teljesíti a mezőny.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik