Red Bull Air Race: kötélidegekre volt szükség a Balaton fölött

Vágólapra másolva!
2019.07.13. 19:11
Martin Sonka kecses gépe szelte a leggyorsabban az eget a Balaton fölött, a felfújható kapuk között, így a cseh pilóta került lépéselőnybe a Red Bull Air Race-en.
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

A stratégia a széllel változik. Ez volt a szombati nap kulcsmondata a zamárdi strandszakaszon felépített Red Bull Air Race pályán, ahová elképesztő sebességgel repültek be a világ legjobb pilótái. Tizedmásodpercekért folyt a késhegyre menő harc a felfújható kapuk között kijelölt pályán – olykor 350 km/óra fölötti (!) sebességgel –, amelyre először látogatott el a világbajnoki sorozat.

„Ez az első év, hogy nem a Lánchíd alatt repülünk át és nem a Duna fölött száguld a mezőny a magyar futamon, de csodálatos ez a zamárdi helyszín is – mondta Jim DiMatteo versenyigazgató. – Mintha a Balatont egyenesen az Air Race-re találták volna ki, itt jóval izgalmasabb pályát tudtunk tűzni, nem véletlen, hogy a nézők imádják, hiszen a küzdelem talán még izgalmasabb, mint korábban.”

A délelőtti órákban még az eső és a szél alakította a programot a Balaton fölött, délutánra azonban a pilóták vették kezükbe az irányítást: a Master Class (vagyis a 14 elitpilóta) számára megtartották az időmérő edzést, amelyet a lelátót cseh zászlókkal színesítő szurkolók nagy örömére a világbajnoki címvédő Martin Sonka nyert meg. A korábban a cseh légierő kötelékében is szolgáló versenyző egyszerűen elképesztő tempót diktált, egyszerűen kétség sem férhetett a győzelméhez.

Pedig a szél 30 km/órás sebességgel fújt, és minduntalan „azon munkálkodott”, hogy a visszafordulásnál lefújja a versenyzőket az ideális ívről. Így azután a stratégia (hogy nagyobb, vagy alacsonyabb ívben fordulnak vissza a két kilométer hosszú és ötszáz méter széles pálya végén), ahogyan azt fentebb is említettük, a széllel változott.

„Az idegek harcát, a taktikusok küzdelmét és a pilóták képességeinek próbatételét láthattuk itt az időmérésen, ami nagyon izgalmas nekünk, pilótáknak is – mondta Martin Sonka, aki kilencről hat pontra csökkentette hátrányát az összetettben a mostani edzéssikerrel. – A taktika attól függ, ki mennyi rizikót vállal, mi illik a stílusához és hogy mennyire fúj a szél. Utóbbi miatt vasárnapra minden megváltozhat, de az biztos állandó marad, hogy nagyon jó érzés ilyen sok néző előtt versenyezni.”

A nagy kérdésre tehát, hogy Martin Sonka, a jelenlegi éllovas Muroja Josihide vagy Matt Hall kerül közelebb egy nagy lépéssel a világbajnoki címhez, csak vasárnap délután, a kieséses rendszerű verseny végén kapunk választ.

RED BULL AIR RACE, ZAMÁRDI
Időmérő edzés:
1. Martin Sonka (cseh, Edge 540 V3) 57.820, 2. Velarde (spanyol, Edge 540 V2) 58.203, 3. Brageot (francia, MXS-R) 58.847

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik