Red Bull Air Race: 57 éves győztes Budapesten

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2017.07.02. 17:20
null
A kétszeres világbajnok nyert Budapesten (Fotó: Veres Viktor)
Kirby Chambliss bizonyult a leggyorsabbnak a Red Bull Air Race budapesti viadalán, amelyen a kemény munka, a fegyelem és a precizitás volt a siker titka. Sokan hibáztak, és sokan egyensúlyoztak pengeélen, végül a rutin diadalmaskodott.

 


Az 57 éves amerikai pilóta 2004 után nyert újra a budapesti versenyen, amelyet több tízezer néző előtt tartottak meg a belvárosban, a Lánchíd és a Margit híd között, felfújható kapuk között kialakított pályán.

A világ leggyorsabb motorsportrendezvényén, ahol a pilóták berepülési sebessége 350 km/óra fölötti, a kétszeres világbajnok boldogsága nem ismert határt.

Korábban azt nyilatkozta, 13 éves kora óta folyamatosan repül, de ez az a versenyforma, amit neki találtak ki.

„Imádok versenyezni, imádom a műrepülést, adrenalinfüggő vagyok. Ebben a sportban megvan minden, amit szeretek, de ha versenyképes akarsz maradni, vigyáznod kell magadra" – mondta Chambliss, aki 2004 és 2006 után az idei szezonnak úgy vágott neki, hogy megint megcélozza a végső sikert. Az első három viadal nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, budapesti elsőségével azonban felzárkózott a világbajnoki pontverseny negyedik helyére.

A második pozíciót a magyar versenyen a szombati edzéselső Pete McLeod szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig a japán Muroja Josihide állhatott.

RED BULL AIR RACE, A VB 4. FUTAMA, BUDAPEST
Végeredmény:
1. Kirby Chambliss (amerikai) 1:00.632, 2. McLeod (kanadai) 1:00.740, 3. Muroja (japán) 1:01.188
Az összetett állása: 1. Muroja 39 pont, 2. Martin Sonka (cseh) 37, 3. McLeod 26, 4. Chambliss 25

MÉG MINDIG SZERETI A PEZSGŐT

– Elsőként repült a négyes döntőben. Amikor célba ért, gondolta, hogy ez az időeredmény elég lesz a győzelemhez?

– Abszolút nem. A szél iránya és erőssége egész nap folyamatosan változott, úgyhogy vakartuk a fejünket a mérnökeimmel, hogy mit tegyünk. Végül úgy engedtek az utamra, hogy csináljam, amit eddig. Nem gondoltam volna, hogy ezzel az idővel nyerek, és már majdnem elfelejtettem a pezsgő ízét és illatát, de rájöttem, még mindig szeretem.

– Sokan mondják, most repül a legletisztultabban. Ön is így érzi?
– Tudni kell, hogy nagyon sokat változott a sorozat az elmúlt években – sokkal technikásabb, mint annak idején, sokkal több mindenre kell figyelni. Régen csak az volt a feladat, hogy a lehető leggyorsabban átrepüljünk a kapuk között, most meg már van taktikusunk, adatelemző mérnökünk, figyelni kell, hogy hány G-t húzunk magunkra, és persze a gépek is egyre jobbak. Most van egy jó gépem, és nagy reményeket fűzök hozzá, mert igaz, hogy hiába vagy te a legjobb zsoké, ha nincs jó lovad, ütheted, ahogy csak bírod, nem fogsz vele jobb eredményt elérni.

– Az összetett kilencedikről a negyedik helyre jött föl az összetettben. Mire számít még?

– Nagyon sok tehetséges pilóta van a mezőnyben, és tapasztalatból tudom, ahhoz, hogy világbajnok legyél, folyamatosan kiegyensúlyozottnak kell lenned. Úgyhogy szeretnék annyi versenyt megnyerni, amennyit csak tudok, s annyiszor dobogóra állni, ahányszor csak lehet – mert van még hely a vitrinemben a kupáknak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik