Ralikrossz: Szabó Krisztián a vb-n folytatja, és nyerni akar!

Vágólapra másolva!
2019.03.03. 14:31
null
Szabó Krisztián álma valóra válik: világbajnokságon versenyezhet
Immár hivatalos: kétszeres Európa-bajnok ralikrosszosunk, Szabó Krisztián egyetlen magyarként a teljes világbajnoki sorozatban rajthoz áll, és feltett szándéka, hogy az EKS színeiben megnyerje a világbajnokságot!

 

 

Amint arról a Nemzeti Sport is beszámolt, Szabó tavaly sikerrel mutatkozott be az királykategóriában (Supercar), s most még nagyobb lehetőséget kapott Mattias Ekström csapatától, az EKS-től.

Korábbi sikereit a ralikrossz Super 1600-as kategóriájában elérő – 2016-ban és 2017-ben Európa-bajnokká koronázott – Szabó Krisztián 2018-ban mutatkozott be a Supercar kategóriában, melynek összkerékhajtású, kétliteres turbómotoros autói a világbajnokság királykategóriájának mezőnyét is alkotják. A 26 éves magyar versenyző tavaly két Európa-bajnoki futamon indult el a csúcskategóriában, a korábbi világbajnok csapattal.

A sikeres együttműködésnek köszönhető, hogy Krisztián 2019-ben ismét az EKS-csapat tagjaként már ralikrossz-világbajnokságon szerepel a 2018-as Audi S1 Supercarral, a tavalyi gyári technikával, s a szezon mind a tíz hétvégéjén rajthoz állhat.

„Attól a pillanattól, hogy ralikrosszozni kezdtem, az volt a vágyam, hogy egy napon a világbajnokságon versenyezzek mondta el Szabó Krisztián. – Most valóra válik, ráadásul a csapatbajnokságban tavaly másodikként végző alakulat színeiben. Ekström áll majd mögöttem, aki bejelentette, hogy idén nem áll rajthoz az összes futamon, így több ideje jut a csapat vezetésére. Már a tavalyi Eb-futamokon megszeretett, és rögtön az egyik pilótajelöltje lettem erre az évre. Az EKS összetartó csapat, márciusban együtt készülünk fel, mielőtt áprilisban elkezdődik a szezon. Nagyon várom, hogy végre a világbajnokságon versenyezhessek. Lesznek ismerős pályák, de több új is, például rögtön a szezonnyitó abu-dzabi futam, aztán a belgiumi Spa, amelynek vonalvezetésébe a Formula–1-ből ismert, legendás Eau Rouge-kanyar is bekerül. Kanadába és Dél-Afrikába is utazunk, ami szintén izgalmas kihívás lesz, mivel az elmúlt néhány évben nem versenyeztem Európán kívül.”

 

Mattias Ekström, aki a tavalyi szezon végén videoüzenetben mondta el a sajtónak, hogy a következő Supercar ralikrossz Európa-bajnokot látja Szabó Krisztiánban így nyilatkozott: „A tavalyi eredményei alapján szép jövőt jósolok Krisznek, ezért is szerettem volna az idén is együtt dolgozni vele. A 2019-es szezonra átalakult a ralikrossz-vb mezőnye, s úgy gondolom, Krisznek jó esélye van a legjobbak között szerepelni, sőt, nyerni. Éppen ezért javasoltam neki, hogy ne az Eb-n, hanem a világbajnokságon induljon – szerintem sokaknak szerezhet meglepetést.”

2019-ben a világbajnokságon történt változások, a gyári támogatott csapatok és a korábbi világbajnokok távozása miatt jelentősen átalakul, kiegyensúlyozottabbá válik a mezőny. Nincsenek kiemelkedő esélyesek, ezért Szabó Krisztián újonc létére nagy célt tűzött ki maga elé: „Nyerni megyek a világbajnokságra – jelentette ki. – A lehető legjobb időben érkezem, mivel kiszálltak a gyárak, így kiegyenlítettebbé válik a verseny. Eddig a nem gyári támogatású versenyzőknek nem volt sok esélyük, most más lesz a helyzet. A háttér adott, és felkészültnek is érzem magam. Célom, hogy a lehető legtöbb versenyen az első háromban végezzek, és ha ez sikerül, a dobogós helyezés biztosan összejön év végére. Most vagy soha lehetőségként tekintek erre az évre, és világbajnoki célokkal vágok neki a szezonnak.”

A ralikrossz-világbajnokság 2019-es versenynaptára
Április 5-6.:
Abu-Dzabi, Yas Marina Circuit
Április 27-28.: Spanyolország, Barcelona
Május 11-12.: Belgium, Spa-Francorchamps
Május 25-26.: Nagy-Britannia, Silverstone
Június 15-16.: Norvégia, Hell
Július 6-7.: Svédország, Höljes
Augusztus 3-4.: Kanada, Trois-Riviéres
Augusztus 31.-szeptember 1.: Franciaország, Lohéac
Szeptember 14-15.: Lettország, Riga
November 9-10.: Dél-Afrika, Fokváros

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik